Nagy kínálat várja a szombathelyi munkavállaló diákokat

hv • 2022. június 22., szerda •
A múlt héten kitört a vakáció, diákok ezreinek kezdődött meg a nyári szünet. A pihenésre, nyaralásra, fesztiválozásra közülük nagyon sokan maguk keresik meg az erre szükséges pénzt. Rozmann Balázzsal, a Meló-Diák Észak-Dunántúl iskolaszövetkezet területi igazgatójával beszélgettünk a szombathelyi és környékbeli lehetőségekről.
Nagy kínálat várja a szombathelyi munkavállaló diákokat

Mik az eddigi tapasztalataik az idei nyári diákmunka vállalást illetően. Több vagy kevesebben az érdeklődő tanuló?

Évről-évre nő az érdeklődés, az pedig hogy szja-mentes lett a diákmunka, még inkább meghozta a kedvüket. Ráadásul, akik eddig heti három napot vállaltak, most már négy napot szeretnének dolgozni. A tanév befejeztével robbanásszerűen nőtt meg a jelentkezők száma, szerencsére nagyon sok lehetőséget tudunk felkínálni a diákoknak.

Miből „válogathatnak”? 

Ha bejön most egy tanuló, akkor kb. 40-50-féle munka közül választhatnak kedvükre valót. A teljesség igény nélkül: szobaasszony, kertészeti munka, gyártósori kisegítő, raktáros, gyorséttermi és vendéglátóhelyi munkák várják őket. Lényegében szinte nem tudnak olyant mondani, amire nincsen lehetőség. Sőt még a várost is megválaszthatják, ahol munkát szeretnének végezni.

Nyilván vannak egyszerűbb munkakörök és olyanok is, amelyek több-kevesebb szakértelmet kívánnak.

Így van. Rengeteg mérnök gyakornokot szervezünk ki a multinacionális cégeknek. Sokan vannak, akik rajtunk keresztül kerülnek kapcsolatba velük, majd később ott is maradnak, immár munkavállalókként. Megjegyzem, hogy egyre több az irodai lés más szakmai feladat. Erre leginkább egyetemisták, főiskolások jelentkeznek. A nagy cégek tulajdonképpen rajtunk keresztül keresik az ehhez kedvet érző diákokat, akikből azután később főállású munkatársakra találnak.

Hány éves kortól lehet diákmunkát vállalni, s mely korosztályok jellemző a nyári munkavégzés?

Az iskolai szünetekben 15 éves kortól lehet dolgozni, a tanév ideje alatt pedig 16 éves kortól. A beiratkozóink nagy hányada 15 éves ez különösen a nyári szünidő első hetére igaz, hiszen ők csak akkor létesíthetnek tagságot, amikor megkezdődik a nyári szünet.

Ön hogyan látja, mi motiválja a gyerekeket? Van valamiféle családi ráhatás, miszerint „ismerd meg a munkát fiam!” vagy különféle személyes célok vezetik őket?

Több felmérést is készítettünk korábban, hogy miért jönnek, és mi alapján választanak munkát. Az első – nem meglepő módon - a pénz. További fontos szempontok, hogy hol van a munkahely és milyen a közvetlen munkahelyi főnök. A legtöbben egy hónapra jönnek, s az itteni keresetből vesznek új telefont, mennek nyaralni vagy fesztiválozni.

Mennyit lehet keresni egy- egy pozícióban?

Most már nagyon tisztességes pénzhez juthat egy szorgalmas diák. 1.500-tól 3.000 forintig terjedő órabérek vannak.

Milyen visszajelzéseket kapnak a munkaadóktól, hiszen egy érzékeny tinédzser korosztályról van szó?

Egészen jók. Tudvalevő, hogy egész Vas megyében munkaerőhiány van, így a cégek ezzel az atipikus foglakozatási formával is próbálják betölteni az űrt. A nagy, nyári szabadságolások idején is nagy segítség számukra a munkavállaló diák. Van olyan multi cég, ahová naponta 100-200 diák jár dolgozni. Amúgy nincsen velük semmilyen probléma, rendesen dolgoznak.

Az a diák, aki még soha nem dolgozott, hogyan tud elindulni?

Először el kell végezni a regisztrációt a honlapon és utána jöhet be az irodába.( Előny, de nem feltétel a netes regisztráció csak az irodai adminisztráció folyamatát gyorsítja). Utána be kell jönnie az irodába, és tagságot kell létesíteni az iskolaszövetkezetben.  18 év alatt ehhez szülői hozzájárulás szükséges. Ezen kívül egy üzemorvosi alkalmassági vizsgálatot kell elvégeztetni. Amikor taggá válik, akkortól jogosult bármilyen munka vállalására. A tagdíj egyébként mindössze 3000 forint, amit az első fizetésből levonunk, ha pedig valaki kilép a szövetkezetből, akkor azt vissza is kapja.

Kik a legnagyobb diákokat foglalkoztató vállalatok?

Elsősorban az autóipari cégek, hiszen köztudottan ott a legnagyobb a munkaerőhiány.

Kérem, ossza meg velünk, hogy egy-egy nyáron mennyi diákot foglakoztat az Önök iskolaszövetkezete?

Naponta partnercégeinknél kb. 300-400 gyereket foglalkoztatunk, egy nyáron kb. 1500 diák vállal munkát rajtunk keresztül.

Mi tanácsol azoknak, akik még nem vettek részt diákmunkában, de most szeretnének?

Sokan tanácstalanul térnek be hozzánk, velük elbeszélgetünk. Megkérdezzük, hogy milyen iskolába járnak, mi az érdeklődési körük, mi a hobbijuk, ez utóbbiból sok minden kiderül. A végső döntést természetesen a diák hozza meg, de mi a tapasztalatainkkal sokat tudunk segíteni a megfelelő munkakör kiválasztásban, így nem fogja csalódás sem érni őket. fontosan tartom, hogy egy kezdő diák első találkozása a munka világával pozitív legyen!

közösség

további frisss

lap tetejére