„Rázzuk gatyába közösen a várost”

há • 2020. június 26., péntek •
Drágul a parkolás a szombathelyi belvárosban, de épül is ezer új beállóhely. Közösen szednek majd szemetet a képviselők, és eladnak, bérbe adnak több ingatlant. Késő estébe nyúló júniusi közgyűléssel állt vissza a rend a testület életében.
„Rázzuk gatyába közösen a várost”

Megtárgyalták csütörtökön délután a képviselők a felújított víztorony üzemeltetéséről szóló előterjesztést. Eszerint az Agora kezelésében lesz a létesítmény, a földszinten kávézó működik majd, feljebb galéria és kilátó. A körzet képviselője, Sátory Károly (Fidesz-KDNP) azt mondta,

a víztorony nem a környék, hanem a város ügye. Most kész az első fázis, de folytatni kell a beruházást.

Kérte, mielőbb nyíljon meg a KRESZ-park, hiszen a jó idő beköszöntével nagy rá az igény, és már nincs akadálya az üzemeltetésnek. Felszólalt dr. Czeglédy Csaba (független) is, aki az építmény színe miatt aggódott. Szerinte komoly probléma, hogy világosabbra festették, mint amilyen volt. Sátory elmondta, hogy a tervekről a közgyűlés szavazott, és akkor senki nem jelezte, hogy nem jó a festék színe. Czeglédy kötötte az ebet a karóhoz: egy régi víztorony bizony nézzen is úgy ki, mintha régi lenne. „Ez egy hagyománytisztelő város” – hangsúlyozta teljesen komolyan. A javaslatot végül elfogadták.

Döntöttek több önkormányzati ingatlan eladhatóvá tételéről, hosszú távú bérbe adásáról. Utóbbi konstrukcióban működik majd a volt EPCOS-területen lévő egyik épület, amelybe a Pannon Gazdasági Hálózat Egyesület egy digitalizációs központot álmodott meg, és ebben támogatta is őket a város. Dr. Barta Balázs ügyvezető prezentációban ismertette a terveket egy konferenciatermekkel, laborokkal és modern eszközökkel felszerelt centrumról. „Befektetés a jövőbe” – fogalmazott dr. Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester az elképzelésről. Dr. Melega Miklós (Fidesz-KDNP) a cserkészek ügyét hozta fel: azt kérte, legalább elviekben vállaljon kötelezettséget az önkormányzat arra, hogy a fontos ifjúsági nevelőmunkát végző, társadalmi értéket teremtő szervezetet támogatni fogja. Módosító javaslatát megszavazták. Eladásra szánja a városvezetés a Kossuth Lajos utca 11. szám alatti felújított épületet, amely eddig a Klebelsberg Központnak adott otthont, ám ők kinőtték az ingatlant. „Most olyan idők vannak, hogy ki kell használni minden lehetőséget” – magyarázta a polgármester, miért tennék pénzzé az értékes épületet. Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz-KDNP) szerint viszont hiba most erről dönteni, hiszen sokat fordítottak már rá, inkább ügyfélirodává kellene alakítani, ahogy arról korábban szó volt. Ötletét nem támogatták. Egyedül Czeglédy érvelt a másik oldalon még a megtartás mellett, mondván, a „családi ezüstöt nem kellene elherdálni”, ő is a bérbeadást szorgalmazta. Mint mondta, parkoló tartozik hozzá, tehát nem rontja a helyzetet ez ügyben a belvárosban, és több közszolgálati funkció is otthonra találhatna benne. „Ennek a családi ezüstnek a tízszerese is kevés lenne most, akkora a költségvetési baj” – utalt ismét Nemény arra, miért kellene gyorsan eladni.  Végül Koczka Tibor (Pro Savaria) javaslata hozott békét: jöjjön vissza a közgyűlés elé az ügy később, amit meg is szavaztak.

Szó volt még a Késmárk utcai teniszpályákról. Dr. Kecskés László (Fidesz-KDNP) örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy megszépült, fejlődött a létesítmény, és hozzátette, hogy négy pálya lefedéséhez még forrásra lehet számítani a Modern Városok Programból.

Koczka Tibor sérelmezte, hogy a teniszpályát miért nem pályáztatják meg úgy, mint a mozikávézót, szerinte így több pénzhez juthatna az önkormányzat, de dr. Horváth Attila (Éljen Szombathely!) alpolgármester elmagyarázta, hogy nem éri meg megválni a mostani bérlőtől. Az előterjesztésben szereplő ingatlanok javaslatait végül – a Kossuth utcai épület kivételével – elfogadták.

A költségvetés módosításáról szóló napirendi pontnál többek között arról döntöttek a képviselők, hogy létrehoznak egy ad hoc bizottságot a zanati kerékpárút ügyében. A grémium megvizsgálja majd a megállapodásokat, előzményeket, elnöke Putz Attila, tagjai pedig dr. Horváth Attila, Koczka Tibor, dr. Takátsné dr. Tenki Mária és Illés Károly lesznek.
Nagy falat volt a testületnek a parkolási díjakról szóló vita, de végül lement a torkukon ez is, a többség megszavazta. Az elképzelés szerint a piros övezetben 400, a sárgában 240, a zöldben pedig 120 forint lesz az óránkénti díj. Ugyanakkor a sárga övezetben az egy órára megvásárolt parkolójegy további egy óráig lesz érvényes, a zöld övezet jegye pedig plusz két óra várakozásra jogosít majd.  Illés Károly (Fidesz-KDNP) frakcióvezető szerint nem jó az elképzelés, mert arra ösztönöz, hogy a városban maradjon az ember. Úgy véli, a piros zóna ára túl magas lesz, emelni több lépcsőben és mérsékeltebben kellene. Ezzel szemben a polgármester azt hangsúlyozta, hogy az ár nem túlzó, hiszen Győrben 400, Sopronban 480 forint ugyanez a zóna. Szerinte gyorsabb lesz az autók forgása a drágulással. Megjegyezte azt is, hogy tanulságos volt a kormány intézkedése a járványidőszakban, miszerint ingyenessé tették a parkolást, és komoly bevételkiesést okozott a városnak. „Ez most egy kísérleti modell, amelytől hosszú távon elégedettséget remélünk. Ha mégsem így lesz, módosítjuk” – húzta alá. „Az ingyenesség egyenlő volt a káosszal” – ezt már Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) frakcióvezető mondta, aki szerint a forgalomszabályozás – a város élhetővé tételének – legfőbb eszköze a díjemelés. Nem értett egyet az elképzelés tartalmával dr. Takátsné dr. Tenki Mária, ő inkább a kerékpártárolók számát növelné. Úgy érzi, egyszerre kell képviselni a belvárosban élők, a kiskereskedők és minden szombathelyi érdekeit, és egyébként sem időszerű több pénzt kihúzni az emberek zsebéből ezekben a nehéz időkben.

A Fidesz-frakció később szembesítette a baloldalt az ingyenes parkolásról szóló kampányígéretével, de Nemény úgy reagált, hogy „nem tokosodunk be, nem mondogatjuk mindenáron ugyanazt, a pandémia bebizonyította, hogy nem ez a jó megoldás”.

Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) még messzebb nyúlt vissza az időben, 2014-es ígéreteket emlegetett, Sátory Károly pedig az egész koncepció logikáját kereste, szerinte nem világos, mi a cél. Tóth Kálmán, dr. Kecskés László és mások hosszas vitába bonyolódtak arról, hogy jó ötlet volt-e a kormány intézkedése, vagy sem, betartották-e az emberek az előírásokat, otthon maradtak, vagy ellenkezőleg, inkább jöttek-mentek, dugót okozva a belvárosban. Ahogy telt az idő, úgy durvult a stílus is, ezt még dr. Nemény András is szóvá tette, mondván, a ciklus elején nem ebben állapodtak meg…

Beadnak még egy pályázatot a Belügyminisztériumhoz, amely ha nyer, egy 90 millió forintos útfelújítás költségeinek felét nyerheti el a város. Ebből a pénzből az Áchim András utca újulhatna meg. Téma volt a város új köztisztasági programja is. Ennek elvi tartalmával mindenki egyetértett, a jobboldal egyetlen dolgot kifogásolt, mégpedig azt, hogy a körzeti szemétszedés felelősségét szerintük az egyéni képviselőkre tolja az anyag. Illés Károly azt kérte, lévén, hogy városi feladatról van szó, fogalmazzon úgy a program, hogy a polgármester a szervező, aki bevonja a képviselőket az akcióba. Horváth Gábor a csikkeket eldobókat és a herényi temetőben illegálisan szemetelőket büntetné szigorúbban. A programot ő is támogatta. „Rázzuk gatyába közösen a várost” – summázta a teendőket, és ezzel a célkitűzéssel a polgármester is egyetértett. Megbeszélték még, hogy miért kap plusz pénzt a Szompark, ki, miért és mikor hozta létre egyáltalán a céget, hol mekkorára nő a gaz, és lehet-e esőben füvet nyírni, vagy sem, mert akinek ez sikerül, kap egy fagyit – hangzott el. Végül aztán a jobboldal korrekciós javaslatával elfogadták a programot.

Megvitatták az ezer parkoló kiépítéséről szóló tervet is.

Több képviselő az előterjesztésben szereplő utcák, helyszínek listáját bővítette volna, miközben Koczka Tibornak egyszerűen a cím nem tetszett. Szóvá tette azt is, hogy túl sok betonozással járna a parkolóépítés, ezért ugyanekkora zöldfelületről is gondoskodni kellene. Ennek nem sok realitása van, ezért nem is támogatták a javaslatát. Dr. Melega Miklós a felszíni beállóhelyek mellett a parkolóházakat hiányolta a koncepcióból, és azt, hogy nincs határidő rendelve az intézkedéshez. Dr. Horváth Attila erre azt mondta, felelőtlenség lenne időpontot ígérni, mert bár erős a város gazdasága, az iparűzési adó várható csökkenésének mértékét nehéz megjósolni.  Kiderült, hogy körülbelül 1 millió forintba kerül egy parkoló, és a tervek szerint a jövőben nem 1-1,5, hanem 2 parkolóhelyet írnának elő egy-egy lakáshoz. Záporoztak az ötletek az egyéni körzetek képviselőitől, hogy még hova lehetne, kellene parkolót építeni, ám ezek most nem kerültek be a programba, végül az előterjesztést elfogadták.

Módosították több intézmény alapdokumentumát. Ezek többsége formai, technikai módosítás volt, ám Putz Attila (Éljen Szombathely! ) elnök ismertette a kulturális bizottság javaslatát, hogy vizsgálja meg a város annak lehetőségét, hogy az Agora központ nonprofit kft.-ként működjön. Ezt is megszavazták.

Késő este még szóba került a Vasivíz ZRt. ügye. Illés Károly tette fel a kérdést dr. Nemény Andrásnak, hogy mi a terve arra az esetre, ha Molnár Miklós vezérigazgató posztjával kapcsolatban lejár a törvényesség helyreállítására adott 90 nap. A polgármester azt mondta, tárgyalt a környező – szintén tulajdonos – önkormányzatok képviselőivel, és azt az ígéretet tette nekik: nem fogja kockáztatni a vízszolgáltató cég működési engedélyét. „Megadjuk a lehetőségét, hogy a jogszerű eljárásokat lefolytassák, úgy tudom, a cég közigazgatási bírósághoz fordult az üggyel. Ennek a testületnek nyolc napja lesz dönteni arról, felfüggeszti-e a vezérigazgatót, vagy sem. Ha kell, megvárjuk a 90 nap leteltét, és a határidő előtt találunk megoldást. Akár rendkívüli közgyűlés összehívásával is. Ha törvényileg nem megengedhető a mostani állapot, lépni fogunk, megtesszük, amit kell” - fogalmazott. A közgyűlés zárt üléssel folytatódott.
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére