ÓRIÁSI A BOTRÁNY, EGY LEROBBANT HOTELBE ZÁRTÁK NOVAK DJOKOVICOT, AKI A KITOLONCOLÁSRA VÁR

• 2022. január 06., csütörtök •
Egy lerobbant karanténhotelbe szállították és ott őrzik a szerb teniszcsillagot, Novak Djokovicot, akitől az ausztrál hatóságok megtagadták a belépést az országba. A közismerten oltásellenes Djokovic úgy utazott el Ausztráliába, hogy nem volt beoltva, majd a repülőtéren nem tudta igazolni, hogy jogosan kapott orvosi mentességet, ezért a helyi hatóságok a kitoloncolás mellett döntöttek. Djokovic ügyvédei fellebbeztek, a világsztár most egy ócska szállodában várja sorsa alakulását, ahol rendőrök őrzik. A Melbourne-ben tartózkodó magyar teniszszakíró, Siklós Erik szerint szinte kizárt az újabb fordulat, azaz Djokovic nem írhat sporttörténelmet Ausztráliában, s nem nyerheti meg 21. Grand Slam-címét.
ÓRIÁSI A BOTRÁNY, EGY LEROBBANT HOTELBE ZÁRTÁK NOVAK DJOKOVICOT, AKI A KITOLONCOLÁSRA VÁR

MI TÖRTÉNT SZERDÁN?

Először idézzük fel időrendi sorrendben, mi történt a szerb teniszcsillaggal, aki magyar idő szerint szerdán 13.30-kor landolt Melbourne-ben egy Dubajból érkező gép fedélzetén. 

Djokovictól az ausztrál hatóságok megtagadták a belépést, s egy külön szobába vitték, ahol fegyveres őrök vigyáztak rá. Magyarul: nem engedték be az országba. 

Hosszú órákon át ez volt a helyzet, miközben a sajtóban és az interneten is megkezdődött a nyilatkozatháború és az üzengetés. Djokovic azt állította, hogy azért nem oltatta be magát a koronavírus ellen (egyszer sem), mert orvosi engedélye van a mentességre. De ezt a dokumentumot nem tudta bemutatni. Miközben az oltásellenességéről híres szerb sportolót a fegyveresek őrizték, Scott Morrison ausztrál miniszterelnök azt nyilatkozta, várja a bizonyítékokat, amelyek alátámasztják a világelső igényét. 

Ha ez nem következik be, nem teszünk kivételt, és máris felülhet a hazafelé tartó gépre" 

- jelentette ki a kormányfő.


Ez a szerb szurkoló hiába várta Djokovicot a repülőtéren Melbourne-ben FORRÁS: AFP/WILLIAM WEST

Az üzengetésbe a szerb államelnök, Alekszandar Vucsics is beszállt. Ő azt mondta, hogy "Egész Szerbia vele van. 

A hatóságaink mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb leállítsák a világ legjobb teniszezőjének zaklatását. Szerbia a nemzetközi jogot betartva harcol Novak Djokovicért, és az igazságért. Novak egyébként erős, de ezt mindannyian tudjuk!" 

Magyar idő szerint szerdán késő este, 23 órakor derült ki, hogy az ausztrál hatóságok megtagadták Djokovic belépését az országba, mert a szerb sportoló nem tudott olyan, minden kétséget kizáró bizonyítékokat felmutatni, amellyel orvosilag igazolta volna, hogy nem adható be neki az oltás. Ez gyakorlatilag egyet jelentett a kitoloncolással, azaz Djokovicnak az első adandó alkalommal el kellett hagynia Ausztráliát.


Ebben a hotelben várja az ausztrál hatóságok végső döntését Novak Djokovic FORRÁS: AFP/WILLIAM WEST

A BBC azt jelentette, hogy a sportoló ebbe nem nyugodott bele és ügyvédei segítségével próbálja megtámadni az ausztrálok határozatát. 

Mivel az eljárás még nem fejeződött be, a világsztárt Melbourne-ben a Park Hotelbe vitték, amely egy karanténhotelnek minősül. 

Ebben a szállodában 2021 októberében egyszer már kitört a koronavírus-járvány. A hotelről azt is tudni kell, hogy nemcsak karanténszállásnak minősül, hanem itt tartják őrizetben azokat a migránsokat is, akiket Ausztrália semmiképpen sem akar beengedni az országba. A szálloda harmadik és negyedik emeletén két hete tűz volt. Djokovicnak tehát nem a repülőtéren, hanem ebben a szállodában kell kivárnia a fellebbezés utáni végső döntést. A következő videón az látszik, ahogy egy sötétített üvegű furgon érkezik a hotelhez, ebben a járműben utazott Djokovic.

Az ausztrálok szerint azonban hiába reménykedik, mert a kitoloncolást nem tudja elkerülni.

A Sydney Morning Herald című lap legfrissebb cikkében azt írta meg, hogy Djokovic ügyvédei az utolsó pillanatban nyújtották be a fellebbezést az ügyben. Anthony Kelly bíró azt mondta, hogy kész az ügyet helyi idő szerint csütörtökön késő délután megtárgyalni. Amennyiben Djokovic számára kedvezőtlen döntés születik az ügyben, akkor még csütörtökön el kell hagynia az országot.

A karanténhotel előtt helyi idő szerint csütörtökön délután jelent meg pár szerb, akik Melbourne-ben élnek. 

Ők azért érkeztek a szállodához, hogy jelenlétükkel kiálljanak Djokovic mellett és tüntessenek az ausztrál hatóságok döntése ellen. 

Nem voltak sokan.

HELYSZÍNI JELENTÉS MELBOURNE-BŐL

Melbourne-ben tartózkodik jelenleg Siklós Erik teniszszakíró, aki tehát a helyszínen követte az eseményeket. 

Ausztráliában óriási a felháborodás, mert Melbourne nagyon sokáig a világ egyik legelzártabb városa volt. 

Voltak olyan családok, amelyek hónapokig nem láthatták egymást, mert 8 km távolságban laktak, miközben 5 km-nél messzebb senki sem hagyhatta el a lakhelyét" - mondta el Siklós Erik az Origónak. 

Az a véleményem, hogy ebben az ügyben szinte kizárt az újabb fordulat, azaz Novak Djokovic 2022-ben nem indulhat majd az év első Grand Slam versenyén" 

- tette hozzá Siklós, aki elmondta, hogy az ausztrál szabályok nagyon szigorúak, senkivel sem tesznek, tehetnek kivételt. 

ÓRIÁSI A BOTRÁNY A SPORTVILÁGBAN

Természetesen az ügy óriási vihart kavart szerte a sportvilágban. Az egyik leghíresebb nemzetközi teniszszakíró, Ben Rothenberg a Twitteren fejtette ki a véleményét.

Bármi is történt, ez kizárólag Novak Djokovic hibája, mert nem volt beoltva. Több hónapja volt rá, hogy felvegye az oltásokat. 

Mindenkinek az lenne a legjobb, ha oltott sportolóként ott lenne Melbourne-ben és játszana a Grand Slam versenyen, mindenféle dráma nélkül. Ám ő a másik lehetőséget választotta " - írta Ben Rothenberg.

Nem véletlen, hogy az ügy ekkora port kavart. 

Novak Djokovic lehetett volna az első olyan teniszező, aki 21 Grand Slam-győzelmet szerez, ezzel megelőzte volna a listán Rafael Nadalt és Roger Federert. 

Az Ausztrál Nyílt Nemzetközi Teniszbajnokság szervezői ezért tartották mindennél fontosabbnak, hogy a szerb elinduljon a tornán, hiszen egy esetleges Djokovic-győzelemmel a sporttörténelem e fejezete Ausztráliában íródott volna meg.

DJOKOVICON GÚNYOLÓDNAK AZ AUSZTRÁLOK

Közben a Twittert ellepték az ausztrál szurkolók gúnyos megjegyzései az üggyel kapcsolatban. Ebből mutatunk most be néhányat. 

Az első tweeten Djokovicot gyümölcsszedő munkásként ábrázolják, 

aki rossz vízummal érkezett meg Ausztráliába.

A következő két tweet-bejegyzéshez különösebb kommentár sem kell.

A következő bejegyzésben pedig azt látjuk, hogy Djokovicot már törölték is a verseny szervezői.

Ez utóbbi tweet-bejegyzés azért is fontos lehet, mert ha valóban törölni kellett Djokovicot a verseny szervezőinek, akkor a szerb játékos számára minden kiskapu bezárult. 

Forrás: origo.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére