Országszerte megkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák

origo.hu • 2021. május 03., hétfő •
Ma reggel - a járványügyi szabályok betartásával - országszerte megkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adnak számot tudásukról.
Országszerte megkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár korábban elmondta: egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat - a másfél méteres távolság betartásával -, továbbá megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt is biztosítani kell nekik. A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata - nekik kesztyűt és védőmaszkot is központilag biztosítanak -, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban csak ajánlott - közölte az államtitkár. 

A MAGYARÉRETTSÉGIRE KÖZÉP- ÉS EMELT SZINTEN IS 240 PERC ÁLL RENDELKEZÉSRE, ÉS MAXIMUM 100 PONTOT LEHET ELÉRNI MINDKÉT SZINTEN.

Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak. 

A FELADATLAP EGY 60 PERCES SZÖVEGÉRTÉSI ÉS EGY 30 PERCES SZÖVEGALKOTÁSI FELADATBÓL ÁLL. 

Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

A magyar vizsgákat kedden a matematika írásbelik követik.

Biztonságosan megtartható az érettségi 

Maruzsa Zoltán szerint tavaly nyolcvanezren, majd ősszel további harmincezren érettségiztek a most is hatályban lévő szabályok mellett, és akkor egyetlen koronavírusos megbetegedést sem lehetett a vizsgákhoz kötni, ezért abban bízik a kormány, hogy a helyzet az idei vizsgák során sem fog változni, a diákok most is biztonságban lesznek.

Az egy tanteremben tartózkodók számának maximalizálása mellett szintén fontos óvintézkedés, hogy egymástól mindenkinek másfél méteres távolságot kell tartania. Az iskolák figyelmét arra is felhívták, hogy mindenhol legyen kihelyezett fertőtlenítő, ezeket használják a tanárok és a diákok is egyaránt. A védőmaszk használata a felügyelő tanárok számára kötelező, a tanulóknak viszont csak a vizsga előtt kötelező, az írásbeli közben levehetik, ha akarják, de az Operatív Törzs azt ajánlja, tartsák magukon. 

ÉRKEZÉSKOR MINDENKINEK MEGMÉRIK A TESTHŐMÉRSÉKLETÉT, A TANÁROK KESZTYŰBEN OSZTJÁK KI, MAJD JAVÍTÁS ELŐTT MINIMUM 24 ÓRÁRA ELZÁRJÁK A DOLGOZATOKAT. 

Amennyiben valaki még így is úgy érzi, hogy nem meri vállalni a megbetegedés kockázatát, a járványra való tekintettel lehetőség van halasztani. Ha a vizsgázó nem jelenik meg, automatikusan úgy kezelik, mintha eleve nem is jelentkezett volna. Akik így döntenek, azok ősszel érettségizhetnek majd, azonban mindenkinek javasolják, hogy ne halasszanak.

111 750 diák érettségizik idén

A következő hetekben 1159 helyszínen 111 750 diák érettségizik majd. A most induló vizsgaidőszakban 72 303 középiskolás érettségizhet, továbbá 39 447-en tehetnek még legalább egy tárgyból érettségit, ők nem most végeztek. Összesen csaknem 400 ezer vizsgát teljesítenek az érettségizők, 

121 TÁRGYBÓL 67 446-AN TESZNEK VIZSGÁT EMELT SZINTEN, 183 TÁRGYBÓL 322 216-AN PEDIG KÖZÉPSZINTEN.

A már érettségizettek közel 10 500 ismétlő vagy kiegészítő vizsgára jelentkeztek, az előre hozott vizsgák száma összesen 25 821, a szintemelő vizsgáké 14 568, továbbá együttesen 2740 a pótló- és javítóvizsgák száma - sorolta Maruzsa Zoltán. Idén május 3. és 25. között tartják az írásbeli vizsgákat, az első héten ezek kilenc órakor kezdődnek majd.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére