Oroszország ma leállítja a Finnországba irányuló áramszolgáltatást

• 2022. május 14., szombat •
Eddig a teljes orosz áramexport 37 százalékát épp a finnek vásárolták meg.
Oroszország ma leállítja a Finnországba irányuló áramszolgáltatást

Oroszország leállítja az áramszállítást Finnországba pár óra múlva – írta meg a Twitterén Kevin Rothrock, oroszországi ügyekkel foglalkozó újságíró, ügyvezető szerkesztője a Meduza angol nyelvű kiadásának.

Frissítés: Oroszország szombattól leállítja az áramexportot Finnországba

Az orosz Inter RAO leányvállalata, a RAO Nordic Oy május 14-én nulla órától felfüggeszti az áramszolgáltatást Finnországba – közölte a Fingrid, a finn villamosenergia-hálózat üzemeltetője.

A RAO Nordic tájékoztatása szerint a villamosenergia-kereskedelem átmenetileg felfüggesztésre kerül a piacon értékesített villamos energia fizetési elfogadásának nehézségei miatt”

– áll a Fingrid közleményében. A jelentés hangsúlyozza, hogy a finn villamosenergia-piac nincs veszélyben, a kieső orosz áramot svéd szállítás és a finn termelés növelése fogja kompenzálni.

A Kommerszant által közöltek szerint az Inter RAO adatai alapján 2021-ben az orosz villamosenergia-export 21,77 milliárd kWh-t tett ki, a legtöbbet az elmúlt tíz évben. Ebből a Finnországba irányuló export 8,2 milliárd kWh volt, ami a teljes orosz áramkivitel 37 százaléka.

Csütörtökön a finn államfő és a finn miniszterelnök közös közleményben jelentette be, hogy Finnországnak haladéktalanul be kell adnia felvételi kérelmét a NATO-hoz. Moszkva erre úgy reagált, hogy meg fogja hozni a szükséges ellenlépéseket.

Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Mats Andersson
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére