Őszi ünnepek, önvizsgálat, közösségépítés a zsidó hitközségben

há • 2022. szeptember 25., vasárnap •
Saját vallási vezetővel, Darvas István rabbi tanításával lép át a zsidó újévbe a kis létszámú, de annál aktívabb szombathelyi közösség. A hitközségi elnök bizakodó a jövőt illetően, bővülést, fejlődést remél a most beállt változástól.
Őszi ünnepek, önvizsgálat, közösségépítés a zsidó hitközségben

- Már az elnökké választásom előtt megfogalmazódott bennem és a helyi közösség több tagjában, hogy vallási vezetőre lenne szükségünk itt, a szombathelyi közösségben, és történtek is korábban lépések ebbe az irányba. Végül a közelmúltban, idén márciusban megkerestem Darvas István főrabbit, és felvetettem neki ezt a helyi igényt. Az elmúlt öt évben számtalanszor járt nálunk, a szombathelyi közösségből többen nála tértünk be, tanított bennünket, rendszeres vendég volt a városban. És bár rendkívül elfoglalt, sok feladata van, bíztam benne, hogy elvállalja a felkérést - mondta a Frisss.hu-nak Sugár Judit, a Szombathelyi Zsidó Hitközség tavasszal megválasztott elnöke. Hozzátette: amíg korábban úgy tűnt, hogy a városban leginkább a zsidó kultúra értékeinek megismerésére van igény, addig

az utóbbi időben egyértelművé vált, sok zsidó hittestvért a vallás irányából lehet megszólítani.

Az új rabbi egyéniségének, közösségteremtő képességének ismeretében nagy reményeket fűz a jövőhöz az elnök. - Szükségünk van Darvas István rabbi iránymutatására, segítségére vallási kérdésekben és abban, hogy megerősödjön, bővüljön a közösségünk - fogalmazott Sugár Judit az őszi szabadegyetem első előadása előtt.

Már szombathelyi rabbiként tartotta meg Darvas István csütörtöki előadását a Bernstein Béla Központban, Mit tegyünk a gonosszal? címmel. Beszélt arról, melyek voltak a zsidóság rosszakarói, ellenségei a történelem során, azaz kik voltak a "külső gonoszok", és szót ejtett az emberben lakozó "belső gonoszról" is, amivel lényegében már a legfontosabb őszi zsidó ünnepek időszakára, és az ilyenkor különösképpen időszerű önvizsgálatra készítette fel a közösséget.

Fotók: Házi Gábor

közösség

további frisss

lap tetejére