Osztrák belügyminiszter: Akinek nincs joga Európában lenni, azt haza kell küldeni

• 2021. május 14., péntek •
Hozzátette: a megengedő politika csak egyre több és több migránst indítana útnak.
Osztrák belügyminiszter: Akinek nincs joga Európában lenni, azt haza kell küldeni

Ausztria kategorikusan elutasítja, hogy akár ők, akár más EU-tagországok migránsokat vegyenek át Olaszországból. Ezt nyilatkozta az osztrák belügyminiszter, a néppárti Karl Nehammer. Hozzátette, az elosztás gondolata a probléma és nem a megoldás része és végül az EU külső határait adó országok helyzetét is súlyosabbá tenné a gyakorlat.

Az ügy hátterében az áll, hogy a hét elején Ylva Johansson, az unió belügyekért felelős biztosa felszólította a tagállamokat, hogy vegyenek át olyan migránsokat Olaszországtól, akik Líbiából érkeztek. Erre a szolidaritásra azért van szükség – így a biztosasszony –, mert az afrikai országból érkező migránsok száma gyors ütemben nő. Lampedusára csak az elmúlt napokban mintegy 2000 líbiai érkezett.

Nehammer, osztrák belügyminiszter szavait érdemes pontosan idézni:

Világosan megmondom, nem szabad integetni, ez a legrosszabb jelzés, amit tehetünk. Inkább gyors eljárásokra lenne szükség a külső határokon és hatékony hazatelepítési megállapodásra. Akinek nincs joga Európában lenni, azt haza kell küldeni. Az emberek más országokba való továbbutazása – főleg a nyugat-európai államokba – az embercsempészek üzletét táplálja, akik kihasználják a szenvedést. Ennek az lesz az eredménye, hogy egyre többen és többen vállalkoznak a veszélyes útra. Az pedig súlyosbítja a helyzetet, hogy a maradásra nem jogosultakat is hatékonyan haza kéne toloncolni

– szögezte le.

A belügyminiszter arra is felszólította az Európai Bizottságot, hogy szétosztás helyett a hazatelepítésre helyezze a hangsúlyt, mert csak így lehet megoldani a migrációs válságot.

Jelenleg Olaszországba így is kevesebb migráns érkezik, mint korábban: január és április vége között 12 154 menedékkérelmet nyújtottak be, igaz, ahogy azt korábban is említettük, csak az elmúlt napokban 2000 líbiai érkezett.


Forrás: vasanap.hu / Die Welt
Kép: MTI/EPA/Christian Brun

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére