Nógrádi György: A területek elcsatolásával egy új politikai helyzet áll elő

• 2022. október 01., szombat •
A biztonságpolitikai szakértő szerint az ukrán területek annektálásával Oroszország egy honvédő háborúra rendezkedik be.
Nógrádi György: A területek elcsatolásával egy új politikai helyzet áll elő

A Hír TV Háború Ukrajnában című műsorában vendégeskedett péntek délelőtt Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. 

Gyürky Enikő műsorvezető az adásban elmondta, hogy egyre nagyobb problémát jelent Oroszországban és a környező államokban, hogy a részleges mozgósítás kihirdetését követően egyre többen igyekeznek elhagyni az országot. „Ezért mind Moszkva, mind a szomszédai részleges határzárra készülnek”. Majd mindehhez hozzátette, hogy közben a Kreml már az ukrajnai régiók feletti hatalomátvételen dolgozik, amely a második világháború óta a legnagyobb területelcsatolás lesz Európában.

Perjés Tamás műsorvezető a felvezetőt követően azt a kérdést tette fel, hogy Putyin ma bejelenti-e az említett ukrán terület elcsatolását. 

Nógrádi erre azt válaszolta: 

„Emberi számítás szerint igen. Egy tökéletes forgatókönyvet állítottak fel, amelyben benne van, hogy mikor mi fog történni.”

Ezután hozzátette, hogy „ennek az alapja az 1999-es koszovói népszavazás, amikor Koszovót leválasztották Szerbiáról. Gyakorlatilag ezt megismételték 2014-ben a Krímnél.S most is ez történik”. Ezzel kapcsolatban a szakértő felidézte, hogy Koszovót sem ismerte el sok ország, „míg a Krímet a túloldal nem ismerte el. (...) Még az Oroszországgal szimpatizáló országok sem ismerik el, mert nem nagyon felel meg semmilyen követelménynek.”

Új politikai helyzet áll elő

Nógrádi rámutatott, hogy az ukrán megyék Oroszországhoz csatolásával „egy teljesen új politikai helyzet áll majd elő, hiszen ettől kezdve az ukrán csapatok orosz területeken állomásoznak majd.”

A biztonságpolitikai szakértő felhívta arra is a figyelmet, hogy Donyeck megye esetében 70-80 százalék közötti az orosz befolyás mértéke, míg Luhanszk esetében teljes mértékű. Viszont

a területek elcsatolást követően Oroszország egy honvédő háborút vív majd. 

Nógrádi György idézett még az orosz katonai doktrínából is, amely szerint, ha Oroszország területét csapás éri, akkor bevetheti az atomfegyvereket is. „Nyilván nem fognak atomfegyvereket bevetni, de papíron ez lehetséges” – tette hozzá a szakértő.

A teljes műsort alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Képernyőfotó
Forrás: mandiner.hu

közösség

további frisss

lap tetejére