Nógrádi György: Vajon mely szomszédait akarja majd Ukrajna katonailag zsarolni?

mandiner.hu • 2022. november 20., vasárnap •
Abból indulnak ki, hogy a nyugati fegyverekkel majd a szomszédaikat zsarolni tudják – fogalmazott a szakértő.
Nógrádi György: Vajon mely szomszédait akarja majd Ukrajna katonailag zsarolni?

Egy újabb világháború szélén áll az emberiség. Szakértők azt mondják, hogy egy újabb hidegháború elé nézünk. Ha e kettőből kell választani, akkor minden problémája ellenére is az utóbbit, a hidegháborút kell választani – nyilatkozta a Vasárnap.hu-nak Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő. Erről a mandiner.hu számolt be.

Nemrégiben sor került a CIA főigazgatójának és az orosz hírszerzés, az SZVR főigazgatójának törökországi találkozójára, ahol elvileg nem tárgyaltak Ukrajnáról. Akkor miről beszélhettek? – szögezték a kérdést Nógrádinak.

A szakértő elmondta:

Hivatalosan az orosz-ukrán háború valóban nem került napirendre, ami több, mint érdekes.

A valóságban azonban az kellett, hogy legyen az egyik téma, hiszen rengeteg mindenről kellett tárgyalniuk: többek között az ukrán gabonaszállítmányokról. Az ukránok ugyanis azt közölték, hogy az oroszok éhínséget idéznek elő a világban”.

Hozzátette: „Igen, de ehhez az is hozzátartozik, hogy az ukránok a gabona döntő részét a fejlett világnak adták el, mert ott lehetett azonnal pénzhez jutni. Mindez azt mutatja, hogy nagyon sokféleképpen magyarázza a két oldal az eseményeket.

Mind az oroszok, mind pedig az ukránok elképesztő mértékben hazudnak.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy az ukrán propaganda rendkívüli mértékben képes hatni Nyugat-Európára”.

Ezután leszögezte: „Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetője a napokban azt mondta, hogy ha véget ér a háború – feltéve, ha győznek, teszem hozzá –, akkor Ukrajna lesz a térség meghatározó katonai hatalma és ettől kezdve érvényesíteni fogja érdekeit. Abból indulnak ki, hogy

azokkal a nyugati fegyverekkel, amiket ingyen kaptak, és a nyugati kölcsönökkel, amiket soha nem fognak visszafizetni, azzal majd a szomszédaikat zsarolni tudják

– mindez több, mint furcsa. Ettől kezdve, mint egyetemi tanár mondom – mert a politikusok ilyet nem mondhatnak ki –

vajon melyek lesznek azok a szomszédai, amelyeket Ukrajna katonailag akar majd zsarolni?”

Nyitókép: Földházi Árpád

közösség

további frisss

lap tetejére