Rajztanárból vállalkozó - avagy a Varázskuckó, ahol minden gyermek művész lehet

Haitzmann Ágnes • 2022. május 16., hétfő •
Álmodozó és elhivatott, mint amilyen egy jó művészetpedagógus: ilyen Saly Rita, aki nemrég a Varázskuckóra cserélte a katedrát, de nem bánta meg. Játszani és alkotni szerető gyerekekkel foglalkozik új, Vépi úti birodalmában, most még csak délutánonként, de már készül a nyári táboroztatásra is.
Rajztanárból vállalkozó - avagy a Varázskuckó, ahol minden gyermek művész lehet

Felhő, a méltóságteljes brit rövidszőrű cica halkan nyávog és fel-alá járkál a lábunk alatt, amikor meglátogatjuk az alig egy hónapja nyílt, mesés helyszínt, és hamar kiderül, hogy nem díszlet, ő is a "csapat" része. Gazdájával, Ritával az üvegajtó mögött várják a foglalkozásra érkező óvodás csemetéket vagy a nagyobbacska iskolásokat, akik alkalomtól alkalomig vágyakoznak, hogy újra jöhessenek.

- Itt, a kézműves szobában találkozunk ilyenkor, de akkor is, amikor születésnapi "bütykölde" partira fogadok csoportokat. Van egy tágas tér, ahol a szülők várakozhatnak, a gyerekek ajándékozhatnak. Berendeztem egy kis irodahelyiséget, és létrehoztam egy alkotótermet is, ahol a választható partitémákhoz igazodó, saját kezűleg készített dekorációk között telik az idő:

itt Disney-hercegnőknek, cirkuszi mutatványosoknak vagy karib-tengeri kalózoknak érezhetik magukat a kicsik

- meséli Rita a kartonból, tapétából, függönyből, szalagokból, műanyagokból, sőt padlóalátétből varázsolt színes-szagos díszek között - amelyek egyben remek fotóhátterek is -, ő ugyanis tudatosan mindent újrahasznosít. A kuckó nincs messze a városszéli áruházaktól, ezért praktikusan nézve amíg a szülő vásárol, addig a gyermek varázsol.

Közben kiderül az is, hogy házigazdánk egykori tanára, Vörös Ferenc indíttatására lett általános iskolai biológia-rajz szakos tanár, és régóta űzi a komplex művészetoktatás műfaját. Most a biztos pedagógusállást cserélte a szabadságra. - Élménypedagógiai játékokat alkalmazok a foglalkozások során, sokat mesélek, zenélek, akár táncolunk, és mindehhez kézműveskedés is kapcsolódik. Szeretek programokat szervezni, jelmezbe bújni, ezt szigorú tanterv és kötöttségek nélkül, a gyerekek örömére tehetem ebben az új vállalkozásban, amely három profil szerint működik.

Egyre népszerűbbek a születésnapi partik, több gyermek jár már a rendszeres délutáni kézműves foglalkozásaimra, és hamarosan eljön a táborok időszaka is

- avat be a szolgáltatások rétegeibe a Varázskuckó vezetője. Saly Rita hálás a férjének, aki támogatta abban, hogy belevágjon ebbe a rizikótól sem mentes kalandba, ami a jelek szerint nem volt rossz ötlet. Mellette áll szintén művészpályára készülő kamasz fia is, így minden adott, hogy tovább tervezgessen.

- Elindulhatnak hamarosan az UV-diszkók, és már vannak jelentkezők nyárra is: tartok indiános tábort, az alsó tagozatos korosztálynak kalózos és hableányos tábort, augusztusban pedig kifejezetten kézműves tábort szervezek, amibe sok minden beletartozik a batikolástól kezdve a papírmerítésen át a pólófestésig. Rendelkezésünkre áll egy árnyékos udvar is, ami jól jön majd a nyári melegben - jegyzi meg.

Szemmel láthatóan mélyen hisz a művészetpedagógia jótékony hatásában, s az eredményeit is ismeri, ezért vágott bele bátran a Varázskuckó kialakításába Saly Rita. Találkozásunkkor kihangsúlyozza: szükség van arra, hogy a gyerekeknek jó irányt mutassunk. - Biztos vagyok benne szülőként és pedagógusként is, hogy nyáron nem a telefonok nyomkodása a legjobb elfoglaltság egy gyermek számára, hanem az, ha végre

belemerülhet az alkotásba, belefeledkezhet egy játékba, egy mesébe, amelyben örömét leli, amely feltölti, és amely észrevétlenül bővíti a tudását, fejleszti a készségeit

- teszi hozzá a Varázskuckó háziasszonya. Hitvallása, szolgáltatásai a www.vkucko.hu-n olvashatók.

S talán igaza van, a szabadidőnek és a nyárnak erről kell szólnia!

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére