Nagyotmondók a napelempiacon – dőlnek az ajánlatok, de mire?

• 2021. október 14., csütörtök •
Az „ingyenes napelemes pályázat” – úgy tűnik – meglódította az érdeklődést a megújuló energia felhasználása iránt. Az interneten elérhető felhívástervezet nyomán izzanak a telefonok a napelem-telepítéssel (és fűtési rendszerek kiépítésével) foglalkozó cégeknél, hiszen a megjelent feltételrendszernek (jövedelmi korlát, ingatlan jellemzői stb.) sokan megfelelnek. Ráadásul számos érintett vállalkozás a közösségi média eszközeivel keresi a majdani ügyfeleket, és már adatokat kér, árajánlatokat ad.
Nagyotmondók a napelempiacon – dőlnek az ajánlatok, de mire?

Megkérdeztünk egy a szakmában több mint tíz éve tevékenykedő cégvezetőt, illetve egy pályázatírót: mit lehet tudni erről a sokakat foglalkoztató lehetőségről?
 
Mindketten azt mondják, hogy konkrétumokról még nem lenne szabad beszélni, hiszen a pályázat meg sem jelent!

Az eredetileg november 15-i első beadási határidőt már elhalasztották, december 6. a várható új időpont. 
Emellett számba kell venni azt is, hogy – az eddig napvilágot látott információk alapján – napelemes rendszert (és új fűtési rendszert) csak azok a telepíthetnek, akiket a kivitelezői regisztráció során arra alkalmasnak találnak. Bár szeptemberre ígérték, még ezt a regisztrációs felületet sem nyitották meg a kivitelezők számára! A most előre jelzett dátum október 18., de ez már a negyedik kitolt határidő. Vagyis ma még egyetlen napelem- és fűtésirendszer-telepítő vállalkozás sem állíthatja, hogy részt vesz a pályázatban (akkor sem, ha látszólag megfelel a feltételeknek: tapasztalat, jogosultság stb.), hiszen nem is regisztrálhatott.

A napelem.palyazat.gov.hu oldalon bárki számára elérhető felhívástervezeteket társadalmi egyeztetésre bocsátották szeptember 12-ig, ugyanitt olvashatók a hozzáfűzött vélemények is. Ezek alapján látszik, hogy a szakma képviselői számos javaslatot tettek a feltételek változtatására. Hogy ezeket figyelembe veszi-e a pályázat kiírója, és ha igen, milyen módosításokat tesz, ebben a pillanatban még nem tudni. 

A szakértők hozzátették: az óriási érdeklődés felveti azt a lehetséges problémát is, hogy a pályázati keret hamar kimerül. Hozzátették: a fentieket figyelembe véve nagyon valószínű, hogy változnak a feltételek. 
Vagyis: a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című felhívás egyelőre csak tervezet!  Persze érdemes már most gondolkodni az ingatlantulajdonosoknak arról, hogy – amennyiben a majdani konkrét feltételeknek megfelelnek – igénybe veszik-e a százszázalékos támogatást, amellyel jelentősen csökkenthetik az energiaköltségeiket. 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére