Rögbi, pizza és kagylóékszer-készítés - olaszok látták vendégül a vasi downos fiatalokat

• 2021. október 21., csütörtök •
Torre Del Grecóban, egy Nápoly alatti tengerparti városkában rendezték meg október 9. és 19. között azt a programot, amelyre a két Down-szindrómával született fiatal is meghívást kapott.
Rögbi, pizza és kagylóékszer-készítés - olaszok látták vendégül a vasi downos fiatalokat

Összesen 42 fiatal vett részt a programon Spanyolországból, Olaszországból, Romániából, Lettországól, Litvániából és Magyarországról. A szervező az Erasmus+ és a Spartacus Rugby Social Club volt, de együttműködtek a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesülettel is.

Magyarországot idén Kozma Áron és Györe Hunor képviselte. Mindketten 22 évesek, Down-szindrómások, Áron Kőszegen a Nagy László Gyógypedagógiai Szakiskola tanulója, Hunor pedig Szombathelyen az Aranyhíd EGYMI Szakiskolába jár.

Barátságuk a Napsugár Színjátszó körben kezdődött, és mindketten örömmel csatlakoztak a programhoz.

“A közösségben végzett tevékenység, a sport és a művészet fontossága, ami ide hozott bennünket”

- mondta Németh Ildikó, Áron édesanyja, aki szintén aktív résztvevője volt a programnak.

Ildikó férjével, Kozma Zoltánnal mindig is rendkívül nagy hangsúlyt fektetett Áron fejlesztésére, hogy minél teljesebb életet élhessen önállóan is.

Ezért is dolgoznak most az Arton szociális farm létrehozásán, ahol Áronhoz hasonló fiatalok tudnak a számukra szükséges segítséggel, megfelelő környezetben fejlődni, és olyan kreatív termelő tevékenységeket végezni, ami célt és értelmet ad az életüknek. 

Olaszországban, Torre Del Grecóban a 10 napos program során meglátogattak egy szakiskolát, ahol a tanulók madagaszkári kagylókból készítenek ékszereket. Közelről figyelhették meg, milyen tisztelet, precizitás és odafigyelés szükséges ehhez a munkához.

A tengerparti programok között volt egy vezetett csoportos meditáció, amiben átélték gyerekkoruk legboldogabb pillanatait, utána egyénileg kézzel megfestették az élményeiket, majd egy közös képet alkottak belőle.

Megismerkedtek a rögbivel, ahol testközeli élményekben volt részük, és megtapasztalhatták a küzdelem erejét és eredményeit. Találkoztak egy fiatal rögbijátékossal, aki sportsérülés miatt került tolókocsiba, és most a hasonló helyzetbe került társainak segít lelkileg felépülni.

Rengeteg kreatív feladat és a folyton változó csapatokban végzett vetélkedők segítettek a fiataloknak megtapasztalni és tágítani a saját határaikat.

Torre Del Grecóban például el kellett érni, hogy felülhessenek valaki mögé egy kismotorra, vagy a Nápoly környékén népszerű “tartalék kávéból” (caffé sospeso, azaz a saját kávéján kívül még egyet fizet a vendég, hogy azt egy rászoruló megkaphassa) kellett szert tenni egyre. Volt olyan feladat is, hogy a legolcsóbb pizzát találják meg a városban - persze ez nem tartotta vissza őket attól, hogy Nápolyban is megkóstolják a világ leghíresebb pizzáját.

A csapatvetélkedők között volt fotózás és kisfilmkésztés, de a legmókásabb talán az volt, amikor híres dalokat kellett eljátszaniuk, és Áron a Moulin Rouge egyik csábító hölgyét alakította.

A rögbin és a különböző tevékenységeken keresztül a befogadást, egymás segítését és az egymás iránti tiszteletet gyakorolták a fiatalok a helyi sportolók és a lakosság bevonásával.

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére