Nekem ne mondja meg senki, hogy hol nyaralhatok!

há • 2020. július 02., csütörtök •
Tényleg mindenki a Balatonon nyaral, és senki nem próbálkozik meg az Adriával? Autózzunk vagy repüljünk? Mit választunk: biztonság vagy kockázat? Sokaknak nehéz most megállniuk, hogy útra keljenek a járvány után nyaralni, de nem is feltétlenül kell. Íme, néhány tanács, hogy mire kell figyelniük azoknak, akik a két közeli kedvelt úti célok egyikére, az olasz vagy a horvát tengerpartra vágynak. Jelen állás szerint viszonylag szabad az út, és karanténba sem kell vonulnia annak, aki ezekről a helyekről tér haza.
Nekem ne mondja meg senki, hogy hol nyaralhatok!

Június 3-a óta korlátozás nélkül lehet Olaszországba ki- és beutazni, tekintve, hogy a hivatalos közlemények szerint az olasz járványügyi helyzet konszolidálódott. A magyar turistáknak a hazai rendelkezésekkel is tisztában kell lenniük: eszerint korlátozás és karanténkötelezettség nélkül lehet már Olaszországba utazniuk a magyar állampolgároknak. Aki a napokban készül ide repülővel, jó, ha tudja, hogy néhány napja az Olasz Légiközlekedési Felügyelet új rendelkezést adott ki: a korábban kézipoggyásznak minősülő bőröndök nem vihetők fel a repülők utasterébe. A táska összmérete nem haladhatja meg a 115 centimétert, ebbe egy legfeljebb 25x35x55 centis csomag fér bele. Az autóval útnak indulókra ez vonatkozik: egy háztartásban élőknek nem kell maszk, de ha valaki más háztartásban élővel utazik egy gépjárműben, hordaniuk kell a maszkot, és a vezető melletti ülést szabadon kell hagyni, hátul pedig csak ketten ülhetnek. Érdekes – és nem is függ össze a koronavírus-járvánnyal –, hogy Olaszország tavaly novemberben a világon egyedülálló módon riasztóberendezés beszerelését tette kötelezővé azokban az autókban, ahol 4 év alatti gyermek utazik. Ez azt jelenti, hogy egy riasztónak hangjelzést kell kiadnia akkor, ha a gépkocsi vezetője eltávolodik az autóban hagyott gyermektől. A riasztóberendezés meglétét ellenőrizhetik, és a hiányát büntetik is. Az ország területén továbbra is tilos a csoportosulás a közterületeken. A 2 méteres távolság betartásával engedélyezett a kültéri sportolás, és szintén a társas távolságtartás – itt 1 méter a szabály – figyelembevételével lehet templomot, múzeumot és vendéglátóhelyet – azaz például éttermet – látogatni. Olaszországban különféle utasítások vonatkoznak az egyes térségekbe utazókra. Aki Pugliába megy, a régióba történő belépés előtt adatlapot kell kitöltenie. Aki Szicíliába indul, egy mobil alkalmazással kell regisztrálniuk magukat.  Szardíniára utazva – a kompra lépés előtt – szintén regisztrálni kell, egy online felületen. Minden esetben egy QR kód érkezik majd e-mailben, amit bárhol kérhetnek.

 


Horvátországba történő beutazáskor a korábbi, járvány előtti feltételek érvényesek, de az ottani előírásokat persze be kell tartani. Beutazáskor a hatóságok rögzítik a turista úti célját, mobilszámát és e-mail-címét, ám hogy ne legyen torlódás a határon, azt kérik, ezt mindenki előre töltse fel egy e célra kialakított honlapon. Aki ezt megteszi, nem kell külön az adatfelvétel miatt várakoznia, aki viszont elmulasztja, annak külön sávban kell várakoznia. Horvátországban javasolt a beutazástól számított 14 napon át a reggeli testhőmérséklet-mérés. A szabály úgy szól, hogy 37,2 Celsius-fokos testhő felett értesíteni kell egy orvost.  Szintén javasolt az országban a csoportosulás elkerülése.
Népszerű úti cél a Horvátországba utazóknál a Plitvicei Tavak Nemzeti Park, ám itt speciális szabályok érvényesek most. A parkot látogatók száma óránként nem haladhatja meg az ezer főt, emiatt a turistáknak az érkezés előtt két nappal online kell megvenni a belépőjegyet.
Az útlevelünknek, személyi igazolványunknak legalább a tervezett hazaérkezésig érvényességgel kell rendelkeznie.

forrás: konzuliszolgalat.kormany.hu

illusztráció: andystalman.com, forbes.com

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére