Nem elég a vírus, még a föld is remeg

sd • 2020. március 23., hétfő •
Szegény horvát szomszédainkat az ág is húzza. Ugyanúgy küzdenek a koronavírus ellen, akárcsak mi, ám vasárnap csapásra csapás következett - megremegtek Zágráb falai. A rengéseket a Nyugat-Dunántúlon is érezni lehetett, a szentpéterfai horvátság is észlelte.
Nem elég a vírus, még a föld is remeg

Mint ismert, vasárnap reggel komoly földrengés rázta meg a horvát fővárost és környékét olyannyira, hogy még Magyarországon is érezni lehetett. Többen megsérültek, és jelentős épületek rongálódtak meg. A zágrábi sajtó szerint 10 másodpercen keresztül rengett a föld. A CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint vasárnap reggel 6 óra 24 perckor a Richter-skála szerinti 5,6-os földrengés keletkezett a horvát főváros, Zágráb térségében, mintegy 9 kilométeres mélységben. Nem sokkal később, 7 óra 1 perckor újabb földrengés volt Zágráb térségében, amelynek magnitúdója 5,1 volt a Richter-skálán. Tíz óráig még öt kisebb erősségű rengést lehetett észlelni. A földrengést és az utórengést is érzékelték Magyarországon.

- Szentpéterfán tartózkodtam, és én ugyan nem éreztem alvás közben, de édesanyám és a lányom is mondták, hogy rengett a föld - mondta el érdeklődésünkre Handler András, a horvát kultúra hazai képviselője, a Koprive zenekar oszlopos tagja. Elmondta azt is, hogy Horvátországban jelenleg kettős direktíva van, azaz a rengések előtt még az volt a parancs, hogy maradj a házban a koronavírus miatt, a rengések után meg azt javasolták a hatóságok, hogy inkább hagyja el mindenki a lakását, és menjen ki az utcára. Nem lehetett ugyanis tudni, hogy milyen utórengések következnek még.

Handler András folyamatosan nyomon követi a fejleményeket a horvát sajtótermékeken keresztül. - A horvát televízióban ma több felvételt is mutattak a rengésekkel kapcsolatban. Ezekből kiderült, hogy a szakrális építmények jelentős mértékben sérültek. Tegnap figyelemmel akartuk kísérni a zágrábi parlamenttel szemközti Szent Márk-templomból közvetített horvát szentmisét, de elmaradt. A zágrábi egyetem legősibb épülete a rektor elmondása szerint 10 centiméterrel mozdult el eredeti helyétől. A belváros régi épületei, múzeumok voltak leginkább szenvedő alanyai a rengésnek, de ahogy láttam, még ma éjjel is voltak mozgások, és a szeizmológusok szerint még lehetnek apróbb rengések - mondta Handler András, aki kiemelte azt is, hogy mindennek ellenére a horvát egy összetartó nemzet. - Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy ma reggel két klinikáról is menteni kellett az újszülötteket, és a Dinamo Zagreb futballklub szurkolói csoportja azonnal ment, és segített az inkubátorok pakolásában - óriási városi összefogás volt tapasztalható – fogalmazott.

Ami pedig a Koprive fellépéseit illeti: március 24-én, kedden indult volna a zenekar egy amerikai turnéra, de erről, valamint minden áprilisi és májusi koncertjükről is le kellett mondaniuk. Handler András abban bízik, hogy talán júniusban már látni lehet a fényt az alagút végén.

Hétfőn egy 200 tábori ágyból és 200 matracból álló, 3,3 millió forint értékű segélyszállítmányt indított a katasztrófavédelem az 5,6-os erősségű földrengéstől sújtott zágrábi körzetbe.

 

fotók: MTI, Croatia Week, Facebook

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére