Napok óta nem jön olaj Magyarországra

• 2022. augusztus 09., kedd •
A Bloomberg értesülése szerint már augusztus 4-e óta nem érkezik olaj a Barátság vezetéken.
Napok óta nem jön olaj Magyarországra

A hírt a vezeték orosz oldalát felügyelő cég szóvivője jelentette be kedden, öt nappal a leállás után – a hírt egyébként a 444.hu szúrta ki. A Bloomberg értesülései szerint a vezetéken keresztül nem érkezik olaj az alábbi országokba: Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba. Ezek az országok elméletileg az Európai Unió által ki kihirdetett olajembargó élesítése után is vehetne orosz olajat. 

Az orosz Transznyeft azzal indokolta a szállítás leállítását, hogy nem tudta kifizetni a tranzitdíjat a vezeték ukrán szakaszát birtokló Ukrtransznafta nevű cégnek. Ez azért történt, mert az orosz bankokat is szankciók sújtják, így nem sikerült az utalás az oroszok állítása szerint. Az orosz vállalat azt ígéri, hogy folyamatosan keresi a megoldást.

Pánikra jelenleg nincs ok

Lapunknak nyilatkozott Gaál Gellért, a Concorde energetikai vezető elemzője, aki szerint a kialakult helyzetről azt kell tudni, hogy „augusztus óta visszafogottan működik a Mol kapacitása a százhalombattai finomító leállása miatt – körülbelül 50 százalékon. De vannak felhalmozott kereskedelmi készletei a Molnak, valamint az Adria-vezetéken a kapacitás tekintetében tudja biztosítani az ellátást. Az Adriai-vezeték el tudja látni a százhalombattai finomítót teljesen”. 

Érdemben azonnal rövid távon a hazai üzemanyag-ellátás nem változik. A Molnak és az országnak is vannak nyersolajtartalékjai. Szerintem az segítene sokat a piacnak, ha a piaci áron értékesítenék az üzemanyagokat, hiszen akkor megérné az országba importálni más kereskedőknek is

– nyilatkozta az Indexnek Gaál Gellért. A Barátság leállásáról megkérdeztük a Molt, megkeresésünkre eddig nem válaszoltak, amint ez megtörténik haladéktalanul közzétesszük.

Az oroszok akarnak fizetni

Transneft közleménye szerint az Ukrtransnafta 2022.08.04-től leállította az Ukrajnán keresztül történő olajszállítási szolgáltatásokat, mivel nem kapta meg az e szolgáltatásokra szánt pénzeszközöket. A Barátság-kőolajvezeték északi ágán keresztül Belaruszon keresztül Lengyelország és Németország felé zökkenőmentesen halad a tranzit – a Taszsz beszámolója szerint. A Transneft továbbá azt is megjegyezte, hogy az uniós szankciók miatt nem tudott fizetni a tranzitszolgáltatásért.

A JÚLIUS 22-I KIFIZETÉS VISSZAKERÜLT A VÁLLALAT SZÁMLÁJÁRA.

Szerintük jelenleg az európai bankok már „nem jogosultak önállóan dönteni egy adott művelet végrehajtásának lehetőségéről. Annak megerősítése érdekében, hogy egy ügylet nem tiltott, a nemzeti felhatalmazott állami szerv engedélyét kell beszerezni. A helyzetet bonyolítja, hogy az európai szabályozók még nem alakítottak ki egységes álláspontot a különböző joghatóságok bankjainak cselekvési algoritmusáról, és nem dolgozták ki az engedélyek kiadásának eljárását”.

A közlemény szerint az orosz vállalat azonnal értesítette az energiaügyi minisztériumot, az Ukrtransnafta-t és a Csehországba, Magyarországra és Szlovákiába nyersanyagot szállítókat. A kérdés megoldása érdekében a Transneft kérelmet küldött a felhatalmazott banknak, hogy továbbítsa az információkat az európai szabályozó hatóságnak annak érdekében, hogy engedélyt kapjon az Ukrtransnafta-val kötött szerződés szerinti elszámolásokra.

(Borítókép: Olaj vezetékek százhalombattai olajfinomítóban 2017. április 10-én. Fotó:  Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images)
Forrás: index.hu
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére