Rendhagyó emlékezés egy népszavazásra: "Nem mentem el, kit érdekel - gondoltam"

• 2021. december 05., vasárnap •
Bocsánatot kérni nem gyengeség, ellenkezőleg: nagyon erősnek kell lenni hozzá. A TV2 műsorvezetője, Szebeni István most megtette. Mert bár az igenek voltak (kis) többségben 2004 decemberében azon a szavazólapon, ez kevés volt, a 8 millió szavazásra jogosult személyből 5 millió otthon maradt, például ő is.
Rendhagyó emlékezés egy népszavazásra: Nem mentem el, kit érdekel - gondoltam

A közösségi médiában tett nem mindennapi vallomást Szebeni István műsorvezető, íme:

"Tudjátok, én nem vagyok egy nagy magyarkodó. De, mérhetetlenül büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok, hogy a világ leggyönyörűbb nyelvét beszélem, hogy ez a kicsiny ország a hazám. Az otthonom.

2004-ben még nem nagyon érdekelt a politika, bár már tévéztem. Volt egy népszavazás, éppen ma. Nem mentem el, kit érdekel, gondoltam. Illetve nem gondoltam semmit.

Ma is mélységesen szégyellem az akkori érdektelenségemet. Érvénytelen lett a kiírt népszavazás, ami arról szólt, hogy megkönnyítve, magyar állampolgárságot kaphassanak a határainkon túl élő magyarok. Nem kapták meg akkor ezt a lehetőséget.

A magyar történelem egyik legnagyobb szégyene volt ez. Közben felnőttem. Ha visszaforgathatnám az idő kerekét, most ott állnék, és örömmel húznám be az ikszet. Mellettük. A magyar mindenhol, mindenkor magyar. A testvérünk, a vérünk, a múltunk, a jelenünk, a jövőnk. Ezt tagadtuk meg Tőlük akkor. Mekkora szégyen ez. Most ott tartunk, hogy fűt, fát, bokrot beengednének bizonyos emberek, miközben a saját fiainkat meg cserbenhagytuk. Ők nem románok, meg szlovákok, meg mittudomén. Magyarok.

Megbolondult ez a világ. Azt hiszem, van mit jóvátennünk. Bocsánat."

 

Nyitókép: Szebeni István Facebook-oldala

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére