OMV: minden benzinkút működik, mennyiségi korlát van

• 2022. augusztus 11., csütörtök •
A schwechati finomító szeptember-októberben termel újra teljes gőzzel, de az OMV folyamatosan szállít üzemanyagot Magyarországra a hatósági árak bevezetése óta. Az ársapka maradt, de a folyamatos működés is.
OMV: minden benzinkút működik, mennyiségi korlát van

Az osztrák OMV-nek 200 töltőállomása van Magyarországon, és mindegyik működik – válaszolt a társaság, amelynél a VG a megromlott üzemanyagpiaci helyzet kapcsán érdeklődött. Az OMV közölte, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy általa üzemeltetett összes töltőállomás ellátása folyamatos legyen. Egyik egysége sem tervezi a bezárást. (Igaz, a közelmúltban médiamegkeresésre a vállalat elismerte, hogy néhány töltőállomásán hiány volt néhány termékből.) 

Most is jön az üzemanyag Schwechatból

Ugyanakkor minden hazai OMV töltőállomás mennyiségi korlátozás alá esik. A kisnyomású (hagyományos) kútoszlopokon egyszerre kiadható hatósági áras üzemanyagból alkalmanként maximum 50 liter.

„Jelenleg a 34 franchise töltőállomásunknál – ellentétben az OMV saját üzemeltetésű töltőállomásaival – helyenként eltérő, szigorúbb korlátozások is érvényben lehetnek” – tették hozzá.

Fontos továbbá, hogy az OMV magyarországi hálózatában értékesített üzemanyagok nagy részét a schwechati finomítóból szállítják, az üzemanyagimport pedig a hatósági ár bevezetése óta folyamatos. A nyári baleset után a javítás alatt álló schwechati finomító várhatóan szeptember-októberben kezd újra teljes kihasználtsággal működni.

Nincs kedvezményösszevonás 

Honlapján az OMV is közzétette a hatósági áras tankolással kapcsolatos tudnivalókat. Ilyen alapinformáció, hogy a hatályos kormányrendelet szerint az OMV Diesel és az OMV Super 95 üzemanyagokat hatósági áron csak a magyar rendszámmal ellátott, természetes személy által üzemeltetett járműbe, személytaxiba, illetve traktorba és a mezőgazdasági erőgépbe lehet tankolni. A hatósági áron alkalmanként kiadható, fenti, 50 literes korlát alól kivételek a társaság prémium termékei, ezek az OMV MaxxMotion Super 100Plus és az OMV MaxxMotion Diesel üzemanyag.

A fizetés előtt kell mutatni a gépjármű forgalmi engedélyét a társaság munkatársának. (Hasonló az eljárás több már hazai hálózatnál is.)  A nem magyar rendszámú járművet töltő, illetve a nem természetes személy által üzemben tartott jármű az említett kivételekkel kizárólag piaci áron tankolható, ahogyan azok a járművek is, amelyek esetében a gépjármű honossága és az üzembentartó természetes személy jellege nem állapítható meg.

A hatóságilag szabályozott árú termékek esetében átmenetileg szünetel a SuperShop pontok kiadása. 

„A jelenlegi szabályozásnak számítástechnikai rendszerünk csak úgy tud eleget tenni, ha a hatósági árat vásárlóinknak kedvezmény formájában biztosítjuk, azonban a rendszerünk nem teszi lehetővé több kedvezmény összevonását” – írja a társaság.

A segédmotoros kerékpár jöhet! 

Edénybe, kannába, hordóba, IBC-be nem szolgálható ki hatósági áron üzemanyag! Az ilyen üzemanyagtöltésekre a járműbe történő tankolástól elkülönítve, annak kifizetése után, külön tranzakcióban van mód. Ha a gépjárműbe és a kannába töltött üzemanyagot a vevő egy tranzakció keretében fizeti ki, akkor az OMV-nek a teljes mennyiségre az aktuális piaci árat kell felszámítania.

Az OMV döntése értelmében, a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet szerinti segédmotoros kerékpárok hatósági áron jogosultak tankolni.

A 7,5 tonna feletti járművek (tehergépjárművek, kamionok, buszok) normál kútoszlopon nem tankolhatnak. Ha a töltőállomás személyzete nem tudja egyértelműen eldönteni a gépjármű kategóriáját, akkor elkérheti a jármű vezetőjétől, hogy mutassa meg a gépjármű forgalmi engedélyét. A 7,5 tonna feletti járművek (tehergépjárművek, kamionok, buszok) kizárólag a nagynyomású kútoszlopoknál tankolhatnak, ahol az üzemanyag értékesítése piaci áron történik.

Jó év volt 2021

A nyilvános adatok szerint az OMV Hungária Kft. tavaly jelentősen növelte a gazdasági mutatóit. Miközben a nettó árbevétele 26 százalékkal 562 milliárd forintra nőtt, az adózott eredménye a 2020-as több mint kétszeresére, 21,5 milliárd forintra emelkedett, igaz, ez árbevételarányosan csak 3,82 százalék. Hosszú lejáratú kötelezettsége nem volt 2021 végén.

Forrás: vg.hu
Fotó: Uwe Lein/AFP
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére