Oktatásra és egészségügyre jönne végre a pénz – itt vannak a magyar helyreállítási terv részletei!

• 2022. december 03., szombat •
Az összesen 2300 milliárd forintból – az egészségügy és az oktatás fejlesztése mellett – az alternatív energiaforrásokra való átállás elősegítésére is jelentős összegeket fordítana a kormány. Összefoglaltuk a legfontosabb területeket, amikre a forrásokat fordítanák!
Oktatásra és egészségügyre jönne végre a pénz – itt vannak a magyar helyreállítási terv részletei!

Miután az Európai Bizottság a héten elfogadta, a kormány nyilvánosságra hozta a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást szolgáló uniós források felhasználására készült magyar helyreállítási tervet. 

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a szerdai Kormányinfón jelezte, hogy a hazánk által benyújtott, 5,8 milliárd euró,

azaz mintegy 2300 milliárd forint felhasználását lehetővé tevő tervet a legjobbak közé sorolta a Bizottság.

A dokumentum csaknem 600 oldalon taglalja, hogy a kormány mire használná fel a vissza nem térítendő uniós támogatást, hangsúlyozva, hogy a terv nem csak a gazdasági helyreállításra, hanem a gazdaság ellenálló- képességének, fenntarthatóságának növelésére, valamint a zöld és a digitális átmenettel kapcsolatos kihívásokra is fókuszál.

A terv nyolc komponensre oszlik: 

A. Demográfia és köznevelés

B. Magasan képzett, versenyképes munkaerő

C. Felzárkózó települések

D. Vízgazdálkodás

E. Fenntartható zöld közlekedés

F. Energetika – zöld átállás

G. Átállás a körforgásos gazdaságra

H. Egészségügy

I. Állam és közigazgatás

 

A helyreállítási terv alapján a legtöbb forrást a kormány a „Fenntartható zöld közlekedésre” (558 milliárd forint) valamint egészségügyi fejlesztésekre (516 milliárd forint) fordítaná, de szintén több száz milliárd forint jutna a „Demográfia és köznevelés”, a „Magasan képzett, versenyképes munkaerő” valamint az „Energetika” címmel jegyzett fejezetekre is.

közösség

további frisss

lap tetejére