Olyat tett, amire csak kevesen képesek

sd • 2020. július 28., kedd •
Mi is beállunk a sorba, és megemeljük képzeletbeli kalapunkat egy angol fiatalember előtt, aki megmutatta, hogyan lehet eljutni a kocsmáros pulttól és a gyári futószalagtól az angol Premier League gólkirályi címéig. A főszerepben: Jamie Vardy.
Olyat tett, amire csak kevesen képesek

Mondanánk azt is, hogy lehet követni a példáját, de inkább ne, mert pályafutásának eleje nem lenne ideális merítési lehetőség egy dicshimnusz megkomponálásához. Mégis, Vardy történetének szépségét ez szolgáltatja, hiszen a munkásosztály tagjaként nem sokan gondolták volna, talán még ő maga sem, hogy egyszer ő szolgáltatja a csúcssztorit az angol és nemzetközi vezető sportlapoknak. Pedig ez történt.

Az első fordulópontot a 2011-es esztendő jelentette életében, amikor felhagyott a munkásélettel, és elszegődött a Fleetwood Townhoz. Ez azért bírt óriási jelentőséggel, mert a Fleetwood jelentős összegért, 30 ezer fontért igazolta le Vardyt a Halifax Towntól, ahol 37 mérkőzésen 26 gólt termelt. Ezzel már főállású futballistának vallhatta magát a játékos. A Fleetwoodban is szépen szórta a gólokat: 36 meccsen 31 találatot jegyzett, felhíva magára az akkor még másodosztályú Leicester City figyelmét.

2012-ben a Rókák 1 millió fontot áldoztak a megszerzésére, beteljesítve Vardy álmát: profi labdarúgó lett. Ekkor már vakarhatta a fejét a két sheffieldi klub, a Wednesday és a United vezetősége is, hiszen előbbinél nevelkedett, de eltanácsolták, utóbbinál pedig fegyelmezetlensége miatt nem tartottak rá igényt. Utóbb kiderült: csiszolatlan, nyers drágakövet hajítottak el.

2014-ben a Leicester feljutott a Premier Leaguebe, egy évvel később pedig Vardy már nemcsak ostromolja, hanem meg is dönti Ruud van Nistelrooy rekordját azzal, hogy zsinórban 11 PL-meccsen szerzett gólt. Ma már tudjuk, hogy ez a szezon jelentette Vard meséjének tetőpontját, hiszen nemcsak angol válogatott lett, hanem a lehetetlennel dacolva begyűjtötte a Rókákkal történetük első bajnoki címét. Érdekesség, hogy a szezon előtt ötezerszeres szorzó volt a Leicester végső győzelmére. Holtversenyben 24 gólt szerzett Kun Agüeróval, ami akkor csak a második helyre volt elég, mivel Harry Kane 25 találatával elvitte a pálmát. Ami akkor nem jött össze, idén már igen. A hétvégén lezárult 2019/2020-as idényben 33 évesen Jamie Vardy lett a Premier League történetének legidősebb gólkirálya. Érdekesség, hogy a mögöttünk hagyott szezonban 23 gól is elegendő volt a cím elnyeréséhez.

Jövőre folytatódhat a Vardy-mese, hiszen a csapat érdekelt lesz az Európa Ligában.


Fotó: Leicester City

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére