Orbán Balázs: A Putyin elleni háború válságba sodorja a kontinenst

• 2022. június 26., vasárnap •
Orbán Viktor politikai igazgatója szerint uniós partnereinknek fel kellene hagyniuk ezzel stratégiával.
Orbán Balázs: A Putyin elleni háború válságba sodorja a kontinenst

A négy hónapja tartó ukrajnai háborúban a gyors tűzszünet Európa egyetlen esélye arra, hogy elkerülje a bénító recessziót – mondta Orbán Balázs, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója a Financial Times-nak. A politikai igazgató úgy véli, hogy a többi uniós kormány a következő hónapokban az Ukrajna katonai támogatása felől a racionalitás és a konfliktus gyors befejezése felé mozdul el – írta a politikai igazgató lapnak adott interjúra hivatkozva a Portfolio.

„Magyarország egyes uniós partnerei túlságosan is lelkesek voltak a Vlagyimir Putyinnal való harcra, amely válságba sodorja a kontinenst” – mondta Orbán Balázs, aki arra figyelmeztetett, hogy fel kellene hagyniuk ezzel a stratégiával.

Több racionalitásra számít a következő hónapokban Orbán Balázs

„Háborút akarnak vívni. Azt látják, hogy meg tudják verni Putyint, el tudják foglalni a Kremlt, és ez a céljuk. A konfliktus kezdetén, legalábbis a médiában, ez volt a mainstream vélemény. De fogadást kötnék önökkel, hogy négy hónap múlva hogyan fog kinézni a helyzet, több racionalitás fog megjelenni” – mutatott rá a politikai igazgató.

Az egykori államtitkár úgy véli, hogy

„a közüzemi költségárak, az energia, a politikai destabilizáció, a középosztály szenvedése mindennapi probléma lesz” 

Ennek kapcsán beszélt arról is, hogy „Portugáliában vagy Spanyolországban az emberek nem fogják elfogadni, hogy háborúban állnak, mert messze vannak földrajzilag is, szóval ez biztosan politikai feszültséget fog okozni”.

Nehéz megjósolni milyen lesz az EU és Putyin közötti kapcsolat a jövőben

Orbán Balázs szerint nehéz megjósolni, hogy milyen lesz az EU és Putyin kormánya közötti jövőbeli kapcsolat, és

megbeszélésekre lesz szükség arról, hogy a háború után hogyan kell majd Oroszországgal bánni.

„Amit az elmúlt 12 évben tettünk, az már nem fenntartható, mert a körülmények megváltoztak” – mondta. „Ezért most minimalizáljuk a kapcsolatfelvételt. Aztán megvárjuk a háború végét, aztán leülünk és kitaláljuk, hogy mit tegyünk” – magyarázta a politikai igazgató.

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner
Forrás: mandiner.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére