Ózdi támadás: megmozdultak a gazdák, a rendőrség óvja a békét

• 2022. június 26., vasárnap •
Körülbelül 30 helyi gazda gyűlt össze és sorakozott fel traktorokkal Ózd Centerben, ott, ahol múlt szombaton este a 78 éves Varga Tiborra rátámadt egy 20 fős társaság, amikor a már üres traktorával tartott hazafelé. A PestiSrácok.hu riportjában megszólalt a sértett, és a városrész önkormányzati képviselője is. Kiderült, hogy egy népes család, S.-ék ballagási ünneplését zavarta meg a szabályosan közlekedő traktoros, ami kis híján lincselésbe torkollt. Az idős gazda életét elmondása szerint egy barátja mentette meg. Országszerte, de kiváltképp Ózdon óriási felháborodást keltett az eset. A Varga Tibor mellett kiállók népes tábora arra szeretné ráirányítani a figyelmet, hogy szigorítani kell a büntetési tételeket a rendőrség jogainak bővítésével, lehetőség szerint minél hamarabb, hogy ne történhessen meg ilyen vagy ehhez hasonló bűncselekmény. A múlt heti balhéban érintett család – akiknek első körben két tagját gyanúsították meg csoportosan elkövetett garázdasággal és a közlekedés veszélyeztetésével – rendőrt hívtak, rövid időn belül 5 autóval, 10 egyenruhás érkezett, hogy elejét vegye egy esetleges újabb konfliktusnak.
Ózdi támadás: megmozdultak a gazdák, a rendőrség óvja a békét

Egy hét telt el azóta, hogy Varga Tibort, egy 78 éves ózdi gazdát megtámadott és bántalmazott egy 20 fős társaság az úgynevezett Centerben. Az idős férfi egész napos kaszálás után még ellenőrizte a lovait, majd üres traktorral indult hazafelé, lassú, szinte gyalogos tempóban. Az S. család, akik az egyik gyerek általános iskolai ballagását ünnepelték, az út közepén énekeltek, táncoltak, többen már ittas állapotban. Varga Tibor rájuk dudált, hogy álljanak félre. Ennyi volt a bűne. A csoportból többen is felkapaszkodtak a traktorra, próbáltak abba bejutni, vagy az öreget kiszedni a fülkéből. Az üveg ajtót is kiszakították, varga Tibort ütlegelték. Ő próbált elmenekülni, közben tárcsázta a 112-t, az adatfelvételt azonban abban az állapotban nem tudta végigvárni. A hívás előzményekben rányomott egy barátja számára, hogy segítséget kérjen tőle. Molnár László perceken belül a helyszínen volt és gyakorlatilag megmentette az ostrom alá vett idős barátja életét. A rendőröket egy szemtanú hívta, aki az ablakból nézte a történéseket. A támadókról később kiderült, hogy igencsak “balhés család”, akikkel szinte folyamatosan probléma van a városban, egyikük ellen súlyos bántalmazás miatt büntetőeljárás van folyamatban.

Néhány nap elteltével többen is támadás helyszínére mentünk. Csak azt szerettük volna megmutatni, hogy Tibi bácsi nincs egyedül, egyben jelezni azt is, hogy nincs ez rendben így. Egy komolyabb rendőri jelenlét a városban, kiemelten azokban az időszakokban, amikor várhatók rendbontások – és Ózdon az általános iskolai ballagás ilyen – megelőzhetőek az összetűzések, bűncselekmények

– mondta lapunknak a megtámadott férfi unokaöccse. Szerinte biztos, hogy rendőrt hívhattak rájuk, mert az egyenruhások egyszerre 5 autóval érkeztek. Igazoltatták őket, majd bementek azokba a házakba, ahol a szóban forgó balhés család tagjai laknak. Hozzátette, a rendőrök rendkívül korrekten jártak el és nyilván a történtek után igyekeznek elejét venni egy újabb konfliktusnak.

Én csak azt nem értem és azt sajnálom, hogy egy hete nem voltak ennyien, amikor a hőzöngő ünneplőkkel volt tele a környék

-tette hozzá.


Összesen 5 rendőrautó jelent meg 10 rendőrrel és vigyázta, nehogy újabb konfliktus törjön ki a gazdák és az S. család között – Fotó: Facebook/Fidrus Péter

A Facebookon két poszt is megörökítette az eseményeket – mármint a 30 gazda felsorakozását. Fidrus Péter független, volt jobbikos önkormányzati képviselő most néhány fotót posztolt, amelyek mellé azt írta:

Nem vagy egyedül Tibi bácsi!

Egy hete Fidrus volt az első, aki nyilvánosságra hozta a brutális támadást a saját közösségi oldalán.

“ÖLD MEG” – EZT KIABÁLTÁK A TÁMADÓK MIKÖZBEN OSTROMOLTÁK TIBI BÁCSI TRAKTORJÁT

Szarvas Gábor, a Mi Hazánk ózdi elnöke is jelen volt, ahogy írja “az esti beszélgetésen”, körülbelül harmincadmagával.

Megnéztük azt a helyszínt ahol az esemény történt. A házat ahol az a bizonyos ballagási mulatság folyt keresztül az utcán. Ahol csodával határos módon nem történt meg a legrosszabb. Láthattuk néhányukat azoknak, akik még néhány napja a szemtanúk elmondása alapján azt kiabálták, hogy “Öld meg!”

-írta bejegyzésében.

Úgy összegezte az eset tanulságait, hogy “valódi törvényhozási cselekvésre van szükség mind a büntetések szigorításának területén, mind a rendőrség jogainak bővítése területén, a rendőri fizetések területén!”

Meg kell tanulnia mindenkinek, hogy soha többé ilyen nem fordulhat elő! Sem itt Ózdon sem máshol!

-fogalmazott Szarvas Gábor.


Varga Tibor traktorja, ebben ült, amikor egyszerre 20-an támadtak rá – olvasói fotó

Úgy tudjuk, Janiczák Dávid ex-jobbikos polgármester egyeztetésre hívta a város rendőrkapitányát, aki azonban információink szerint már csak néhány napig tölti be ezt a hivatalt. Július elsejétől új kapitány vezető az Ózdi Rendőrkapitányságot, egy jelenleg az állományban szolgáló nyomozó személyében. 

Váradi József Ózd 8-as számú választókerületének képviselője korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy annak a lehetőségét is vizsgálják, önkormányzati szinten, hogyan lehetne megvásárolni azt az ingatlant, amelyben 2017 óta lakik az ominózus problémás család. Ők ugyanis hajlanának arra, hogy eladják és elköltözzenek. Forrásaink szerint Janiczák Dávid támogatja, hogy a város megvegye S-ék házát és így megszabaduljanak a problémától.
Telefonon hívtuk a polgármester és üzenetet is küldtünk neki, de nem értük el.  Facebook oldalán azonban ő is kommentálta a történteket.

Bízom benne, hogy minden elkövetőt elő fognak állítani, és a törvény a legszigorúbban csap le rájuk, hogy ne maradhasson büntetlenül egy idős dolgos ember bántalmazása! Az egész ügy felháborító, és a társadalom több problémája is leképeződik rajta keresztül kezdve a felelőtlen, ittas, agresszív mulatók kontra a jó szándékú, becsületes dolgozó, és a rendőrség – nem rajtuk múló – jogszabályok fogságában való nehézkes eljárásával bezárólag, valamint még nem tudjuk mit lép majd az igazság szolgáltatás…

-írta janiczák Dávid. Hozzátette, véleménye szerint a hasonló eseteket sokkal erőteljesebb jogszabályok létrehozásával és a rendőrség megerősítésével, jogköreik bővítésével lehetne elkerülni. Bejelentette, Ózd önkormányzata idén 2 millió Ft támogatást biztosít a rendőrségnek, hogy túlórákra költve nagyobb közterületi jelenlétet tudjon biztosítani a városban.

A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Rendőrfőkapitányság  csoportos garázdaság és közlekedés veszélyeztetése megalapozott gyanújával folytat eljárást. Első körben, még aznap este két főt hallgattak ki gyanúsítottként, de megkeresésünkre küldött válaszukban azt írták, további kihallgatások várhatók.

Vezető kép: Facebook/Fidrus Péter
Forrás: pestisracok.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére