Pitypangkiszedő, ágvágó, fűnyíró – felszerelkeztek a szombathelyi hobbikertészek

há • 2020. június 29., hétfő •
Milyenek lettek idén nyárra a szombathelyi kiskertek? A Frisss.hu hamarosan megmutatja. Kertészkedés, barkácsolás, és más kreatív otthoni elfoglaltságok – így vészelték át a magyarok a karantént. Még azok is virágot ültettek, füvesítettek, udvarukat és balkonjukat szépítették, akik korábban sosem foglalkoztak ilyesmivel, és ezt a szakboltok is megérezték. Szerszámokkal, kisgépekkel szerelkeztek fel a kiskerttulajdonosok is – tudtuk meg az egyik szombathelyi kereskedőtől. A Kozma Szerszám Áruház a nyári keresletre is felkészült.
Pitypangkiszedő, ágvágó, fűnyíró – felszerelkeztek a szombathelyi hobbikertészek

Tényleg mindenki kertészkedni kezdett az elmúlt hónapokban? Mit tapasztaltak?


Szeretném a kollégáimnak megköszönni a hozzáállásukat, amit a veszélyhelyzet idején tanúsítottak. Két stábra osztottam a munkatársakat, és hetente felváltva dolgoztak az üzletben. Egyikük sem panaszkodott, segítettek egymásnak, és bebizonyosodott, hogy jó csapat vagyunk. Hasonlóan jókat tudok elmondani a vevőinkről: nem reklamáltak, nem türelmetlenkedtek. Előfordult, hogy abban az időszakban, amikor korlátoztuk, hogy egyszerre hányan tartózkodhatnak a helyiségben, zuhogó esőben is fegyelmezetten várakoztak kint, az ajtó előtt, nekik is hálásak vagyunk. Ami a forgalmunkat illeti, a nagy cégek leálltak, az a része visszaesett, azonban a magánszemélyek részéről megugrott a kereslet. Az ilyenkor szokásos forgalmunk jelentősen nőtt most tavasszal. Sok új vevőnk lett, és hogy a kérdésre is válaszoljak: igen, észrevehető volt, hogy most tényleg sokan kertészkedni kezdtek.


Mi mindent vásároltak a szombathelyiek?


A tapasztalatok azt mutatják, hogy mindenki barkácsolt az otthon töltött idejében. Elkezdtek kisházakat, játszótereket építeni a gyerekeknek az udvarra. Ha körbenézünk a városban – én egyébként is nagyon sokat sétálok –, lehet látni, hogy minden kert rendben van. Most tehát mindenki kertészkedett, kertet épített, és ezt még magamról is elmondhatom, soha életemben nem kertészkedtem ennyit, mint idén. Olyan teendőkre volt időnk, amire máskor nem, és ez jó érzéssel tölti el az embert. Akinek kisgyermeke van, most meg tudta mutatni neki, hogy ha elültet egy magot, abból hogyan lesz növény, virág és termés. Kevés ennél csodálatosabb dolog van, ilyen az igazi környezetismeret óra.


Szezonja van a kerti gépeknek is. Hogyan látja, szívesen áldoznak erre a szombathelyiek?


Egyre inkább értékelik a minőséget a vásárlók, inkább a drágább, de jó minőségű gépeket keresik. Talán még soha nem adtunk el annyi fűnyírót, mint idén. Ezek között is most már kevesen veszik a benzinmotoros darabokat, és előretörőben van az akkumulátoros fűnyíró, rengeteg ment el belőle. Úgy látom, egyre környezettudatosabbak az emberek, és komolyan veszik a vasárnapi pihenőnapot is: hogy ne zavarják a szomszédokat, a halkabb gépeket keresik. Nincsen benzingőz, nem kell benzinért, keverékért futni a kútra, nem kell berántani, könnyebb a kezelése, kisebb a karbantartási igénye. És nemcsak a fűnyíró, szinte minden kerti gép beszerezhető már akkumulátoros verzióban, ami nagy előny.


Milyen kerti gépeket keresnek még mostanában?


Egyre jellemzőbb, hogy professzionális kerti eszközöket vásárolnak a vevőink. Régebben az ágvágóból, a metszőollóból mindenki a legolcsóbbak kérte, most viszont már nem csupán az árat nézik meg.  Tudatosabbak lettek, és az ár-érték arányt figyelik. Rájöttek, hogy jobb, ha csak egyszer kell rá költeni, egy jó eszközzel könnyebb is a munka.


Mi a nyár slágerterméke?


Bár sok eső esett az elmúlt hónapban, még előttünk van a nyár nagy része, és ez az évszak évről évre egyre szárazabb. Az öntözéstechnika szezonja ez. Sokan hazajönnek egy hét nyaralás után, és látva a kiszáradt füvet rádöbbennek, hogy bizony szükség lenne rá. Többen saját maguk építik ki a kerti öntözőrendszerüket, aki egy kicsit ügyesebb, és van benne vállalkozószellem, utánanéz, egy alkalmazással megtervezi az anyagigényét, az maga is megoldja.


Pedig így sem olcsó mulatság. Ez azt jelenti, hogy manapság több pénzt költenek az emberek a kertjükre?


Igen. Egyre nagyobb összeget áldoznak arra, hogy a saját környezetüket szebbé tegyék. Amikor a karanténidőszak elején elkezdtünk sokat sétálni, a városi kiskertekben láttam, hogy a fű tele van pitypanggal. Akkor arra gondoltam, hogy szerezzünk be az üzletbe olyan szerkezetet, amelyet kifejezetten a pitypang kiszedéséhez fejlesztettek, mert várhatóan rengetegen fogják keresni. Igazam lett, soha nem látott mennyiségben adtunk el pitypangkiszedőt. Egy kereskedőnek nyitott szemmel kell járnia.


Mennyibe kerül ma egy kerti szerszámoskamra felszerelése?


Akinek csak egy kicsi kertje van otthon, annak azt javasoljuk, hogy vegyen egy elektromos fűnyírót, ezt 30-40 ezer forintból már megúszhatja, egy metszőolló 5-10 ezer forint, néhány növény, pár kisebb eszköz, és a kert eszközigénye körülbelül 100 ezer forintból szerintem megoldható. Ha valaki elkezd virágokat ültetni, a gyepet komolyabban gondozni, szellőztetni, öntözőrendszert szeretne, és a legújabb fűnyírót is megveszi, milliókat is elkölthet a kertjére. Ezt azonban szép lassan érdemes felépíteni, a jobb gépek már tíz évre, vagy akár még tovább is kiszolgálják a tulajdonost.


Mi a titka annak, hogy az internetes vásárlási lehetőségek ellenére sokan ragaszkodnak a személyes beszerzéshez?


Nem lehet versenyezni, és nem is feltétlenül kell a webáruházakkal. Mi a termék mellé egy szolgáltatást is nyújtunk: mindent elmondunk a gépekről az üzletben, segítséget nyújtunk a vevőnek, miközben persze igyekszünk az interneten fellelhető árakhoz közelíteni a saját árainkkal. Nem siránkozunk, inkább alkalmazkodunk.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére