Plazmaadás: a szombathelyiek is hozzájárulhatnak életmentő gyógyszerek gyártásához

szponzorált tartalom (x) • 2021. december 03., péntek •
Sok szombathelyi találkozhatott már a plazmaadás kifejezéssel plakáton, interneten, vagy csak a Körmendi úton, a régi cipőgyár helyén kialakított állomás előtt elhaladva. De vajon azt is tudják, hogy hogyan zajlik a plazmaadás, kiknek segíthetünk vele, és milyen ellentételezés járt érte? A részletekről Steixner Pétert, a szombathelyi Plazma Pont centrumvezetőjét kérdeztük.
Plazmaadás: a szombathelyiek is hozzájárulhatnak életmentő gyógyszerek gyártásához

Pontosan mivel foglalkozik a cég, és hány állomást működtetnek Magyarországon?

A Plazmaszolgálat Kft. 2009 óta összesen 11 állomásán várja országosan plazmaadóit: Budapesten, Kaposváron, Szegeden, Debrecenben, Székesfehérváron, Győrben, Sopronban, és ez év májusától kezdve Szombathelyen is. A cég ügyvezető igazgatója dr. Szolnoky Miklós gyermekimmunológus, aki német anyavállalatunk, a BioTest AG elveit és törekvéseit Magyarországra hozva gondoskodik állomásaink segítségével olyan életmentő gyógyszerek gyártásáról, amelyek laboratóriumi körülmények között nem állíthatók elő.

Mesélne a szombathelyi Plazma Pontról?

2021. május 3-a óta várjuk szeretettel plazmaadóinkat hétköznapokon reggel 8 és este 6 óra között, valamint szombaton reggel 8 és 13 óra között. Centrumunk minden részlege modern, világos, fiatalos, színes és barátságos. Cégünk arculata, centrumaink megjelenése tükrözi a minőségi, profi munkát és hozzáértést, mellyel várjuk donorainkat. Gépeink, felszereléseink a legmodernebbek a piacon, személyzetünk profi, kedves, rendkívül barátságos. A szombathelyi centrumban jelenleg 25 fős csapat dolgozik, míg a cég teljes dolgozói létszáma országosan körülbelül 300 fő. 
Plazmaadóink közösség egy nagyon pozitív, barátságos, segíteni akaró, összetartó csapat. Személyzetünk kedves és segítőkész, elhivatott a munkája és a betegek gyógyulásának elősegítése iránt, hisz tudják, az általunk gyűjtött vérplazmából készült gyógyszerek sok beteg számára nélkülözhetetlenek a mindennapi élethez. A plazmaadás folyamata centrumainkban mindig családias hangulatban zajlik.

Mi a plazmaadás, és kiknek segítenek ezzel?

Vannak gyógyszerek, amelyek alapanyagait nem lehet mesterséges úton előállítani. Ilyen alapanyag a vérplazma is, amelyet egy véradáshoz hasonló folyamattal gyűjtünk. Fontos különbség, hogy míg vért 3-4 havonta lehet adni, addig plazmát akár 3 naponta, persze megfelelő fehérjedús táplálkozás és bőséges folyadékfogyasztás mellett. Többek között vérzékeny és immunhiányos betegek, égési sérültek, májelégtelenségben szenvedők számára készül gyógyszer a vérplazmából. Ezek a gyógyszerek a betegek mindennapi életminőségének fenntartásához járulnak hozzá, illetve alkalmazzák őket az intenzív betegellátás, hematológia és klinikai immunológia területén is.

Jár valamilyen ellentételezés a plazmaadásért cserébe?

Igen, plazmaadásonként minimum 9 ezer forint költségtérítést adunk, amelynek összege kerek adásonként emelkedik, ezen felül minden alkalommal plazmaadóink szendvicset, friss gyümölcsöt, ásványvizet, kávét, kekszet, csokoládét kapnak. Rendszeresen vannak nyereményjátékaink, a centrumokban és a közösségi média felületein, december hónapban például 5 darab 100 ezer forint értékű utalvány talál majd gazdára plazmaadóink között.

Hogyan kapcsolódik be a cég a város életébe?

Cégünk országos és helyi szinten is rendszeresen támogat különböző szervezeteket, mint például a szegedi gyermekintenzív-osztályt, a Hemofíliások Baráti Körét, helyi szinten pedig például októberben a Fekete István Állatvédő Egyesület munkáját támogattuk 100 ezer forinttal, továbbá az Alpokalja a Daganatos Gyermekekért Alapítvány számára gyűjtünk centrumunkban.

Hol található a plazmapont, és hogyan lehet időpontot foglalni?

Szombathelyen a Körmendi út 11. szám alatt, a régi cipőgyár helyén újjáépült modern épületkomplexum földszintjén, ahol ingyenes parkolással várjuk donorainkat. 
Időpontfoglalásra a weboldalunkon, a www.szombathely.plazmaadas.hu oldalon keresztül, vagy a PlazmAPP applikáció által, továbbá a 06 80 111 121 ingyenes zöldszámunkon, vagy akár személyesen a PlazmaPont recepcióján van lehetőség a segíteni szándékozó donorok számára.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére