Rajtol a szimfonikusok új évada

sd • 2020. augusztus 07., péntek •
A várható programokról szóló sajtótájékoztatón jelentették be, hogy Madaras Gergely leköszön vezető karmesteri pozíciójából.
Rajtol a szimfonikusok új évada

A Savaria Szimfonikus Zenekar a pandémia időszakában sem tétlenkedett, Vas megye több településén, így Szombathelyen is tartottak koncerteket, amelyek között számos szabadtéri aratott nagy sikert a közönség körében. A kultufutár program keretében házhoz vitték a komolyzenét, amivel a törzsközönség mellett sokkal szélesebb körben sikerült népszerűsíteni a műfajt. A sajtótájékoztatón Horváth Soma alpolgármester emléklappal mondott köszönetet Madaras Gergelynek, aki 6 esztendő után távozik vezető karmesteri posztjáról.

- Én nem úgy tekintek erre, mint egy elválásra, hanem inkább mint egy gyümölcsöző korszak lezárultára. Azt gondolom, a mögöttünk hagyott 6 év során minden egyes koncertünk bizonyos szempontból egyedülálló volt. Érzésem szerint minden egyes koncert olyan energiát, töltést adott a zenekarnak és a közönségnek, amelynek segítségével tovább tudtunk lendülni életünk soron következő szakaszaiba. Fontos volt számomra, hogy nemcsak a muzsikusok, nemcsak a közönség, hanem igazgató úr személyében is olyan társam volt ebben az elmúlt időszakban, akivel mindig "cinkosok" tudtunk maradni, persze jó értelemben, mind művészileg, mind emberileg. Ez hozzáadott egy olyan pluszt az itteni tevékenységemhez, amit csak kívánni tudok utódaimnak. Ami a jövőt illeti, azt gondolom, egy aranykorszak kezdődik a zenekar életében, mert nem hiszem, hogy van még egy olyan társulat hazánkban, ami ennyi figyelmet kap az ország vezető karmestereitől. Büszkeséggel tölt el, hogy olyan kezekben tudom ezt a társaságot, amely biztosítja azt a magas szintű művészi kvalitást és szellemiséget, amelyet az elmúlt 6 évben felépítettünk - fogalmazott Madaras Gergely.

Kiss Barna igazgató arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy amikor eldőlt, hogy Madaras Gergely nem lesz a jövőben vezető karmester, arra jutottak, hogy talán a zenekarnak és a közönségnek is az lesz a legjobb, ha nem sietik el az új vezető karmester kinevezését. A következő idényben 5 karmester vezényli a szimfonikusokat Kovács János, Thomas Kornél, Dobszay Péter, Vajda Gergely és Cser Ádám személyében.

Lássuk körvonalakban, mi várható az új évadban ősszel:
2020-ban emlékezik a zeneművészeti világ Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulójára, erről is megemlékeznek majd szeptemberben a szimfonikusok egy est keretében.  
Októberben felcsendülnek Ravel, Richard Strauss és Prokofjev remekművei.
Novemberben Mozart D-dúr "Prágai" szimfóniájának, valamint Két koncertáriájának és Csajkovszkij V. szimfóniájának előadásában közreműködik Zemlényi Eszter.
Decemberben pedig Giovanni Mazza vezényletével a Harmónia-bérlet harmadik estjén a táncoké és a meséké lesz a főszerep, természetesen a zene eszközeivel tolmácsolva. Hallható lesz többek között Csajkovszkij Diótörője, a Rossini-Respighi kettős Varázsdoboza, valamint Sztravinszkij Tűzmadara is.

További információ a www.sso.hu honlapon, illetve az info@sso.hu e-mail címen keresztül kapható.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére