Nagy a hasonlóság a tavalyi és az idei időjárás között

há • 2021. április 14., szerda •
Ha már ennyire télies az idei tavasz, legalább a nyár időjárását jó lenne előre tudni! Sejtések és következtetések már vannak, amelyeknek a tavalyi és az idei év hasonlósága az alapja. Pétervári Tibort, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelőjét kérdeztük.
Nagy a hasonlóság a tavalyi és az idei időjárás között

Csenevész a sörárpa, megrepedt a repceszár, és a búza sem akkora, mint lennie kellene. Az időjárás-észlelő szerint már múlt héten láthatóak voltak az áprilisi kemény fagy és a szárazság okozta károk. A helyzeten a hétvégi kisebb enyhülést követő újabb drasztikus hidegfront sem segített.

- Az április 7-ei és 9-ei minimum értékek napi rekordot mutattak - hívta fel a figyelmet rá a figyelmet Pétervári Tibor észlelő az extrém számokra.

- 160 éves adattörténetben nem volt sem 7-én, sem 9-én olyan hideg, mint idén.

Ehhez hozzá kell tenni, hogy tavaly április 2-án -6,3 Celsius-fok volt, és ez az abszolút havi rekord. Ilyet soha nem mértek egész áprilisban, és ettől is csak tizedekkel maradtunk el a múlt héten - fűzte hozzá.
Tény, hogy pénteken sütött egy kicsit a nap, és reménykedhettünk a jobb időben, de nem sokáig. - Az előrejelzés hétfőre jósolja a legjobb időt - mondta Pétervári Tibor, és igaza volt. Hétfőn, de még kedd délelőtt is rövid ujjú pólóban sétálgattak a szombathelyiek, nem tartott azonban sokáig az öröm.

- 20 fokról alig 5 fokra esett vissza a hőmérséklet. Ezt mind megérzik a hidegfrontra érzékenyek.

És ezzel érkezik a csapadék is, ami a mezőgazdaság szempontjából egyáltalán nem baj! Aztán végig, egész héten a 10 Celsius-fokot is alig érjük el nappal - jegyezte meg az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Éjszakánként 0 fok közelében vagyunk, és várhatóan csak április 20-a körül érjük el újra a nappali 15 fokot. - Még az sem lesz valami nagy érték... Talán hó végére a csapadék pótlódik, lehetséges, hogy végül leesik az a 40 milliméter, ami áprilisban átlagos - mondta.

Pétervári Tibor szerint akár már következtetni is lehet az előttünk álló nyár időjárására is. - Tavaly is ugyanilyen idők voltak, hasonló fagykárok voltak, és a csapadék is májustól kezdett pótlódni. Nyáron minden hónapban többlet volt esőből. Ez alapján lehet reménykedni, hogy egy átlagos hőmérsékletű nyarunk lesz, de azért számítani lehet kánikulai szakaszokra is, mert az utóbbi harminc évben az nem maradhat el - fogalmazott a Frisss.hu-nak az észlelő.

Ha lesz hasonlóság a tavalyi és az idei nyár között, akkor legalább a csapadék behozza a tavaszi lemaradást. Reménykedjünk, mert ha nem jön csapadék, akkor súlyos aszály is előfordulhat.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére