Önvédelmi matiné: a gyereknek tudnia kell NEM-et mondani

há • 2022. augusztus 03., szerda •
Leginkább kisiskolások és szüleik számára lehet érdekes és fontos egy közelgő program Szombathelyen: önvédelemre tanítják a gyerekeket egy matiné keretében. Nem verekedni fognak a résztvevők, hanem arra vezetik rá a kicsiket, hogy tudjanak magukra vigyázni, helyzetet felismerni, NEM-et mondani, segítséget kérni. Az eseményt a civil sajtóreggelin ismertették.
Önvédelmi matiné: a gyereknek tudnia kell NEM-et mondani

"Nem! Hagyj békén!" - ezzel a felszólítással, és akár a kezei felemelésével is jelezheti egy gyerek, hogy védi a határait, ha kortársai - vagy mások - bántani akarják. Szerencsés esetben ez ösztönösen jön, de nincs ezzel mindenki így. Számukra lehet segítség egy célzott program a közeljövőben.

Szabolcs Gergely, a Sakura Egyesület képviselője elsőként egy fontos különbséget tisztázott: bár egy személyben karate- és önvédelemi oktató is, a kettő nem ugyanaz, más a célközönség is, és az élethelyzetek is ezt igazolják. - Augusztus 20-án Szombathelyen, 21-én pedig Vasváron tartunk egy-egy másfél órás "tanévkezdő önvédelmi matinét" 5 és 12 év közötti gyerekeknek és szüleiknek. Ebben a másfél órában csak mintákat, módszertant mutatunk meg, amelyeket otthon lehet majd gyakorolni. Ilyen az önvédelmi vagy asszertív kommunikáció, amikor megtanítjuk a gyereknek, hogy bizony lehet NEM-et mondani, ha egy helyzet kényelmetlen neki, ha a társai piszkálják. Vannak határaink, amelyeket megvédhetünk, és ha nem is mindenkinek megy automatikusan a megfelelő viselkedés, mindenki begyakorolhatja - hangzott el.

A foglalkozás első részében ezeket a gyakorlatokat ismerhetik meg a gyerekek és a szüleik, a második részben pedig a kicsik mesét hallgatnak, miközben az anyukák és apukák az ismereteiket bővítik. - Beszélnünk kell a "felnőtt ragadozókról" is, akik legtöbbször nem idegenek a gyerek számára, hanem családtagok, barátok, ismerősök, edzők, tehát bizalmasok. Fel kell ismerniük a gyerekeknek, hogy mikor lép át egy határt egy szituáció, vagy melyek az előzetes jelei annak, hogy a felnőtt át akarja lépni ezeket a határokat. Erről jobb, ha a saját szüleiktől hallanak a gyerekek, ezért tartjuk inkább nekik ezt a foglalkozást, és ők majd otthon maguk készítik fel a kicsiket a lehetséges helyzetekre - fogalmazott a szervező.

A szombathelyi program a Horváth Boldizsár krt. 9. szám alatti Promen-villában lesz, és előzetesen jelentkezni kell. Információ a onvedelmi-muhely.webnode.hu oldalon, illetve a 20/993-5813-as telefonszámon kérhető.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére