Mutatjuk a legújabb kormányzati bejelentéseket - élőben a Kormányinfóról

• 2021. július 15., csütörtök •
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő 10:30-kor Kormányinfót tartanak. Az eseményről az Origo élő tudósítását osztjuk meg.
Mutatjuk a legújabb kormányzati bejelentéseket - élőben a Kormányinfóról

12:54
Vége a Kormányinfónak, jön az összefoglaló

Véget ért a Kormányinfó, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

12:53
Ekkor kerülhet újra napirendre

Ha nagyobb jelentősége lesz a védelmi igazolványoknak, akkor ismételten foglalkoznak vele, hogy azok, akik nem adatták be a második oltást, attól elveszik - mondta Gulyás. 

12:49
A kormány válaszol az újabb kötelezettségszegési eljárásra

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy majd válaszolnak az újabb brüsszeli kötelezettségszegési eljárásra. 

12:44
Jelenléti oktatással indulhat a tanév

Nincs veszélyben az, hogy az iskolák jelenléti oktatásban kezdjék a tanévkezdést. 

12:42
Béremelés lesz az állami egyetemeken

Szeptember 1-től 15, és január 1-től újabb 15 százalékos béremelés lesz az állami fenntartású egyetemeken - mondta kérdésre Gulyás. 

12:41
Itt a bizonyíték, hogy LMBTQ-szervezeteket engedjenek be az iskolákba

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az Európai Bizottság által elfogadott LMBTQI-stratégia egyértelműen azt a célt tűzi ki, hogy az érintett szervezetek vegyenek részt az oktatásban. 

12:36
Bármikor megkezdődhet a negyedik hullám

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy Magyarországon bármikor megkezdődhet a negyedik hullám és a delta variáns lesz a domináns. 80-85 százalékos átoltottság kell, de ez sehol nem lesz meg. 

12:31
Szabadság

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy mivel nem volt kötelező az oltás, ezért az emberek szabadon döntöttek, és vállalják a kockázatokat. 

12:27
Ezért kell az oltás

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy akit nem oltanak be, az megbetegedhet és meg is halhat, de ennek az esélye a töredékére csökken, ha valakit beoltanak. 

12:20
Gulyás: Ez teljesen abszurd

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a ketreces állattartás a legjobb példája, hogy az unióban tiltott, míg Ukrajnában az unió támogatja a ketreces állattartást. Ez teljesen abszurd - tette hozzá. 

12:13
Nemzeti kisebbségi ügyekben nem lehet Brüsszelre számítani

Az Európai Unióban az őshonos kisebbségek nem számítanak, éppen ezért minden uniós jogi hivatkozás csupán politikai eszköz - mondta Gulyás. Nemzeti kisebbségi ügyekben nem lehet Brüsszelre számítani - tette hozzá. 

12:10
"Ha baloldali kormány van, akkor adóemelés van"

Gulyás kérdésre elmondta, hogy akár uniós, akár magyar statisztikákat nézünk a gyermekszegénységet tekintve  nagyon pozitív fejlemények történtek. Ha baloldali kormány van, akkor adóemelés van - tette hozzá. Láttuk, hogy 2002-ben a baloldal azonnal megszüntette a családtámogatási kedvezményeket. 2022-ben jövőt is választ Magyarország. Egy 100 ezer forintos munka nélküli alapjövedelem mindent szétver - tette hozzá. 

12:07
Egy repülőteret védenénk Afganisztánban

Egy repülőtér biztonságát szavatolná Magyarország Afganisztánban, ha ez szükség - mondta kérdésre Gulyás. 

12:03
Ez a csoport augusztus 9-én kaphat védettségi igazolványt

Gulyás kérdésre azt mondta, augusztus 9-től kaphatnak uniós védettségi igazolást azok a magyarok, akiket külföldön oltottak be. 

11:57
UEFA-döntés: Gulyás mindenben egyetért Szijjártóval

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az UEFA-döntés esetében Szijjártó Péter minden szavával egyetért. 

11:53
Őszre elkészül a pedofilnyílvántartás

A pedofilok nyilvántartása őszre el fog készülni - mondta kérdésre Gulyás. 

11:48
Ez a baloldal súlyos felelőssége

A baloldal súlyos felelőssége, hogy egy jogerősen elítélt embert (Czeglédy Csaba) indít az előválasztáson, most pedig egy többmilliárdos csalás miatt folyik ellene eljárás - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

11:46
Ekkor lehetnek meg a részletszabályok

Legkésőbb szeptemberre ismertek lesznek a gyermekvédelmi törvényhez tartozó részletszabályok - mondta kérdésre Gulyás. 

11:40
Gulyás: Minden helyzetre felkészült a kormány

Gulyás kérdésre elmondta, hogy rendelkezésre állnak a megfelelő források az uniós projektek finanszírozására. Korábban is 1,5 évig elhúzódtak a tárgyalások az uniós forrásokról, így minden helyzetre felkészült a kormány. Mindenben megegyeztünk a helyreállítási alapról, de a gyermekvédelmi törvény miatti újabb javaslatokkal állt elő a bizottság - mondta Gulyás. Az iskolafelújítások esetében diszkriminációmentességet kért a bizottság, de ezt a kormány teljesítette - mondott egy példát Gulyás. 

11:33
A főváros felelőssége a budapesti közlekedési káosz

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a budapesti közlekedési káosz felelőssége a fővárosi hatáskörbe tartozik. Tisztán a főváros felelőssége az egész, de a korábbi évekhez képest minőségi romlás történt - tette hozzá. 

11:27
Csak rossz forgatókönyvek vannak

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy csak rossz forgatókönyvek vannak az amerikai csapatok Afganisztánból való kivonulása miatt. Fel vagyunk készülve egy migrációs hullámra - tette hozzá. 

11:23
Lezárt megegyezéseket nyitottak újra

Gulyás a helyreállítási alappal kapcsolatban azt mondta, hogy korábban lezárt megegyezéseket nyitottak újra, mert a gyermekvédelmi elfogadásra került. Az egész eljárás szét fogja verni az uniót, az egész egy nagyon veszélyes út - tette hozzá.  

11:21
Ebben különbözni fog a negyedik hullám

A negyedik hullám alapvetően különbözni fog a többitől, miszerint a polgárok nagy része védett lesz. Olyan korlátozó intézkedések, amik generálisak, azok nem lesznek, de a nem beoltottak esetében lehetnek korlátozások - mondta kérdésre Gulyás. 

11:16
Alacsonyabb benzinárban bízik a kabinet

A kormány bízik benne, hogy nem marad hosszú távon ilyen magas a benzin ára - mondta kérdésre Gulyás. 

11:12
Nem kapott levelet Orbán Viktor

Eddig nem kapott semmilyen levelet Orbán Viktor miniszterelnök a gyermekvédelmi törvény ügyében - mondta kérdésre Gulyás. 

11:10
Fontos az alkotmányos identitás megőrzése

Jót is tehet az uniónak, és szét is verheti a lengyel alkotmánybíróság döntése - mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely. A német alkotmánybíróság hozott egy döntést, hogy nem átruházott területen hozott döntés mennyiben sérti a német alkotmányosságot, és az uniós szerződéseket. Párbeszéd kell az uniós bíróságok és az alkotmánybíróságok között - tette hozzá.Mi azt támogatjuk, hogy a tagállamoknak van alkotmányos identitásuk, és ehhez nem lehet köze az uniónak. 

11:07
Így sérül a lojális együttműködés

Nem baj, hogy Brüsszel gyorsan reagál, a bizottság szerepe a szerződések őre, ha ezen túllép, akkor a lojális együttűáködést sérti. Nem uniós hatáskörben is megszólalnak, és ez súlyos problémát jelent - mondta Gulyás Gergely az Origo kérdésére.

11:00
Mi lesz a minimálbérrel?

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a nemzeti konzultáció témája a minimálbéremelés ügye is. Folyamatosak a tárgyalások a munkaadókkal és a munkavállalókkal, hogy a lehető legjobb megoldás szülessen. A szocho csökkentése egyfajta irány lehet - mondta miniszter.  

10:57
A magyar kormány nem fogadja el az uniós kibocsátáscsökkentési terveket

Gulyás arról is beszélt, hogy az unió 55 százalékos kibocsátáscsökkentést szeretne. Ha a nagy szennyezők nem fogják vissza magukat, akkor nem lesz nagy értelme az európai terveknek. Egyébként a tagállamok többsége sem tartotta az eddigi megállapodásokat - mondta Gulyás. Ebben a formában a javaslat elfogadhatatlan - jelentette be Gulyás. 

10:53
Gyermekvédelmi törvény: nincs változás

Gulyás Gergely közölte, hogy a kormány álláspontja nem változott a gyermekvédelmi törvényről. 

10:53
Gulyás: Ez az EU végét jelentheti

Az uniós ügyekről azt mondta Gulyás, hogy eddig is, és ezután is lesznek viták. A helyreállítási alap és a gyermekvédelmi alap összekapcsolása nem lehetséges jogilag - tette hozzá. Gulyás elmondta, hogy az EB elnöke informálisan is időpontot kért magyarországi látogatásra. Az uniót végét jelenti, ha egymással nem összefüggő ügyeket összekapcsol. 

10:49
Mindegyik oltóanyag védettséget ad

Gulyás szerint nagyon káros, hogy bizonyos politikai erők folytatják az egyes oltások elleni hangulatkeltést. Az oltóanyagokkal szembeni bizalmatlanság növeli az oltások elleni bizalmatlanságot, és mindez a halálozások számának növekedését jelenti. Gulyás közölte, hogy a SOTE kutatása egyértelműen kimutatta, hogy mindegyik védőoltás biztonságos és hatékony.Mindegyik oltóanyag ad védettséget. 

10:47
Orbán Viktor tesz majd bejelentéseket

A harmadik oltásról azt mondta, hogy van egy tudományos vita és gyártói álláspont. Orbán Viktor jelenti be holnap, hogy milyen lépések lesznek ezen a területen - mondta Gulyás. Felmerülhet, hogy bizonyos munkakörökben kötelező lesz az oltás - mondta a miniszter. A negyedik hullám az oltottak számától függ. A 12-15 éves kor közötti fiatalok 12 százaléka van beoltva. A 60-64 év között 67 százalék van beoltva. A delta variáns is az idősekre a legveszélyesebb, ezért a 60 év felettiek oltása érdekében mindent meg kell tenni - mondta Gulyás. 

10:43
Őket érinti a negyedik hullám

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője azt mondta, hogy a járványügyi dimenziót nézve hazánk Európa egyik legbiztonságosabb országa. A két oltással rendelkezők aránya a második Európában - tette hozzá. A kormány a következő hetekben mindent megtesz, hogy növelje az oltottsági arányt.A negyedik hullám döntően azokat érinti, akik nincsenek beoltva. 

10:41
Kezdődik

Kezdődik a Kormányinfó. 

09:54
Gulyás Gergely: Karácsony politikai okból kelt alaptalan félelmet

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerintpolitikai okból kelt alaptalan félelmet a főpolgármester azokban a magyarokban, akiket kínai vakcinával oltottak be. Gulyás Gergely ezért bocsánatkérést vár Karácsony Gergelytől.

09:54
Alacsonyan az új fertőzöttek száma

A beoltottak száma 5 552 859 fő, közülük 5 250 459 fő már a második oltását is megkapta. 49 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 808 661 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Nincs újabb áldozat - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

09:52
Kormányinfó élőben

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő 10:30-kor Kormányinfót tartanak. Az eseményről élőben tudósítunkű


Forrás: origo.hu
Kép: MTI

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére