Rekordszámú új könyv jelent meg a pandémia idején

• 2022. január 19., szerda •
A 2010 óta eltelt időszakban 2020-ban jelent meg a legtöbb könyv a magyar könyvesboltokban – ez derül ki a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) adataiból. A pandémia magyarországi megjelenésének évében példányszámban ez 28 millió jelentett, a rekord az új címek számában jelentkezett, ami pedig 14,6 ezer volt. Egy-egy könyvből átlagosan 1900 példányt nyomtattak. Ugyanakkor 2020-ban közel hatmilliárd forinttal kevesebbet, 49,7 milliárdot költöttek a könyvesboltokban vagy a webshopokban a könyvolvasók, mint egy évvel korábban – írja a MKKE.
Rekordszámú új könyv jelent meg a pandémia idején

Megkérdeztük a két nagy könyvmogult, hogyan alakult a tavalyi évük. A Libri-Bookline Zrt. (Libri) könyvesboltjaiban és webáruházaiban 2020-ban körülbelül hétezer cím jelent meg, 2021-ben ez a szám valamelyest csökkent, körülbelül 6500 kiadványra – közölte a Libri-Bookline Zrt. a VG-vel. 

A Líra Könyv Zrt. (Líra) polcain tavaly 7928 önálló címet forgalmaztak, egy évvel korábban 7206-ot – írták lapunknak. A két nagy cég több mint 12 millió könyvet értékesített 2020-ban és 2021-ben is. A Líra azt írta, elsősorban nem az áremelkedés, hanem az eladott könyvek mennyiségének emelkedése miatt nőtt az árbevételük. 

A Libri hálózatához 56 könyvesbolt tartozik, ezt egészíti ki a Bookline két budapesti üzlete. 2020-ban két Libri boltot zárt be és kettőt nyitott. Tavaly augusztusban egy üzletet nyitottak a Pécs plázában, a hálózat legújabb boltja pedig az Etele plázában van. Mint írták, a cégcsoport forgalma 2021-ben is nőtt, mind az offline, mind az online platformokon, pontos számokat azonban nem közöltek. 

A Líra kereskedelmi forgalma 13,5 milliárd volt tavaly, kiskereskedelmi forgalma pedig 2020-hoz képest 18 százalékkal emelkedett. A Líránál októberben és novemberben is érezhető volt a forgalom fellendülése, de a december mindent vitt, rekordhónap volt. A növekedés azért is rendkívüli, mert a nemzetközi papírhiány és a forintromlás miatt drágultak a könyvek, de ez sem állította meg a vásárlókat – emelték ki. 

Tavaly úgy jött ki a lépés, hogy ugyanannyi boltot nyitott a Líra, mint amennyit bezárt, Győrben új helyszínre költözött az egyik, Budapesten pedig két bevásárlóközponton belüli költözés történt. Jelenleg felújítás miatt egy üzlet tart ideiglenesen zárva az Eurocenterben, de a tervek szerint ez idén tavasszal újra megnyit.

Az olvasók még mindig nem kaptak rá az e-bookra, ez derül ki a Líra és a Libri válaszaiból is. A világjárvány és a lezárások miatt ugyan nőtt az érdeklődés az elektronikus könyvek iránt, de még mindig a forgalom csekély részét jelentik. Az e-könyvek a Libri-Bookline Zrt. teljes könyvértékesítésénék 5 százalékát teszik ki, a Líránál 2020-ról 2021-re 36 százalékkal nőtt az e-bookok forgalma, ugyanakkor a könyveladások között még mindig csak 1 százalékot jelentenek az elektronikus könyvek. 

Mindkét hálózatnál a leggyakrabban vásárolt könyv Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors című műve volt 2021-ben.

Az átlagos vásárlói kosárérték a Librinél és a Líránál is meghaladta az egy évvel korábbit. A Líra tájékoztatása szerint 2021-ben 5373 forintért vásároltak olvasnivalót a bolti vevők, ami közel 400 forintos emelkedés 2020-hoz képest, a webshopokban vásárlók pedig átlagosan 6741 forint értékben rendeltek könyveket.

Az idei évi expanziót firtató kérdésünkre a Líra az válaszolta, egy új vidéki üzlet nyitását tervezik 2022-ben. A Libri idei tervei között elsősorban piaci helyzetének megerősítése áll, a Bookline pedig bővíti könyvcsereprogramját.

Forrás: vg.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére