Nátha, allergia, Covid?

• 2021. szeptember 06., hétfő •
Alig néhány napja, hogy megkezdődött a tanév, kezdetét vette az őszi náthaszezon is. Orrfolyás, szemviszketés, köhögés - most a szokásosnál is nehezebb eldönteni, hogy a tüneteket mi okozza. Egy biztos: csúcson van a parlagfűszezon.
Nátha, allergia, Covid?

Bár a gyakori Covid-tünetek között nem minden hivatalos forrás említi, van, ahol feltüntetik a koronavírus-fertőzés jeleként az orrfolyást. A nátha azonban szokásos őszi betegség is, amelyet többféle vírus okozhat, többnyire a rhinovírus. Szeptember eleje lévén az allergiával is számolni kell, csúcson van ugyanis a parlagfű pollenjének koncentrációja. És ugyan az idei évben a hűvös tavaszi időjárás, valamint az ismétlődő lehűlések és csapadékhullámok miatt a pollenkoncentráció a sokévi átlag alatt alakult, azért az allergiások életét most is megkeseríti.

A legmagasabb pollenterhelés a szárazsággal sújtott dél-alföldi területeken volt érzékelhető.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a parlagfű pollenszórása augusztus utolsó vagy szeptember első napjaiban tetőzik, a csúcsidőszak a napokban várható. A terhelés elsősorban az Alföldön érheti el a nagyon magas szintet. A parlagfűvel szennyezett területek közelében az allergiások tünetei jóval erősebbek lehetnek. A parlagfű pollenre allergiásoknak ezért javasolt, hogy lehetőség szerint tartózkodjanak a szabadtéri tevékenységektől. Gyakran végezzenek nedves portörlést, a szabadba ne tegyenek ki száradni ruhát, lefekvés előtt naponta mossanak hajat, a gépkocsiban pedig zárt ablakokkal utazzanak.

Illusztráció: pollenterhelés szeptember 6-án, forrás: nnk.gov.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére