Pénzügyi tudatosság fejlesztése társasjátékkal

szponzorált tartalom (x) • 2023. január 23., hétfő •
A pénzügyi tudatosság megléte igen fontos manapság. Ez egy olyan képesség, amelyet gyerekeinknek is célszerű megtanítani, bár sokszor kiderül, hogy mi is hadilábon állunk az okos gazdálkodással. Létezik azonban olyan kártyajáték, mellyel játékos módon szert tehetünk egy kis tudásra a pénzbeosztás terén.
Pénzügyi tudatosság fejlesztése társasjátékkal

Népszerű, pénzzel kapcsolatos társasjátékok

A felnőttek és a gyerekek körében is igen népszerűek azok a társasjátékok, amelyek valamilyen módon gazdálkodásra, pénzügyi tervezésre, a pénzzel való helyes bánásmódra is tanítanak. A Compaya társasjátékbolt kínálatában több ilyen is elérhető. 

A pénzes társasok között természetesen a Monopoly a legismertebb, de ugyanilyen közkedvelt a Gazdálkodj okosan! is. Talán mindkettőre emlékszünk gyermekkorunkból. Azért szerettük őket annyira, mert játékpénzt tartalmaztak, amin házat, telket, bútort, autót, stb. lehetett venni, ha alkalmunk nyílt rá. De természetesen ahhoz, hogy végül mindenünk meglegyen, spórolnunk kellett.

A többórás társasjátékok azonban ma már nem olyan élvezetesek, hiszen a mai világban minden felgyorsult, így a gyerekek hamar elunják magukat, ha hosszú a játékidő.

Szerencsére azonban az EladLak! nevű kártyajátékkal gyorsan lehet játszani, és ugyanúgy pénzügyi tudatosságra nevel, mint a másik kettő fent említett társas. Ismerkedjünk meg vele!

Tudnivalók az EladLak! nevű kártyajátékról

Már kinézetben is eltér ez a társasjáték a nagy “elődeitől”, hiszen kis méretű dobozban kapható. A tartalma: 30 db házkártya, 30 db csekk-kártya és 84 db kartonérme, melynek értéke egyenként 1000 dollár.

A partit 3-6 fő játszhatja, közöttük kell kiosztani az érméket, amelyekkel licitálni kell majd. A játék lényege ugyanis a következő: a meglévő pénzünkön meg kell vennünk az adott ingatlanokat, itt a cél az, hogy minél olcsóbban jussunk hozzá a házakhoz.

Ha mind a 30 db házkártyának megvan a tulajdonosa, akkor következhet az eladási fázis. Ekkor a meglévő ingatlanokon kell túladnunk, de lehetőleg minél több pénzért. Ehhez valók a csekk-kártyák, amelyek véletlenszerűen kerülnek ki az asztalra.

Persze nagymértékben kell szerencse ahhoz, hogy nyerjünk, de azért némi fifika sem árt! Vajon kinek sikerül kitalálnia, mit akar a másik? Passzoljunk vagy emeljük a tétet? Ebben a játékban muszáj néha blöffölni és kockáztatni.

Kiknek ajánljuk a társast?

Az EladLak! játékot Stefan Dorra tervezte, 1997-ben jelent meg, de népszerűsége ma is töretlen hazánkban is, olyannyira, hogy 2017-ben a Magyar Társasjátékdíj díjára jelölték a terméket Az Év Játéka kategóriában.

Családok számára szinte kötelező darab! Már 10 éven felüliek játszhatnak vele, a játékidő rövid, mindössze 20-30 perc. Ez egy könnyen megjegyezhető, kevés elemből álló társasjáték, partijáték.

Nemcsak a pénzügyi tudatosság fejleszthető vele, hanem arra is alkalmas, hogy jókat nevessünk, és megtanuljunk veszíteni is, ha kell. A társasjátékot magyarra a Compaya munkatársai fordították le, az igényes kivitel miatt sokak kedvence lehet.

közösség

további frisss

lap tetejére