Nem kímélték magukat

• 2020. január 23., csütörtök •
Csúsztak másztak a sikerért az általános iskolai csapatok a Játékos Sportverseny országos elődöntőjében.
Nem kímélték magukat

A megmérettetésen a szombathelyi Derkovits- és Zrínyi-, a csornai Széchenyi-, a csopaki Református-, a balatonalmádi Györgyi Dénes-, valamint a kónyi Deák-iskola vett részt. Minden intézmény 18 fős csapattal képviseltette magát, a versenynek a szombathelyi egyetemi sportcsarnok adott otthont. "Öt ehhez hasonló elődöntőt rendeznek az országban, ezek első helyezettjei egyenes ágon jutnak a fináléba, a másodikok pedig pótselejtezőt játszanak a döntőben való részvételért. Nagyon érdekes az egész, mivel 20 játék adott, amelyek közül 10-et sorsol ki a versenybizottság és ezekkel csak a viadalon szembesülnek először a felkészítők. Bízunk abban, hogy a két szombathelyi csapat továbbjut" - nyilatkozta a Frisss.hu-nak Varga Jenő, a Vas Megyei Szabadidősport Szövetség elnöke.

Az eseményen részt vett Sarkadi László, a Játékos Váltóverseny Országos Bizottságának tagja is. Érdeklődésünkre elmondta, hogy ennek a játékos sportvetélkedőnek már csak vidéken van nagy hagyománya, a fővárosban sajnálatos módon elhalóban az iskolák bizonyítási vágya. Kiemelte: rendkívül tiszteletre- és becsületre méltó az a szakmai alázat és munka, ami Szombathelyen zajlik. "Ez nemcsak kihívás, hanem hatalmas feladat is a pedagógusok számára, hogy időt, energiát nem kímélve edzik a gyerekeket hónapokon keresztül. Kiváló csapatok gyűltek össze itt a vasi megyeszékhelyen, csak dicsérni lehet a felkészítést és a szervezést is" - fogalmazott Sarkadi László.


A hangulatra az első perctől kezdve nem lehetett panasz. A helyi "erők" mellett becsülettel zengett az "Almádi" is, nagyon sok szülő, rokon, barát, pedagógus és tanuló kísérte el a csapatokat. Az első három verseny nagyon szoros összecsapást hozott az általános iskolások között. Olyannyira, hogy az egyiket követően célfotóra volt szükség, nem lehetett eldönteni szabad szemmel, ki csapott először a célba. 17 pontja volt ekkor a Derkónak, 15 a Zrínyinek. A harmadik helyen a Balatonalmádi próbálta tartani a lépést a vasiakkal. A negyedik menetben előkerült a kosár- valamint a medicinlabda is, ám a forgatókönyv annyiban változott, hogy ekkor a Zrínyi nyert a Derkó előtt, egy pontra csökkentve hátrányát a nagy riválissal szemben. A versenysorozat ötödik fordulója nem várt fordulatot hozott, hiszen a Zrínyi csak negyedik lett, a Derkó viszont nem hibázott. A továbbiakban hiába harcolt nagyot a Zrínyi többek között a kézilabda szlalom, vagy a kötélhúzás során, a végén a derkósok ünnepelhettek, győzelmükkel bejutottak az országos döntőbe. "Óriási a boldogság, mert a konkurencia jelentős, a Zrínyi egy sportiskola. Nálunk két osztály van évfolyamonként, és ezekből összerakni egy ilyen ütőképes csapatot borzasztó nagy munka mind a pedagógusok, mind pedig a gyerekek részéről. Már szeptemberben elkezdődött a felkészülés, igaz akkor még csak játékos formában. Szépen lassan körvonalazódott a 18 fős csapat, aztán mikor kialakult a keret, onnantól minden nap kőkeményen edzettek. Adott versenyszámoknál az egyes szerek használata, az hogy mikor, ki, hogyan adja azt át a társának, vagy hogyan fordul, a labdavezetés, minden egyes megmozdulás gondosan kidolgozott munka eredménye. Hatalmas szó, hogy egyenes ágon ott vagyunk a döntőben" - tájékoztatta lapunkat Reichert Judit, a Derkovits-iskola intézményvezetője.  

 
Az országos döntőt március elején Székesfehérváron rendezik. 

 

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére