Repülős Gizi, a tolvajok királynője

hv • 2021. július 23., péntek •
Aki mer, az nyer! – ezt mondta a kőszegi rendőrkapitányság nyomozóinak a Repülős Gizi néven ismert, hírhedt besurranó tolvaj, amikor felfedték jól elrejtett zsákmányát. A rendőrség 2007. november 14-én kapta el az akkor 81 éves nőt, aki egy szombathelyi szállodában lakott. Innen indult kőszegi és büki tolvaj-körútjaira.
Repülős Gizi, a tolvajok királynője

De ki is valójában ez a legendássá vált hölgy? Valódi neve Kosztor Sándorné.  Bodnár Gizella néven 1926. október 18-án született Miskolcon. Rendezett családi körülmények között nőtt fel. Egy baleset következtében agyhártyagyulladást kapott kapott, szerinte ez volt az egyik kiváltó oka egy életen át tartó kleptomán hajlamának. S azt tudja-e a kedves olvasó, hogy Gizi Kassán tanárképző főiskolát végzett irodalom és történelem szakon!

A „Repülős Gizi” ragadványnév onnan ered, hogy az 1950-es évek elején – amikor még Magyarország városai között voltak belföldi repülőjáratok-, reggel Budapesten felszállt egy gépre, néhány óra alatt Miskolcon, Debrecenben, Pécsett, Szegeden vagy éppen Szombathelyen termett, ott végrehajtotta „akcióját” , majd az esti járattal vissza is tért a fővárosba.


Forrás: szegedma.hu

Nemzetközi „karrier”

Gizi nem ismeret országhatárokat, külföldön is feltalálta magát! Amennyire a Kádár-korszakban lehetett utazott. Többek közt Amszterdamban, Londonban is sikeres lopásokat hajtott végre. Párizsban pedig magyarnóta- énekesként tűnt fel. ”.Elmondása szerint olyan sztárokkal is találkozott Párizsban, mint Josephine Baker, vagy Edith Piaf. Az angol nyelvű hírportálok „Flying Gizi” és „Airplane Gizi” néven emlegették. A Washington Post, az Indepedent is cikket közölt róla, aki így világhíres lett. Ezek után lengyel és német portálok, illetve az angol nyelvű kínai China Daily, de még a CBS News is és az ausztrál Herald Sun is foglalkoztak vele.

40 év börtönbüntetés és egy életrajzi könyv

A gyakorlott besurranó tolvaj fél évszázada ismert a rendőrök előtt. Több, mint 20 alkalommal ítélte szabadságvesztésre a bíróság, kb. 200 bűncselekmény miatt. Összesen 40 évnyi börtönbüntetést kapott, amiből 17 évet leült. Kihasználva főiskolai ismereteit 2007-ben önéletrajzi könyvet írt „A tolvajok királynője” címmel.

- "Nem a Tolvajok királynője vagyok, hanem egy asszony, aki átélte egyedül ezt a századot, és kitartott. Férfi nélkül is megcsinálta” – írja könyvében. Megjárta az internáló tábort, élt nevelőszülőknél, megélt egy háborút, forradalmat. Emellett voltak szerelmi csalódásai is, könyve szerint a férfiak rendre elhagyták őt, amikor bajban volt. Repülős Gizinek „ezt dobta a gép”, ebből pedig a legjobbat hozta ki, amit tudott: (így-vagy úgy) beírta magát a köztudatba, a „történelembe.

Gizi leltára
„ Élveztem a sikereimet. Hogy olyan profi vagyok, hogy sohasem vesznek észre. Nem éreznek, nem látnak, nem hallanak meg. Elővettem az aranyat és az ékszereket, gyönyörködtem bennük.” "Sok életkaland, három gyerek, két férj, egy szerelem, összesen szűk húsz év rabságban töltött idő: ez a mérlegem. Kész a leltár... Itt vagyok én is, az öreg tolvaj, és nincs másom, csak a hírhedtségem. Hogy legenda lettem, és ebbe akár már bele is lehet halni.” – így vall önmagáról könyvében.

Aktív nyugdíjas évek

A sok börtönbüntetés után Budapestet megunva Komáromba költözött, bízva a nyugodtabb körülményekben. 2009 januárjában itt egy családi házba akart betörni, de a ház tulajdonosa észrevette és azonnal riasztotta a rendőrséget. Ezután még többször próbálkozott lopással, 91 éves korában, 2017-ben is besurranáson érték tetten, bár abból büntetőügye végül nem keletkezett. Ez év augusztusában Tatabányán fogták el legutoljára. Élete során hatszor szabadult közkegyelemmel.2019-ben halt meg, élete utolsó heteit a  budapesti Nyírő gyula Kórházban töltötte.

Állítólag - gyógykezelése alatt – találkozott Szentgyörgyi Alberttel is, aki azt mondta neki, hogy vagy nagy művész, vagy híres bűnöző lesz belőle. Mit mondjunk, a professzor végül is igaza lett…

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére