Ne hagyjuk áldozattá válni a gyerekeket!

kép:tvkeszthely • 2020. február 05., szerda •
Sok mindent kiválthat egy félévi bizonyítvány a fiatalokból - ennek veszélyeire hívta fel a figyelmet a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság az Országos Rendőr-főkapitányság által meghirdetett Félévi bizonyítvány - csellengő fiatalok elnevezésű prevenciós programjának keretében.
Ne hagyjuk áldozattá válni a gyerekeket!

Az Országos Rendőr-főkapitányság és valamennyi megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei az elmúlt hétvégétől kezdve arra hívják fel a szülők, tanárok, rokonok, ismerősök figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek a tanulmányi eredményeik miatt esetlegesen szorongó gyerekekre. A napokban a diákok kézhez kapták az félév végi bizonyítványaikat. Előfordul ilyenkor, hogy egyeseket szorongással tölt el az elért eredményük és akadhatnak olyan fiatalok, akik a bizonyítványuk átvétele után nem mernek hazamenni, félnek a negatív visszajelzésektől, esetleges retorzióktól. Ezek a gyerekek az utcát választhatják az otthon melege helyett és olyan szituációba kerülhetnek, amire koruknál fogva nincsenek felkészülve. Könnyen válhatnak áldozattá, szélsőséges esetben elkövetővé is. "A csellengés vagy szökés általában egy kétségbeesett védekezés a gyerek részéről, ami felfogható egy jelzésként, hogy neki problémája vagy problémái vannak, vagy adott esetben megpróbálja elodázni az otthoni kellemetlen következményeket. A már meglévő, korábbi nehézségek pedig még hangsúlyosabbá válhatnak ilyenkor az újonnan fellépő problémákkal együtt. Hogy mit tehet ilyenkor a szülő? A legalapvetőbb talán az, hogy üljön le és beszélgessen a gyermekével. Ismerje meg azt, hogy milyen gondokkal küzd. Fontos kialakítani egy olyan szülő-gyermek bizalmi kapcsolatot, amely megerősítést ad a gyereknek abban, hogy történhet bármi, a család támogatja őt és mögötte áll" - fogalmazott a prevenciós program sajtótájékoztatóján Némethné Zsigó Zita rendőr alezredes asszony, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője.


A rendőrség szakemberei az elmúlt napokban felhívták a szülők és pedagógusok figyelmét a  tapasztalatcserék hasznosságára, hiszen ezek segítségével korábban felfedezhetőek azok a jegyek, amelyek arra utalhatnak, hogy a gyermeknek gondjai vannak. "Az elmúlt héten az elektronikus lakossági bűnmegelőzési információs rendszeren belül egy hírlevelet tettünk közzé. Ez eljutott valamennyi oktatási intézményhez, és azt javasoltuk benne, hogy a félévi értesítők átadása előtt hasznos lehet, ha a szülő gyermekével együtt áttekinti az elektronikus naplót és az abban szereplő jegyeket. Persze ezt nem csak félévkor vagy év végén teheti meg a szülő, sőt ajánlatos folyamatosan figyelemmel kísérni a jegyek alakulását, mert így megelőzhető a feszültséggel teli meglepetés. Javasoltuk továbbá azt is, hogy a félévi bizonyítványok átvételekor célszerű lenne elmenni a gyermekért az iskolába - még akkor is, ha már egyedül járt haza -, így is tehetünk az ellen, hogy ne merjen hazamenni" - tájékoztatott az alezredes asszony hozzátéve azt is, hogy rossz jegyek elérése esetén szidalmazás és retorzió helyett inkább törekedjenek arra, hogy felállítsanak közösen egy olyan stratégiát, ami az érdemjegyek javítását célozzák. Abban az esetben ha eltűnik a gyermek, értesítsék azonnal a rendőrséget.    

Némethné Zsigó Zita elmondta azt is, az utcákon, közterületeken csellengő gyermekek felkutatásáért, illetve ezek megelőzése érdekében már január 30-tól kezdve egészen február 9-ig a rendőr-kapitányságok közterületen szolgálatot teljesítő állománya, a bűnügyi állomány, valamint a bűnmegelőzési szakemberek az érintett területeket - alap- és középfokú oktatási intézmények környezetében lévő parkok, játszóterek, vendéglátó egységek, vasútállomások, buszpályaudvarok környéke - fokozottan ellenőrzik.    

 

 

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére