Razzia az osztrák kancellárnál

• 2021. október 08., péntek •
Sebastian Kurzot hűtlen kezeléssel és korrupció elősegítésével gyanúsítják – írta meg a Euronews.
Razzia az osztrák kancellárnál

Házkutatást tart az osztrák rendőrség a kancellári hivatalban és az osztrák kormánypárt szövetségi központjában, valamint a Fellner médiacsoport irodáiban – adta hírül a Der Standard.

A lap helyszíni tudósítása szerint az Osztrák Néppártnak a bécsi Lichtenfeldgssén lévő irodájába több száz oldalas házkutatási paranccsal érkeztek a rendőrök.

A nyomozás látókörébe a kancellár és közvetlen munkatársai kerültek, név szerint Stefan Steiner főtanácsadó, Gerald Fleishcmann sajtófőnök és több szóvivő. A gyanúsítottak között szerepel az állami vagyonkezelő egykori vezetője, Thomas Schmid, korábbi miniszter Sophie Karmasin, és egy befolyásos kiadóvállalat vezetői, a Fellner-testvérek.

Őket hűtlen kezeléssel, korrupcióval, illetve annak elősegítésével vádolják.

Az Osztrák Néppárt szerint a vádak megalapozatlanok, így az ellenzék lemondatná a kancellárt

Az Osztrák Néppárt közleménye szerint a vádak megalapozatlanok, elavultak, hisz már ötéves múltra tekintenek vissza, és az eljárásnak „csupán a kancellár és a kormánypárt besározása a célja”. A Fellner kiadóvállalat szerint a vádak „félreértéseken alapulnak”.

A lap szerint mintegy 1,3 milliárd eurót adtak a gyanúsítottak a Fellner-testvérekhez tartozó médiacsoportnak, hogy befolyásolják a kiadó tartalmait és kedvező fényben tüntessék fel bennük a Néppárt politikáját és politikusait, valamint személy szerint Kurzot. A pénzügyminisztérium főtitkára ezért cserébe előnyökhöz juttatta a kiadóvállalatot, míg Kurz felbujtóként vett részt az ügyben.

A médiacsoporthoz tartozó Österreich napilap tagadta, hogy hirdetésekért pénzt kapott volna a kormánytól, és ezért cserébe közöltek volna közvélemény-kutatásokat.

A médiacsoport szerint a korrupcióellenes ügyészek „nyilvánvalóan súlyos félreértések” mentén vizsgálódnak. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és Szabadságpárt (FPÖ) egyaránt Sebastian Kurz lemondását követelték. 

Fotó: JOE KLAMAR / AFP
Forrás: mandiner.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére