Ősz, az izgalmas évszak

hv • 2021. szeptember 13., hétfő •
Még élvezhetjük kicsit a nyár végét, de egy-két hét, s beköszönt az ősz. Sokak kedvence ez az évszak, amelyhez több érdekes megfigyelés is kötődik. Ezekből szemezgettünk az alábbiakban néhányat.
Ősz, az izgalmas évszak

Őszi hízás

Számos kutató figyelte meg vizsgálódásai során, hogy az őszi szezonban szervezetünkben fokozatosan csökkenni kezd a D-vitamin szintje. Ennek oka az, hogy egészen egyszerűen kevesebb a napsütés. A napfény hiánya pedig lelassítja testünknek azt a funkcióját, amely lebontja a zsírt, ugyanakkor felgyorsítja azt, amelyik az elraktározásért felel. Emiatt van az, hogy ilyenkor lassabban megy a fogyás, mint nyáron. Kiszámolták, hogy ősszel az emberek átlagosan 1-2 kiló pluszt szednek fel.

Cukor a levelekben

Nem nagyon van olyan ember, aki még ne gyönyörködött volna legalább egyszer a színes, pompás őszi fák koronájában. Ám ki hitte volna, hogy az őszi levelek színe attól függ, hogy mennyi cukor van bennük! Minél pirosabbá válik egy levél, annál több cukor van benne. Ez az oka annak, hogy például a juharfa ilyenkor szinte világít, míg az örökzöldek nem változnak. Utóbbi tűlevelein ugyanis vastag viaszos burkolat van, amely meggátolja, hogy eltűnjön belőlük a klorofil, így nem tudnak elsárgulni.

A szerelem évszaka

Bizonyos statisztikák szerint kiderült, hogy az ősz beköszöntével több emberre talál rá a szerelem, mint az évnek bármelyik másik szakaszában. Sőt, az eljegyzések száma is megnövekszik a hűvösebb idővel arányosan! (A Facebook egyik analitikájával támasztották alá ezt a tényt, ugyanis ebből derült ki, hogy többen állították át a kapcsolati státuszukat ősszel, mint az év többi részében.) Az érzelmesebb hangulatról többek között az is tehet, hogy a nőkben és a férfiakban is megnövekszik a tesztoszteron szintje a hidegebb időben, emiatt pedig a szexuális együttléteket is jobban kívánják.

Óraátállítás 

Néhány éve téma, hogy a közeljövőben eltörölhetik az óraátállítást, idén azonban még biztosan sor kerül rá. Az őszi átállítás összességében jobb a testünknek, mint a tavaszi, hiszen egy órát nyerünk azon az éjszakán. Statisztikák szerint az ezt követő első hétfőn kevesebb mentőt hívnak szívrohamhoz, és az autóbalesetek száma is csökken; míg ezzel szemben tavasszal ennek ellenkezőjét lehet megfigyelni.

Depresszió ellen sportolás

Ősszel sokaknak romlik a hangulata, és hajlamosabbak lehetnek akár depresszióra is. Matthew Rudorfer pszichológus szerint erről leginkább a folyamatosan rövidülő nappalok tehetnek. Ilyenkor a legtöbben alacsonyabb energiaszintről panaszkodnak, kevésbé lelkesek, és nehezen tudnak koncentrálni, ami gyakran akár tavaszig is kitarthat. Ez ellen úgy vehetjük fel a küzdelmet, ha sportolunk. Egy kellemes futás, kerékpározás vagy edzés hatására oxitocin szabadul fel a testünkben, ami nem más, mint a jókedvért felelős hormon.

Jobban figyeljünk az ivásra!

Úgy vélhetjük, hogy nyáron, a hőségben nagyobb az esélyünk a dehidratációra, de a valóság ennek ellenkezőjét mutatja! Bármennyire is furcsának tűnik, az ősz beköszöntével sokkal több embernél jelentkezik a probléma! Egyszerűen könnyebben feledkezünk meg a folyadékbevitelről, hiszen nem izzadunk a melegtől. Igen ám, de helyette egyre több kávét és teát fogyasztunk, amelyek épp vízhajtó hatásukról híresek. Ez viszont fejfájáshoz, bőrszárazsághoz, immunrendszeri gyengüléshez is vezethet.

Ősszel érdemes munkát keresni

Aki azon töri a fejét, hogy új munkahelyet keressen, annak az ősz az egyik legjobb időszak erre! Míg nyáron a szabadságok miatt ritkábban hirdetnek meg felvételt, addig a hűvösebb idő beköszöntével ez megváltozik. A legtöbb cégnél ilyenkor keresnek új munkaerőt, aki be tud tanulni a pörgősebb ünnepi szezonra, s addigra már teljes értékű kollégaként tud részt venni a munkában.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére