Orbán bejelentette: elvonja az extraprofitot a kormány a bankoktól és a multiktól, hogy megvédje a rezsicsökkentést

• 2022. május 25., szerda •
Orbán Viktor miniszterelnök fontos háborús veszélyhelyzeti bejelentéseket tett.
Orbán bejelentette: elvonja az extraprofitot a kormány a bankoktól és a multiktól, hogy megvédje a rezsicsökkentést

A miniszterek bemutatását követően nem sokkal rendkívüli bejelentést tett a közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök. Háborús veszélyhelyzetet hirdetett, amely kedd éjféltől lépett életbe. Szerda kora délután ülésezett a kormány, valamint közölte a miniszterelnök, hogy szerda délután újabb – kapcsolódó – intézkedésekről számol majd be.

Orbán Viktor: A rezsit megvédjük, az extraprofitot elvonjuk!

Orbán Viktor szerda délután bejelentette, elvonják az extraprofitot a bankoktól, valamint a multiktól, hogy annak segítségével megvédjék a rezsicsökkentést. A miniszterelnök kifejtette, a mai kormányülésen áttekintették az ország gazdasági helyzetét. „A háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul”,

ez a két tényező drasztikus áremelkedésekhez vezet.

Elmondta, az energia ára tovább emelkedik és ezért egyre nehezebb és költségesebb megvédeni a családokat. Hozzátette, hogy mivel a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősítenie a kormánynak, így létrehoznak két új alapot: 

egy rezsivédelmi, valamint egy honvédelmi alapot.

A bejelentés során Orbán Viktor kifejtette, az emelkedő kamatok, valamint az emelkedő árak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, „extraprofitra” tesznek szert. Ezért arra kötelezik a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy az extraprofitjuk nagy részének a két új alapba való befizetésével támogassák a rezsicsökkentést, valamint a honvédség megerősítését.

Az intézkedések időben korlátozottak, két évre szólnak: 2022-re és 2023-ra. A miniszterelnök hozzátette, akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azokat kéri, valamint azoktól elvárja, hogy

segítsék az embereket és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez. 

A részletek és a számok a holnapi kormányinfón következnek.

Forrás: mandiner.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére