Óriási meglepetés: magyarok nyerték a borfelismerő világbajnokságot!

magyarkonyhaonline.hu • 2021. október 03., vasárnap •
Nemrég a tokaji Szepsy Pincészet a 62. helyen szerepelt a világ száz legjobb borászata között, de máris itt egy újabb nemzetközi siker. Borfelismerés: a magyar csapat pontszámának eléréséhez nagyjából minden tétel esetében el kellett találni a szőlőfajtát és az országot.
Óriási meglepetés: magyarok nyerték a borfelismerő világbajnokságot!

Kilencedik alkalommal rendezte meg a La Revue du Vin de France borászati szaklap a vakkóstolók nemzetközi versenyét, ahol idén 27 ország csapata mérte össze tudását. Az Aranyos Attila, dr. Molnár Levente, Rabcsánszki Laura, Didier Sanchez versenyzők és Palágyi Krisztina coach összetételű magyar csapat 166 pontos eredményével diadalmaskodott a mezőny felett.

Évről évre más helyszínen tartják a világbajnokságot - idén a kiváló vörösborairól híres Châteauneuf-du-Pape és Avignon ad otthont a csúcstalálkozónak, ahol a megszokottól eltérően most nem a borok, hanem vakon kóstoló csapatok versenyeztek.

Magyarország évek óta képviselteti magát a megmérettetésen, ráadásul elismerést érdemlő eredményekkel:

2018-ban és 2020-ban 5. helyen, 2019-ben pedig a 12-diken sikerült végezni.

A referenciának számító közel 100 éves borászati magazin 2003-tól kezdődően rendez borfelismerő versenyeket, eleinte csak francia csapatoknak meghirdetve. Az egyre növekvő érdeklődésre válaszolva 2008-tól tartanak Európa-bajnokságot, 2013-tól pedig vb-t is.

A Championnat du monde de dégustation történetében eddig háromszor nyertek a franciák, a belgák kétszer, a spanyolok, a kínaiak és a svédek pedig egyszer.

A 166 pontot szerző 2021-es bajnok magyarok mögött a második helyezett Belgium 154 pontot ért el, a harmadik Spanyolország pedig 136 pontot.

Bár a tavaly és tavalyelőtt győztes franciák idén is favoritnak számítottak, a papírforma egyáltalán nem jött be: a 114 pont csak a hatodik helyre volt elég.

A járványhelyzet ugyan megnehezítette a szervezők dolgát, de végül mind a tavalyi, mind az ezévi eseményt sikerült csaknem teljes létszámmal megtartani. A versenyre olyan távoli országok is neveznek, mint Taiwan vagy Brazília, az idei újoncok pedig Mexikó és Dél-Korea.

Hogyan zajlik a pontozás?

A versenyre a szervezők összeválogatnak 12 különböző bort - hat vöröset és hat fehéret - a világ különböző tájairól. Egy sommelier gondoskodik a megfelelő hőmérsékleten történő tárolásról, a kóstolás előtt pedig megvizsgálja, majd összeönti a kinyitott palackokat, hogy a versenyzőknek jelöletlen kancsókban kiosztott tételek között még véletlenül se legyen különbség.

A kóstolás során meg kell határozni a fő szőlőfajtát, a származási országot és borvidéket, a termelőt és az évjáratot.

Tételenként 20 pont a maximum, összesen 240 pont.

A hatodik kör után összesítik az eredményeket és innentől kezdve nyílt a verseny: minden újabb tételnél követhetik a csapatok egymás eredményét. A hetedik bor kóstolása után már tetemes előnyre tettek szert a magyarok 104 ponttal.

“Tudtam, hogy benne leszünk az első ötben, de hogy nyertünk, az engem lepett meg a legjobban” - nyilatkozta Aranyos Attila, a magyar csapat húzóembere, aki évek óta a dél-franciaországi Toulouse-ban él. Itt gyakorol rendszeresen Didier Sanchezzel, aki 2014-ben győzött francia színekben, de most a magyar csapatot erősíti, ahogy arra a versenyszabályzat lehetőséget ad.

És hogy mi a siker titka?

A verseny alapítója, Philippe de Cantenac gyakran tanácsolja a jelentkezőknek, hogy osszák fel egymás között a világot, hogy

minden csapattag egy-egy régió szakértőjévé válhasson.

Nélkülözhetetlen az összhang és a kölcsönös bizalom. A sok gyakorlás elengedhetetlen, de sok múlik azon is, hogy sikerül-e a verseny napjára valamiféle ihletett állapotba kerülni. Végül pedig egy coach segíthet abban, hogy adott helyzetben a csapattagok jó döntést hozzanak.

A mezőny évről évre egyre erősebb, az országok komolyan veszik nemcsak a felkészülést, hanem már a kiválasztást is.

A kínaiaknál már a nemzeti válogató követelménye is rendkívül szigorú, fiatal versenyzőik ezután hónapokon keresztül egy Bordeaux környéki “edzőtáborban”, francia szakemberek segítségével készülnek fel. 2016-os címszerzésük óta két második helyezést is sikerült elérniük.

Philippe de Cantenac finom iróniával üdvözölte a franciák fejlődését is, akik végre “megtanulták a külföldi borokat is kóstolni.”

Ha kíváncsi rá, milyen szinten kell ismerni a borokat ahhoz, hogy egy csapat eredményesen szerepeljen,

alább közöljük a kóstolt borok listáját.

Viszonyításképpen: a magyar csapat pontszámának eléréséhez nagyjából minden tétel esetében el kellett találni a szőlőfajtát és az országot.

 

1. Pinot Noir, Franciaország, Champagne régió, Bollinger borászat, 2012

2. Chardonnay, Ausztrália, Kangaroo Island, The Islander borászat, 2020

3. Chenin, Argentína, Mendoza régió, La priméra revancha borászat, 2019

4. Baga 65 %, Portugália, Serra d'Aire régió, Serradinha borászat, 2015

5. Pinot Noir, Franciaország, Chorey les beaune borvidék, Laroche borászat, 2019

6. Merlot 60% Cabernet Franc 25% Sauvignon 15%, Dél-Afrika, Coastal region Stellenbosch borvidék, Ruppert and Rothschild borászat, 2017

7. Zöld veltelini, Ausztria, Wachau régió, Emmerich Knoll, 2019

8. Rizling, Németország, Rheinehesseb borvidék, Wittmann borászat, 2020

9. Pinot Noir, Franciaország, Sancerre borvidék, Vincent Pinard, 2018

10. Nebbiolo, Olaszország, Barolo régió, Gianfranco Alessandria, 2017

11. Grenache, Spanyolország, Aragon Campo de Borja borvidék, Gil Estate Family borászat, 2018

12. Savagnin, Franciaország, Côtes du Jura borvidék, Domaine des Marnes Blanches borászat, 2014

 

Forrás: La Revue du Vin de France, magyarkonyhaonline.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére