NYT: ártatlan családot bombázott le bosszúból az Egyesült Államok, nem egy ISIS-merénylőt

• 2021. szeptember 11., szombat •
Oknyomozó videót közölt a New York Times, melyben kiderítették, hogy az Egyesült Államok a kabuli repteret ért öngyilkos merényletsorozat után egy amerikai segélyszervezet dolgozóját és családját is lebombázta, akinek semmi köze nem volt a terrorcselekményhez.
NYT: ártatlan családot bombázott le bosszúból az Egyesült Államok, nem egy ISIS-merénylőt

Augusztus 29-én hajtott végre Kabulban az Egyesült Államok egy dróntámadást, melynek célja az volt, hogy megtorolják az Iszlám Állam által végrehajtott merényletet a kabuli reptérnél történő evakuáció közben, mely során 13 amerikai katona és 169 afgán civil az életét vesztette.

A dróntámadás során Zemari Ahmadi és kilenc családtagja, köztük hét gyerek vesztette életét. Az Egyesült Államok az áldozat nevét nem fedte fel, viszont a New York Times oknyomozó riportot készített, melyben kiderítették az áldozat és hozzátartozóinak nevét.

Zemari Ahmadi műszerészként dolgozott a kaliforniai Nutrition and Education International nevű segélyszervezetnek, amely elsősorban élelmezéssel foglalkozik. A segélyszervezet megpróbálta Ahmadit és családját az Egyesült Államokba menekíteni.

Ahmadi az autójában ült, amikor az amerikai drón kilőtt rá egy Hellfire-rakétát. A Biden-kormány azt állította, hogy több dolog is felrobbant a célpont autójában, miután a rakéta célba ért, bizonyítva, hogy Ahmadi robbanószerkezeteket tárolt a járműben.

A New York Times helyszíni bizonyítékok alapján ezt cáfolta, és videójuk arra enged következtetni, hogy Ahmadit azért vették célba, mert marmonkannákkal pakolta tele a járművet, melyekben vizet vitt a családjának, illetve volt nála egy munkahelyi laptop is.

Augusztus 27-én, egy nappal a kabuli repteret ért támadás után szintén bombázott az Egyesült Államok, ekkor állítólag két ISIS-harcos vesztette életét. Az ő haláluk körülményei és a személyazonosságuk a mai napig nem került nyilvánosságra.

Forrás: portfolio.hu
Címlapkép: LA Times via Getty

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére