Óriáshitelt hagyott jóvá Ukrajnának a Nemzetközi Valutaalap

• 2023. április 01., szombat •
402. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner híreiből válogatunk.
Óriáshitelt hagyott jóvá Ukrajnának a Nemzetközi Valutaalap

Oroszország egy hónapra az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöke lett
Április 1-jétől Oroszország egy hónapra az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöke lett, a várakozásoknak megfelelően Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elnököl majd a Biztonsági Tanácsban egy sor ülésen – írja a RIA Novosztyi nyomán az Origo.

A Biztonsági Tanács nem tervez hivatalos üléseket Ukrajnával kapcsolatban áprilisra. Valószínű azonban, hogy az ukrán kérdésekkel foglalkozó találkozókat továbbra is megtartják.
Április 6. körül várhatóan informális ülést tart az ENSZ BT, ahol megvitatják a gyermekek különleges katonai műveleti övezetből való evakuálását.

Szergej Lavrov várhatóan a hónap vége felé érkezik New Yorkba. Amikor legutóbb az ENSZ-központban járt (2022 szeptemberében), a küldöttség az utolsó pillanatban kapott csak vízumot.

Zelenszkij: Az ukránok kibírják ezt a háborút

Az ukránok kibírják ezt a háborút. Megszabadítjuk földünket és népünket az orosz rabszolgaságtól. És lesz egy nap, amikor a világ hallani fogja, hogy Ukrajna számára helyreállt az igazságszolgáltatás

– mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök.

Óriáshitelt kap Ukrajna

A Nemzetközi Valutaalap 12,6 milliárd font értékű pénzügyi csomagot hagyott jóvá Ukrajna számára – írja a Reuters. A végrehajtó testület beleegyezett, hogy a finanszírozást négy évre osztja fel, hogy megfeleljen Ukrajna igényeinek az orosz invázió elleni védekezésben.

A kölcsön Ukrajna legnagyobb kölcsöne a tavalyi orosz invázió óta, és az első nagyobb csomag, amelyet az IMF jóváhagyott egy aktív konfliktusban érintett országnak.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. március 31-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5709 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 4186 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 52 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében– tájékoztatta az MTI-t az Országos  Rendőr-főkapitányság.

Vonattal 43 ember – köztük 14 gyermek – érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve – tudatta az ORFK.

Az ukrajnai háború elől 2023. március 31-én 43 ember, köztük 14 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Forrás: vaol.hu
Fotó: MTI/AP, Andrij Andrijenko

közösség

további frisss

lap tetejére