Nemény és Czeglédy az iparűzési adó kiesése miatt balhézik, miközben a polgármester cégének még beszámolót sem sikerül leadni évek óta

• 2022. február 15., kedd •
A 2022. január 27-én „Nemény és Czeglédy az iparűzési adó kiesése miatt balhézik, miközben a polgármester cégének még beszámolót sem sikerül leadni évek óta” címmel megjelent cikkben valótlanul állítottuk, hogy Nemény András cégeként bemutatott Nemény Bt. számviteli szabálysértést követett el azzal, hogy 2018-ban adott le utoljára beszámolót. A valóság ezzel szemben az, hogy a Nemény Bt.-nek a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény hatálya alá tartozó vállalkozásként nincsen számviteli törvény szerinti beszámolókészítési és közzétételi kötelezettsége.
Nemény és Czeglédy az iparűzési adó kiesése miatt balhézik, miközben a polgármester cégének még beszámolót sem sikerül leadni évek óta

Aláírásgyűjtő akciót szervez és veri az asztalt a költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba és Szombathely baloldali polgármestere a koronavírus-járvány miatt tavaly a miniszterelnök által elrendelt adóteher-könnyítés miatt. Nemény András és Czeglédy nem képesek elfogadni, hogy kevesebb jut az idén osztogatásra, mivel a szombathelyi vállalkozásoknak is a helyi szabályozás szerinti iparűzési adó felét kellett befizetni. Kíváncsiak voltunk, vajon mennyivel járulnak hozzá a közöshöz azok, akik a leghangosabban kiabálnak. Mivel a polgármesternek és mindegyik alpolgármesternek van saját cége – van amelyiknek több is – Czeglédynek meg ugye ott van a baloldali önkormányzatok által vastagon kitömött családi ügyvédi iroda, megkérdeztük, hogy mégis, ki mennyi iparűzési adót fizet. Tudni szerettük volna, hogy azok, akik tíz körömmel tiltakoztak a szombathelyiek, azaz saját választóik terheinek enyhítése ellen, a legnehezebb időkben, vajon saját maguk lemondtak-e arról a fél iparűzési adóról és ők teljes összeget fizettek-e. A városvezetők nem hogy nem hajlandók válaszolni, de ennél cifrább, hogy a polgármester esetében még számviteli szabálysértést is találtunk. 

Nemény András és baloldali politikai elvtársai, többek közt az adócsalásért már korábban is elítélt és jelenleg is költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba  voltak a leghangosabbak, akik egy évvel ezelőtt tiltakoztak az ellen, hogy a miniszterelnök elrendelésére az iparűzési adó megfelezésével segítsék a járvány miatt bajba került vállalkozásokat. Teli torokból kiabáltak, sajtótájékoztatókat tartottak, körbenyilatkoztak minden lapot azzal, hogy a kormány kivérezteti, tönkreteszi Szombathelyt és a város tönkre fog menni a kieső adóforintok miatt. 

Most, amikor ismét az asztalt verik és Hende Csabát hibáztatják, amiért az önkormányzat nem kapott a kormánytól kompenzációt, érdemes megemlékezni arról, hogy bizony a szombathelyi városházán úgy szórták a pénzt a haveroknak, mintha az az égből hullana. Persze alapvetően a saját klientúrájuknak. Milliós bírságot kellett fizetni a kompetenciák és előírt tapasztalat nélkül kinevezett Vasivíz vezérigazgatónak. Molnár Miklósnak “csak” 120 milliót adtak volna mandátuma lejártáig, ha a bíróság hatályon kívül nem helyezte volna a kinevezést. De jutott havi félmillió cooking show-kra is a hozzájuk átpártolt Molnár Zsoltnak, és a sort még hosszan folytathatnánk, de ez a cikk most nem róluk szól.

Amúgy ez is megérne egy misét, hogy míg sokkal nagyobb, tehetősebb városoknak két alpolgármester is elég, Szombathelyen három alpolgármester erősíti a baloldali városvezetést. Nos, mindegyikük jól prosperáló vállalkozásokat visz a politikai tevékenysége mellett.

Kíváncsiak lettünk, hogy vajon mi a helyzet azoknak a cégeivel, akik a legnagyobb patáliát csapják az adókönnyítés miatt. Vajon a polgármester, az alpolgármesterek vagy a hírekben szinte naponta szereplő Czeglédy Csaba – azaz a hozzájuk köthető cégek annyira lokálpatrióták-e, hogy példát mutatva  nagylelkűen lemondtak volna arról a bizonyos fél iparűzési adóról.

László Győző alpolgármesternek saját vagyonnyilatkozata és a Momentum honlapján szereplő életrajza szerint egy Sienna-Invest Kft. nevű cége van. Érdekesség, hogy ilyen néven nem találtunk még felszámolt céget sem az elektronikus cégadatbázisokban.

Horváth Attila alpolgármesternek egy Red Gufo Kft. nevű követeléskezelő cége van. 2019-ben még tízmilliós bevétele volt, 2020-ban a mérleg szerint egy nagy nulla. A cég valamelyest el is adósodott.

Horváth Soma alpolgármester Ében 2002 Kft. ruházati kiskereskedelemmel foglalkozó vállalkozásának korábbi tízmilliós árbevétele megfeleződött és veszteséges lett.

Czeglédy Csabánál már jobb a helyzet, korábbi munkaerő közvetítő cége, amely ugye az ellene folyamatban levő büntetőeljárásban érintett, felszámolás alatt áll és már nem működik, de ott van a feleségével közös ügyvédi iroda, amelynek a bevétele ugyan nem nyilvános, de gondolhatják, hogy ott is lehet bőven tejbe aprítandó kalácsra való, ha visszaemlékeznek arra, hogy az önkormányzati választások után hány baloldali vezetésű önkormányzat adott nekik vaskos megbízásokat. Ehhez jön még a Demokratikus Koalíciótól és az egyéni megbízásokban érkező bevétel.

A város polgármestere két céggel is büszkélkedhet. A Ynos Kft. ingatlanforgalmazó és Nemény Szolgáltató Bt, amely hírszolgáltató vállalkozás maga a fekete lyuk. Bár mindkettő működő cég, a Ynos-nak évek óta nulla vagy nulla közeli a bevétele, a Nemény Bt pedig az Igazságügyi Minisztérium nyilvános elektronikus beszámolóinak nyilvántartása szerint 2018-ban adott le utoljára beszámolót. Jelen pillanatban már úgy a 2019-es, mint a 2020-as beszámolóknak is feltöltésre kellett volna kerülniük.

A beszámolók benyújtásának elmulasztása számviteli szabálysértés mely olyan szankciókat von maga után normál esetben mint bírság, adószám felfüggesztés. Ezért megkérdeztük a Vas Megyei NAV-ot terveznek-e intézkedést foganatosítani a jelölt cég irányában.

A fent felsorolt cég kapcsán mind az önkormányzatot, mind magukat az érintetteket hiába kerestük. A polgármester és az alpolgármesterek válaszra sem méltattak bennünket, így nem tudtuk meg, egyáltalán fizettek-e a cégeik iparűzési adót a városnak. Közérdekű adatigénylésünket a jegyző adótitokra hivatkozva utasította el. Kérdésünkre egyedül Czeglédy Csaba válaszolt érdemben. Azt írta, nem jogosult nyilatkozni az ügyvédi iroda nevében, Szombathely polgármesterének tavaly februári levele nyomán azt kérte, hogy ne vegyenek igénybe iparűzési adóelőleg kedvezményt.

Mielőtt azonban szentté avattatná magát, ne felejtsük el, hogy Czeglédy Csaba egy megrögzött bűnelkövető, akit korábban már adócsalás és okirathamisítás miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek. Jelenleg a vád szerint egy bűnszervezet vezetőjeként áll a bíróság előtt és akár 20 év börtönt is kaphat.

A többiek kapcsán felmerül a kérdés, vajon rejtegetni valója van a díszes szombathelyi városvezetésnek, vagy olyan kiváló vezetésben részesültek a cégeik, hogy azok pár év alatt gyakorlatilag tönkrementek. Ha ez utóbbi, akkor a szombathelyieknek valóban lehet aggódni oka, de nem az iparűzési adókönnyítés miatt, hanem azért mert ilyen jól gazdálkodó vezetők kezébe kerül a város kasszájának kulcsa. 

Vezető kép: Youtube 
Forrás: pestisracok.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére