Országosan a 2019-es esztendő levéltára lett a vasi

• 2020. február 26., szerda •
Az elismerést ünnepélyes keretek között adták át az intézmény igazgatójának a Megyeházán.
Országosan a 2019-es esztendő levéltára lett a vasi

Kóta Donát cselló előadása nyitotta az ünnepséget, majd a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke, Kenyeres István ismertette a elismeréssel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat. A díjat 2012-ben alapította az egyesület, azóta számos intézmény kiérdemelte már. 2018-tól már nem csak egy levéltárat emelnek ki, hiszen a települések nagyságától függően kategorizálni kellett az intézményeket méretük szerint. Éppen ezért azóta kétféle díjat osztanak, amelyek kifejezik az épület szerepét, a benne zajló tudományos tevékenységet, és az ott dolgozók magas szintű szakmai felkészültségét.


Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a levéltár nemcsak a múltat dokumentálja, hanem szellemi műhely is egyben. Felidézte, hogy 2 évtizeddel ezelőtt még a Megyeháza területén működött az intézmény, onnét költözött jelenlegi helyére.


Az eseményen részt vett Szóllás Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Könyvtári és Levéltári Főosztályának vezetője is. Beszédében kiemelte, hogy ez a díj mindenekelőtt a szakma elismerését jelzi. "Fontos tanúbizonysága ez annak, hogy a levéltári területen egy konstruktív és élő szakmai közösség működik. Nem véletlen, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma stratégiai partnerként tekint a Magyar Levéltárosok Egyesületére, számítva annak magas szintű szakmai kompetenciájára. A folyamatos fejlődés és változó körülmények támasztotta kihívásokra történő hatékony reagálás nem lenne lehetséges a szakmai érvek megvitatása nélkül, amelyeknek megfelelő keretet biztosítanak a szervezetek és intézmények" - fogalmazott Szóllás Péter főosztályvezető.


A méltatásokat követően Kenyeres István átadta a 2019-es Év Levéltára díjat a Vas Megyei Levéltár igazgatójának. Melega Miklós érdeklődésünkre elmondta, hogy az intézmény igyekszik a kötelező feladatait túlteljesíteni, amelyek a nyitott levéltárak koncepcióba illeszkednek. "Közművelődési, tudományos, ismeretterjesztő programok, kiállítások szervezésében, kiadványok, publikációk megjelentetésében próbálunk olyat nyújtani, ami plusz erőfeszítés és a kollégák kreativitását, képzelőerejét hozzá tudjuk ezekhez rendelni. Az utóbbi években olyan kiállításokat sikerült szerveznünk, amelyek nem szokásosak és szokványosak a levéltárban, több száz látogatót és érdeklődőt sikerült így megnyernünk magunknak. Tavaly megjelentetett Szombathely mindenképpen című kiadványunkat pedig nagyon gyorsan elkapkodták, mára csak pár értékesíthető darab maradt. Jelentős népszerűségnek örvendett intézményünk a Múzeumok éjszakája programsorozat részeként, illetve a Savaria Történelmi Karnevál kísérő rendezvényeihez csatlakozva is. Fő törekvésünk az, hogy megismerjenek minket, pontosabban a levéltárak rejtett, titokzatos világát, ami nem annyira ismert a hétköznapi emberek számára" - fogalmazott lapunknak Melega Miklós levéltárigazgató. Hozzátette: a levéltár megkerülhetetlen a múlt feltárásához, választ ad arra a kérdésre hogy honnan jöttünk, kik is vagyunk, és ezzel összefüggésben meghatározó szerepet tölt be identitásunk erősítésében. 

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére