Nemcsak a szemnek kedves, a halak is jobban érzik magukat egy szép akváriumban

szponzorált tartalom (x) • 2023. január 16., hétfő •
Egy akvárium rendkívüli látványt tud nyújtani, hiszen a különböző színes halak és a mutatós növények igazán szemet gyönyörködtetőek. Az élőlények egészségéhez azonban nagyban hozzájárul, ha nemcsak őket, hanem az élőhelyüket is megfelelően gondozzuk.
Nemcsak a szemnek kedves, a halak is jobban érzik magukat egy szép akváriumban

Érdemes hát elgondolkodni a CO2 akvárium tudományának elsajátításában, de a fények és a különböző berendezések használatát is meg kell tanulnunk, ha tökéletes és egészséges akváriumot szeretnénk!

Miért érdemes akváriumot tartani?

A halak és vízinövények otthonául szolgáló üvegdoboz amellett, hogy rendkívül mutatós, számos előnnyel bír. A halak látványának bizonyítottan nyugtató hatása van, és csökkenti a stresszt, éppen ezért nem véletlen, hogy orvosi rendelőkben is elő-előfordul. A hangulatunkon túl a vérnyomásunkat is optimálissá teheti, ráadásul felelősségre tanít, ami különösen akkor előnyös, ha gyermekünk számára veszünk akváriumot.

Hogyan alakítsunk ki egészséges élőhelyet halainknak?

Az akvárium berendezése önmagában nem bonyolult, ám az, hogy egészségesen tartsuk, odafigyelést követel. Ugyan a halak vígan élhetnek benne, és a növények is növekedhetnek, a látványt ronthatják a különböző algák, de  ezek visszaszorítására szerencsére van mód.

Ha csupán egy-két halat tartanánk benne, akkor is szükségünk lesz egy legalább harmincliteres darabra, hiszen ez a legkisebb méret, amiben gerinces állat tartható.

A megtisztított akvárium aljára szórjunk átmosott homokot, majd borítsuk be akváriumba való földdel. Ne spóroljunk vele: akkor jó, ha legalább öt centi vastag, mert így a majdani növények gyökereinek bőven lesz helye fejlődni. Ha egyenletesre simítottuk a talajt, behelyezhetjük a szűrőt és a levegőztetőt, illetve ha trópusi növények vagy halak tartásában gondolkodunk, akkor a vízmelegítőt is!

Ezután jöhet a víz! Sokat teszünk az akváriumba szánt víz minőségéért, ha használat előtt felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Tegyünk egy buborékos fóliát a virágföld-rétegre, így megelőzve, hogy a zúduló víz tönkretegye a gondosan kiegyenlített földréteget. Ha ezzel megvagyunk, beültethetjük a választott növényeket! A vízilándzsa-félék kezdők számára is ideálisak, mert nem igényelnek különleges bánásmódot. A békalencse is igénytelen növény, de vigyázzunk vele, mert rendkívül gyorsan szaporodik!

A növények egészségéhez hozzájárulhat a CO2 akvárium használata, ám a szén-dioxid adagolásához fontos megtanulni, hogy pontosan mire van szükségük. Nem elhanyagolható a fény sem, ami nemcsak a kültéri, hanem a vízi növények esetén is lényeges tényező. Az akvárium fölé szerelt LED-lámpával gondoskodhatunk arról, hogy a növények megfelelően tudjanak fotoszintetizálni, így élénkebb lesz a színük és egészségesebbek is lesznek! A növényeknek ezenfelül szüksége van káliumra, foszforra és nitrogénre is, ám az utóbbi két anyagot a halak is tudják biztosítani.

Ha összeállítottuk a nekünk tetsző akváriumot, a halak betelepítésével legalább két-három hetet várjunk, hiszen ki kell alakulnia a megfelelő természetes környezetnek, amelyben majd élni fognak.

Takarításnál elég a víz 30-40%-át lecserélni. Ha mindent meg akarunk tenni a jó vízminőség érdekében, ügyeljünk a pH-értékre, ami 6,5 és 7,5 között a legmegfelelőbb. A CO2 akvárium bevezetését akkor kezdjük el, ha az akvárium elkezd túlságosan algásodni. A leírás szerint használjuk a szén-dioxidot, mely alapján be tudjuk határolni, hogy az adott vízmennyiséghez mennyi CO2-t kell adagolnunk.

Ha nem akarunk élő növényekkel bajlódni, természetesen műanyagot is vehetünk, de az élő változat és a halak is meghálálják a kitartó gondoskodást, s olyan akváriumunk lehet, amelynek mindenki a csodájára jár!

közösség

további frisss

lap tetejére