Országos ügy: szombaton indul a népszámlálás

hv • 2022. szeptember 28., szerda •
Október 1-jén, szombaton indul, és egészen november 28-ig tart Magyarországon a népszámlálás, amelyre a vírushelyzet miatt az eredetileg tervezett, 2021. tavaszi időszak helyett most kerül sor. A kérdőívet már az interneten is ki lehet tölteni, erre október 1. és 16. között lesz lehetőség. Akik nem élnek az online válaszadás lehetőségével, azokat számlálóbiztosok keresik fel.
Országos ügy: szombaton indul a népszámlálás

153 éve volt hazánkban az első

A világon az első, statisztikai céllal szervezett népszámlálást 1665-ben Kanadában, Québecben tartották. Európában csak 84 évvel később, 1749-ben, az akkor svéd fennhatóság alatt álló Finnországban hajtottak végre hasonlót. Mindkét adatfelvétel megfelelt a modern népszámlálások feltételeinek: egy időpontra vonatkozó és egyidejűleg végrehajtott, teljes körű összeírás volt, azaz az adott terület minden egyes személyére kiterjedt. Kontinensünkön a népesség számbavétele a 19. század elejétől vált többé-kevésbé rendszeressé. A modern értelemben vett első népszámlálás Magyarországon 1869-ben volt. A legutóbbi 2011-ben, a mostani lesz a 16.

Kötelező részvétel, fontos adatgyűjtés

A népszámlálás végrehajtását a Parlament által elfogadott törvény rendeli el. Az adatszolgáltatás szinte minden kérdésre kötelező. Kivételt csak az anyanyelvre, a nemzetiségre, a vallási hovatartozásra, valamint az egészségi állapotra vonatkozó kérdések jelentenek, ezek ún. szenzitív (érzékeny) kérdések, így ezekre a válaszadás önkéntes. Az adatszolgáltatás megtagadása olyan szabálysértés, amely pénzbüntetéssel szankcionálható. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megfelelő tájékoztató munkával és a számlálóbiztosok gondos felkészítésével, a lakosság bizalmának elnyerésével törekszik ennek a rendkívül fontos adatgyűjtésnek a sikeres végrehajtására, nem pedig a szankciókkal.

Már interneten is lehet

A KSH elindította a nepszamlalas2022.hu honlapot, amelyen az érdeklődők a kitöltéshez kapcsolódó alapvető információk mellett tanulmányozhatják az összeírás jogszabályait is. A hivatal szerint a népszámlálási kérdőívet a legkényelmesebb és legegyszerűbb módon október 1–16. között önállóan, az interneten keresztül tölthetik majd ki az emberek, az erre a célra létrehozott felületen. Ehhez arra az egyedi belépési kódra lesz szükségük, amelyet a szeptember utolsó napjaiban postai úton minden háztartásnak kiküldött felkérő levél tartalmaz. A KSH ezért azt kéri, hogy mindenki őrizze meg a Népszámlálás 2022 felirattal ellátott felkérő levelet.

Miért szükséges?

A népszámlálás az egyetlen módszer, amellyel pontosan megismerhetjük Magyarország teljes lakosságának életkörülményeit. Ennek számszerű bemutatására, értékelésére szolgáltat pótolhatatlan információt a népszámlálás. A pontos adatok ismeretében lehet ugyanis megalapozottan gazdasági, egészségügyi, oktatási, szociális és kulturális fejlesztéseket tervezni és lebonyolítani. Az sem mellékes, hogy a beérkező válaszokból összeálló adatok segítségével hatékonyabban pályázhatunk az európai uniós és más nemzetközi támogatásokra. Tehát a népszámlálás mindenkit érintő, országos ügy.

közösség

további frisss

lap tetejére