Nem tud megszabadulni a világ az egyszer használatos műanyagtól

vg.hu • 2023. február 06., hétfő •
A szigorodó szabályozás ellenére évente több millió tonnával nő az egyszer használatos műanyagok termelése, és a gyártók keveset tesznek a probléma kezeléséért, derült ki egy friss kutatásból. Egy amerikai és egy kínai cég termeli a legtöbbet.
Nem tud megszabadulni a világ az egyszer használatos műanyagtól

Az egyszer használatos műanyag gyártása 2019 és 2021 között évi hatmillió tonnával nőtt, annak ellenére, hogy globálisan egyre szigorúbbak a szabályok, mivel ez jelenti az egyik legsúlyosabb környezetvédelmi veszélyt - írja a vg.hu. Hatalmas mennyiségű egyszer használatos műanyagot temetnek szemétlerakókba, vagy kerül a folyókba és a tengerekbe, a gyártása pedig nagymértékben hozzájárul a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátásához.
Ezeknek a szennyező anyagoknak a gyártása ugyan némileg visszaesett az utóbbi időben, az egyszer használatos műanyag „szűz” fosszilis energiaforrásokból való előállítása még messze nem érte el a csúcspontját, és az újrahasznosított alapanyagok használata továbbra is a legjobb esetben is marginális tevékenység – derül ki az ausztrál Minderoo Foundation indexéből, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra.

Senkinek ne legyenek kétségei afelől, hogy a műanyaghulladék-válság jelentősen romlani fog, mielőtt éves bázison csökkenne az egyszer használatos termékek fogyasztása

 – emelte ki a Reuters az alapítvány közleményéből. 

A szűz polimerek legnagyobb gyártója az amerikai Exxon Mobil, a második helyen a kínai Sinopec áll, és utóbbi építette, illetve tervezi építeni a legtöbb új gyártóegységet a 2019 és 2027 közötti időszakban. A kínai vállalat 2027-ben már ötmillió tonna előállítására lesz képes, megelőzve az Exxon Mobilt, amelynek a kapacitása négymillió tonna lesz. Egyik cég sem kommentálta a jelentésben foglaltakat.

A globális műanyagkeresletet az elmúlt 15 évben elsősorban Kína hajtotta, annak ellenére, hogy a világ második legnagyobb gazdaságában is betiltottak bizonyos egyszer használatos műanyagokat 2019 óta. Ugyanakkor a távol-keleti ország adja a 2019 és 2021 között megteremtett 15 millió tonnás új gyártási kapacitás felét. Tavaly jelentették be, hogy a következő öt évben jelentősen visszafogják a termelést és a használatot, egyes termékeket teljesen betiltanak.

A termelés növekedésének várható lassulása ellenére kínai annak a húsz legnagyobb gyártónak a fele, amely 2027-ig bővíteni tervezi a szűz polimerek előállítását, figyelmeztetett a Minderoo jelentése.

A kutatás szerint 2021-ben mintegy 137 millió tonna egyszer használatos műanyagot állítottak elő fosszilis energiahordozóból, és 2027-ig további 17 milliós növekedés várható. A gazdag országok a hulladék jelentős részét külföldre szállítják. Az Európai Parlament betiltaná az újrahasznosítható műanyag exportját, amely súlyos egészségügyi és környezeti károkkal jár a szegény fejlődő országokban.

Kép: whyy.org

közösség

további frisss

lap tetejére