Pusztító vércse egy szombathelyi panel tetején

hv • 2022. január 20., csütörtök •
Rejtélyes dolgok történnek egy ideje az egyik belvárosi panelnél. A Vásárcsarnok előtt álló, tízemeletes Szent Márton utca 10. számú ház tetejére egy különös, egyelőre nem beazonosított fajta madár fészkelte be magát.
Pusztító vércse egy szombathelyi panel tetején

Érdekes dolgokra lettünk figyelmesek pár hónapja – vág bele a „hitchcock-i” történetben a szerkesztőségünket felkereső Zákány Miklós, a ház egyik lakója. - Arra lettem figyelmes, hogy tizedik emeleti lakásom ablaka véresek, ráadásul tolleső hull alá a magasból. A szomszédom ugyanezt tapasztalta. Értetlenül álltam az eset előtt, azután az utcára lemenve feltűnt, hogy a ház előtti füves teret tépett galambtetemek borítják.


Különös felfedezésével megkeresett Miklós barátom, annál is inkább, mert én is tapasztaltam, hogy bizonyos időközönként hószerűen hullanak a háztető irányából a galambtollak lefelé. Így hát együtt kezdtünk házi nyomozásba – veszi át a szót a 2. emelten lakó Darabos Attila. Felrémlett bennem, hogy jó pár évvel ezelőtt már volt egy madarunk, jelesül egy bagoly, amely alighanem valamelyik városhoz közeli erdőből tévedt a belvárosba. Az a bagoly egyébiránt nem csinált semmi különöset, s hamarosan – valószínűleg az élelem hiányában el is pusztult.A mostani szárnyas „vendégünkkel” azonban másként áll a helyzet – veszi vissza a szót Zákány Miklós. – Nem vagyok ornitológus, de miután sikerült telefonommal lekapni –még akció közben is - a madarat, úgy vélem, hogy egy vörös vércsével lehet dolgunk. Annyit tudok erről a madárról, hogy az egyik legismertebb ragadozómadarunk, amely gyakran városokban tornyokra, magas épületekre fészkeli be magát. A rovarok és kisebb rágcsálók mellett pedig nálánál gyengébb madarakra is vadászik, ha rákényszerül.

Én pedig vettem a fáradságot és felkerestem egy vadászboltot, ahol egy ismerősömnél érdeklődtem, hogy ha felkérünk egy vadásztársaságot, akkor ők befogják-e és természetes környezetébe visszaköltöztetik-e a madarat - folytatja Darabos Attila. - Sajnos azt a választ kaptam, hogy a társaságok ilyesmivel nem foglalkoznak. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a hulló tollak és tépett galambszárnyak – éppen itt,a forgalmas  piac környékén – akár fertőzhetnek.


Zákány Miklóst és Darabos Attilát nem hagyja nyugodnia garázdálkodó vércse

Összefoglalva: valamit ebben a vércse-ügyben lépni és tenni kell! A kérdés csak annyi, hogy kinek?
 

közösség

további frisss

lap tetejére