Répcelakon az ország szeme – egyre több kórházi ágyhoz viszik el az oxigént

há • 2020. április 14., kedd •
A Vas megyei kisvárosra és környékére most a kórházi lélegeztetőgépeket ellátó vállalat, a Linde Gáz Magyarország Zrt. kiemelt szerepe miatt figyel az ország.
Répcelakon az ország szeme – egyre több kórházi ágyhoz viszik el az oxigént

Nem fenyeget oxigénellátási hiány, ezt a Frisss.hu is megírta a cég egészségügyi üzletág-igazgatójával készített interjújában április első napjaiban. Most az üzem közleményben adott további információkat a közvéleménynek arról, hogy miként biztosítják az éltető gázt a magyar kórházak számára. Mint mondják, alaptalan a félelem, hogy elfogyna az oxigén, amely elengedhetetlen az életmentő készülékek működtetéséhez. Az ellátási lánc stabil – szögezik le. Nem árt tudni egyébként, hogy a légköri levegő 78%-ban nitrogénből, 21%-ban oxigénből és körülbelül 1%-ban argonból, valamint más egyéb alkotóelemekből áll. Világszerte a levegő cseppfolyósításával, bontásával állítják elő az oxigént, ahogy Répcelakon is, és ezek az üzemek általában csak úgy 75-85%-os kapacitással működnek. Ez azt jelenti – derül ki a Linde leírásából –, hogy a kapacitás tovább növelhető anélkül, hogy új üzemet kellene építeni.

A koronavírus-járvány idején az egészségügyi ellátás legkritikusabb területén, az életfunkciók fenntartására használják az orvosi oxigént, amire a következő időszakban nagy mennyiségben lesz szükség. A Frisss.hu-nak nemrég elmondta a cég képviselője, hogy nemzetközi tapasztalatok alapján a kórházi oxigénigény öt-tízszeres növekedésére lehet számítani. Ez a prognózis pedig „nem az oxigéngyártó piac, hanem inkább a kórházi ellátórendszerek kapacitására nézve jelent kihívást” – fogalmaz a répcelaki gyár közleménye. Ez azt jelenti, hogy ha rendelkezésre áll kellő számú ágy, kiépítve oxigénellátást biztosító vezetékekkel, akkor a kórházakban nem lesz gond ezzel. A kulcs a kórházi kapacitásban rejlik: megfelelően ki van-e építve az oxigénhálózat, az alapfogyasztásra tervezett tartályt idejében bővítik-e, elegendő-e az elpárologtató kapacitás. A Linde Gáz Magyarország Zrt. szerint ezeken múlik majd, hogy milyen lesz az ellátás. Hozzáteszik: a kapacitásnövelés leggyorsabb módja az oxigén palackokban történő kiszállítása, ami akkor is lehetőség marad, ha a kórházak esetleg nem birkóznának meg a helyzettel a kiépített vezetékes rendszerükkel. Ám mivel a palackokat viszonylag sűrűn kell az ágyaknál cserélni, és ez az egészségügyi személyzettől extra munkát igényel, mégiscsak a vezetékek kiépítése a legcélszerűbb. Ezek a fejlesztések országszerte folyamatban vannak, a cég az elmúlt két hétben mintegy 600 ágy mellett építette ki a vezetéket, új tartályokat telepítettek, további 700 ágy elérésén dolgoznak, és tervben van még, hogy körülbelül 1500 ágyhoz viszik el a csöveket, amelyek szükség esetén oxigént szállítanak.

A vállalat kihangsúlyozza: az átlagos mennyiség többszörösének előállítására is képesek a hazai gázgyártók, tehát az ellátás nincs veszélyben.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére