Napokon belül építeni kezdik a Szombathely-Sé közötti bicikliutat

há • 2020. május 15., péntek •
Egy éven belül kerékpárral is biztonságosan megközelíthetik szombathelyi munkahelyüket, iskolájukat a séi polgárok, megkezdődik ugyanis a település és a megyeszékhely bicikliút-hálózatának összekapcsolása.
Napokon belül építeni kezdik a Szombathely-Sé közötti bicikliutat

2014 óta folyik az előkészítő munka, a folyamat azonban most döntő szakaszába érkezett: elindulhat a Sé és Szombathely közötti kerékpárút kialakítása – jelentette be dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke a séi polgármester társaságában. A beruházás egy nagyobb, Szombathely környékének kerékpárosbarát fejlesztését célzó pályázat része, amelyet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból finanszíroznak, ez a munka mintegy bruttó 73 millió forintba kerül. Ebből a pénzből most összekötik a megyeszékhely és a település bicikliút-hálózatát. Utóbbi Sé belterületén már tavaly elkészült, de ez még kevés volt ahhoz, hogy biztonságosan be lehessen kerekezni Szombathelyre, akár Séből, akár Toronyból, Dozmatról vagy Bucsuból. – Örülök ennek a fejlesztésnek, hiszen magam is lelkes kerékpáros vagyok, járom a környéket. A biciklizés ráadásul nemcsak munkába járáshoz praktikus, hanem sportolásra, kikapcsolódásra is remek. Egyszerre védi az egészségünket és a környezetet ez a közlekedési mód – jegyezte meg a képviselő, aki nem csupán emiatt követte megkülönböztetett figyelemmel a projektet, hanem séi gyökerei miatt is. Hozzátette: már zajlik a Szombathely és Balogunyom, illetve Szombathely és Vép közötti szakasz előkészítése is.

Ami a részleteket illeti: a Dolgozók útjától a régi bucsui útig a meglévő burkolaton jelölik ki a kerékpárutat, a fennmaradó szakaszon pedig új utat építenek. A nyomvonala az egykor Rohoncot Szombathellyel összekötő vasúti töltés mellett halad majd, amely ma egy erdős terület. Az új kerékpárút itt vezet majd, és a falu első házánál kanyarodik be, és csatlakozik a meglévő belterületi bicikliúthoz. Üdvözölte a beruházás megkezdését a séi polgármester, Nagy Róbert is. Mint mondta, az előkészítés a korábbi ciklusban kezdődött, most azonban megoldódhat végre egy régi probléma. – Óriási az átmenő forgalom a településen, és rengetegen járnának be Szombathelyre tőlünk munkavégzés vagy tanulás céljából, de sok gyereket nem engedtek el a szülei, hiszen nem volt külön kerékpárút – fogalmazott Nagy Róbert.  Megjegyezte: a faluból számtalan megkeresés érkezett felé ez ügyben, ő pedig az országgyűlési képviselőtől kért lobbizást, amely végül eredményt hozott, s ezért köszönetet mond neki, valamint az ügyet felkaroló Illés Károlynak, aki korábbi szombathelyi alpolgármesterként segítette elő a megvalósulást.

A séi polgármester kiemelte, elkötelezett híve a fejlődésnek. Alapelve, hogy pályázni kell újabb és újabb forrásokért. Szerinte a korábbi faluvezetés nem élt ezzel a lehetőséggel kellő mértékben, ő viszont „üti a vasat”, hiszen számos beruházást tervez még. Ilyen egy jövőbeni óvoda megépítése, amely annak a negyven gyermeknek – és később még továbbiaknak – a helyben történő nevelését oldaná meg, akik most Szombathelyre járnak be.
 

közösség

további frisss

lap tetejére