Nyelvvizsga jelnyelvből? – egy régen várt törvénymódosítás megengedi

forrás: eduline.hu • 2020. július 06., hétfő •
Jövő nyártól államilag elismert nyelvvizsgát lehet tenni jelnyelvből – ezt egy múlt heti törvénymódosítás teszi lehetővé.
Nyelvvizsga jelnyelvből? – egy régen várt törvénymódosítás megengedi

Az Országgyűlés nemrég ellenszavazat nélkül elfogadta a magyar jelnyelvről szóló törvény módosítását. A változtatásokat a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) javasolta. Szerették volna ugyanis, hogy államilag elismert nyelvvizsgát lehessen tenni a magyar jelnyelvből, és kezdeményezték, hogy a törvény írja le a jelnyelvi tolmács fogalmát, amit így új szakmaként lehet elismertetni. Nemcsak ezt érték el a törvénymódosítással, hanem azt is, hogy az egészségügyben végzett tolmácsolások költségét az állam állja, azaz elszámolhatóak, valamint létrejön egy jelnyelvoktatói névjegyzék is, amelyben csak a megfelelő képesítéssel rendelkezők szerepelhetnek. „20 éven át következetesen építette a SINOSZ a jelnyelvet, és teremtette meg az alapját egy olyan jövőnek, amelyre igazán büszkék lehetünk. Több mint 40 siket jelnyelvoktatót képeztünk ki, közülük 10 fő egyetemi szakirányú továbbképzés keretében jelnyelvoktatói diplomát szerzett a SINOSZ szervezésében és közreműködésében” - írták közleményükben.

Az államilag elismert nyelvvizsga alapvető feltételei szakértők szerint már készen állnak, azonban a megvalósítás részletei még kidolgozásra várnak.

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére