Plakáterdő: számíthatnak bírságra? – Ennek próbáltunk utánajárni

• 2021. szeptember 24., péntek •
A polgármesteri hivatal főépítészi irodája hatósági eljárást folytat az ellenzéki képviselőjelölt-jelöltek plakátjai ügyében – erről Szombathely város jegyzőjének leveléből értesültünk. A Nemzeti Választási Iroda sajtóosztályának válasza megerősítette: nincs kitűzött választás, így kampányidőszak sincs. Számíthatnak-e a plakátolók bírságra? – ennek próbáltunk utánajárni.
Plakáterdő: számíthatnak bírságra? – Ennek próbáltunk utánajárni

A Gyurcsány-show részeként a megyeszékhely számos pontján kerültek ki az MSZP, a Jobbik, az LMP, a Mometum és a Párbeszéd Magyarországért Párt logójával Ungár Péter, a DK színeiben pedig Czeglédy Csaba és Dobrev Klára választási táblái. (Később Jakab Péter tábláit is több helyen elhelyezték.)

Dr. Károlyi Ákos jegyzőhöz fordultunk, hogy megtudjuk, kértek-e és kaptak-e közterület-használati engedélyt az érintett pártszervezetek, illetve képviselőjelölt-jelöltek. Azt is szerettük volna megtudni, hogy tett-e településképi bejelentést Ungár Péter és Czeglédy Csaba, illetve pártszervezeteik a plakátok kihelyezése előtt.

Dr. Károlyi Ákos válaszlevelében arról tájékoztatott, hogy „a főépítészi iroda észlelte a mobil plakáttartó berendezés kihelyezését, és az ügyben lefolytatja a szükséges eljárást”. Hozzátette: „Folyamatban lévő egyedi hatósági ügyről az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 33. §-ában foglaltak alapján, a fenti megkeresésben foglalt esetben sem áll módomban részleteket közölni”.

Szerettünk volna ennél tisztábban látni és megtudni: szabályosan kerültek-e ki a villanyoszlopokra, járdákra, zöldterületekre a választási plakátok. Az ügyben ezért a Vas Megyei Kormányhivatalt is megkerestük. Ott arról tájékoztattak, hogy Szombathely településképi önkormányzati rendelete szerint mobil plakáttartó berendezés kizárólag a választási kampányidőszakban kampányeszközként helyezhető el.

No de, választási kampányidőszak van-e? – az ellenzéki előválasztással kapcsolatosan a Nemzeti Választási Iroda sajtóosztályától kértünk állásfoglalást. Megkérdeztük azt is: ha bárki azt tervezi, hogy későbbi önkormányzati, európai parlamenti vagy országgyűlési választáson elindul, az kiteheti-e bármikor választási plakátjait a közterületeken?

Az NVI sajtóosztályáról azt közölték: „Tekintve, hogy az előválasztás a választási törvény keretein kívül zajlik, így a Nemzeti Választási Iroda jog- alkalmazói feladat- és hatásköre nem terjed ki az ezzel kapcsolatos eseményekre, így nincs is semmilyen ráhatása vagy feladata ezzel összefüggésben.

Amennyiben nincs kitűzött választás és nincs kampányidőszak (a választási kam­pányidőszak a szavazás napját megelőző 50. naptól a szavazás napján a szavazás befejezéséig tart), amely periódusra a választási eljárás szabályai vonatkoznak, abban az esetben a választási szerveknek nincs kompetenciája a kérdés megítélésében. Ebben a választási törvény által nem szabályozott időszakban a közterület-használati önkormányzati rendelet szabályai, valamint a településképi törvény korlátozásai lehetnek irányadók a plakátok köztéri elhelyezésével összefüggésben.”

Ezzel egybecsengően zárult egyébként a Vas Megyei Kormányhivatal sajtóreferensének válasza is, miszerint: „Aki idegen vagyontárgyon a tulajdonos, a bérlő, illetve állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő vagyontárgy esetén a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulása nélkül plakátot helyez el (tartósan rögzít), a helyi közterület-felügyelet közigazgatási bírsággal sújthatja.”

Forrás: vaol.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére