Régóta életmódot akarsz váltani, és nem tetted? Nem baj, tedd meg most!

há • 2022. szeptember 14., szerda •
Életmód-változtatás, vagyis helyes étkezés, megfelelő légzés, pihentető alvás, mozgás és stresszkezelés - egy téma, ami szinte mindenkit érdekel, beszél róla, próbálkozik, de csak keveseknek van sikerélménye. Vajon miért? Ennek okairól is szó lesz egy közelgő szombathelyi programon, amelynek előadóját, Lakatos Pétert kérdezte előzetesen a Frisss.hu. A tanácsadó azt ígéri, hogy olyan pontjaira mutat majd rá az életünknek és viselkedésünknek, amelyek a kudarcokért felelősek. S így máris könnyebb a dolgunk.
Régóta életmódot akarsz váltani, és nem tetted? Nem baj, tedd meg most!

Elsősorban azokhoz a felnőttekhez szól majd a jövő vasárnapi előadás az MMIK-ban, akik már sokszor próbáltak életmódot változtatni, de valamiért nem sikerült nekik - tudtuk meg Lakatos Péter életmód-tanácsadótól, aki edzőként, sportolóként sem ismeretlen a nagyközönség előtt. Délelőtt 10 órakor kezdődő ingyenes előadásán azok értékelik majd igazán a szavait, akik talán már elkezdték feladni, vagy legalábbis elfogadják azt, hogy nekik bizony nincs elég akaraterejük - mondja.

- Vajon miért van az, hogy az emberek 95 százaléka egy éven belül elbukik? Ennyi embernek ne lenne akaratereje, miközben dolgozik, gyereket nevel, és még sok minden máshoz van akaratereje? Nem logikus, ugye? A válasz a viselkedéstudományban rejlik, amit nem lehet megkerülni.

A rossz döntéseink rossz szokásokat feltételeznek, ezért ez utóbbiakat jó vagy legalább jobb szokásokra kell cserélni

- vázolta érdeklődésünkre Lakatos Péter, miről is lesz szó. Hozzátette, hogy ebben általában nagyon rosszak vagyunk, mert 180 fokos fordulatot akarunk venni, aztán meglepődünk, ha elfogy az erőnk. - A kudarcra ráerősít egy evolúciós tulajdonsága a szervezetünknek: ha ráveszem a testem, hogy kevesebb evéssel, több mozgással fogyjak, akkor az ezt veszélynek éli meg, és amikor feladom, többet hízok vissza, mint amennyit lefogytam - mutatott rá a bukás egyik okára az előadó. Kihangsúlyozta azt is, hogy a túlsúly nem esztétikai kérdés, mert aki teltebb alkatú, attól még persze lehet szép, de tény, hogy egészségügyi veszélye van. Akin extra testzsír van, nagyobb eséllyel lesz krónikus betegsége - emiatt nem szabad, hogy a téma tabu legyen.

De nem csupán a fogyásról, a diétákról lesz szó, hanem mindenféle életmódmítoszról, amihez ragaszkodni szoktunk, de nem működik.

- Melyik mítosznak van tudományos alapja, és melyiknek nincs? Hányszor kell egy nap ennünk, és ez fontosabb-e, vagy a bevitt kalória mennyisége? Erről is beszélek majd, és mozgásról, stresszről, stresszkezelésről is, valamint ami nagyon fontos, légzésről és alvásról - emelte ki a tanácsadó. Utóbbi például óriási hatással van az étvágyra, a hormonjainkra, az immunrendszerünkre: gondoljunk csak arra, hogy hárommillió év alatt megtanulta a szervezetünk, hogy 7-8 óra alvásra van szükségünk. Ezzel szemben az elmúlt 60 évben ez 20-30 százalékkal csökkent, ami ellentétes a genetikánkkal. Ehhez nem lehet alkalmazkodni, ennek bizony ára van - a közönség erről is többet tudhat meg az MMIK-beli előadáson. Lakatos Péter elárulja majd, hogy éjszaka mikor van a legmélyebb alvásciklusunk, és mivel járhat, ha közben felébredünk.

Mikor érdemes életmódot váltani? Két jó időpont is van: az egyik húsz évvel ezelőtt volt, de ha nem sikerült, nem baj, a másik most van - foglalta össze a téma lényegét a neves előadó. Soha nem késő, és most sikerülhet, ami minőségi éveket adhat hozzá később az életünkhöz - nos, hajrá!

 

közösség

további frisss

lap tetejére